Peste un milion de tone de cereale, blocate pe nave din cauza conflictului SUA-Iran
Ramona Dascălu -Peste 20 de nave încărcate cu un milion de tone de cereale sunt blocate în apropierea porturilor iraniene, din cauza sancţiunilor americane care creează probleme de plăţi şi afectează eforturile Iranului de a importa mărfuri esenţiale.
Traderi precum Bunge şi compania chineză COFCO International au fost afectați de întârzierea plăţilor şi au de plătit costuri suplimentare de până la 15.000 de dolari pe zi, în condiţiile în care reintroducerea restricţiilor americane îngreunează procesarea tranzacţiilor, au declarat surse implicate direct în activităţile comerciale, scrie stiripesurse.ro.
Alimentele, medicamentele şi alte produse umanitare sunt exceptate de la sancţiunile reimpuse de Washington după ce preşedintele Donald Trump a anunţat că se retrage din acordul nuclear convenit în 2015 de puterile occidentale cu Iranul. Dar măsurile americane, care au ca ţintă toate activităţile economice, de la vânzările de petrol la transporturi navale şi activităţi financiare, au determinat mai multe bănci străine să nu mai facă afaceri cu Iranul, inclusiv cele umanitare, cum sunt transporturile de alimente.
Puţinele bănci care mai procesează afaceri iraniene întâmpină numeroase obstacole, cum ar fi blocarea canalelor de finanţare.
Şase surse occidentale şi iraniene au spus că situaţia contribuie la staţionarea timp de peste o lună în afara celor mai mari porturi iraniene unde se descarcă alimentele, Bandar Imam Khomeini şi Bandar Abbas.
Navele transportă încărcături între care soia şi porumb, majoritatea din America de Sud, au spus sursele. Situaţia vaselor de cereale poate fi aflată şi prin datele de urmărire a navelor.
”Nu există restricţii pentru afacerile de natură umanitară, dar nu poţi fi plătit. Aştepţi o plată luni de zile”, a spus o sursă europeană.
O altă sursă a spus: ”Există nervozitate în rândul traderilor în a face alte tranzacţii cu Iranul, înainte ca datoriile să fie plătite”.
Un oficial portuar iranian a declarat că au apărut probleme de când au fost impuse sancţiunile americane pentru sistemul financiar, în noiembrie 2018.
”Ceea ce s-a întâmplat acum este că numărul băncilor care nu mai fac afaceri cu Iranul este în creştere”, a explicat oficialul.
Sancţiunile separate impuse în septembrie de SUA băncii centrale iraniene, după atacurile împotriva unităţilor de procesare a petrolului din Arabia Saudită, pe care autorităţile americane le atribuie Iranului, au amplificat dificultăţile de a efectua tranzacţii.
Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU a estimat luna trecută că stocurile de cereale ale Iranului vor totaliza în acest an 5,1 milioane de tone, urmând să scadă la 4,8 milioane de tone în 2020, faţă de 9,9 milioane de tone în 2016.