• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dezbaterea FERMIERII AU CUVÂNTUL! Mihaela Vasile, AgroBiotechRom: ”Fermierii trebuie să aibă acces la inovații pentru a fi rentabili”

    agrointeligenta.ro -

    Luna trecută, la nivel de Consiliu s-a solicitat Comisiei Europene să vină cu câteva scenarii posibile privind încadrarea corespunzătoare a acestor noi tehnici de ameliorare astfel încât și Europa să nu rămână doar un muzeu al inovației, a anunțat Mihaela Vasile, președintele Asociației AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România, în cadrul dezbaterii FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?”. Mihaela Vasile a arătat că fermierii români au fost mereu interesați de noile tehnologii și din acest motiv, în continuare, agricultorii trebuie să aibă acces la inovații pentru a rezista în piața agricolă mondială.

    Iată poziția exprimată de  Mihaela Vasile, președintele Asociației AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România, în cadrul dezbaterii FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?”:

    ”AgroBiotechRom este o asociație organizată de către organizațiile de fermieri în parteneriat cu companiile care produc, este o asociație a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole. La momentul înființării asociației, în urmă cu 10 ani, scopul era, și este în comtinuare, de a avea un cadru legislativ predictibil, coerent și stabil astfel încât fermierii din țara noastră să poată fi competitivi pe această piață globală, și având la îndemână tehnologiile agricole, în funcție de ce-și dorește fiecare să fie profitabil.

    Când vorbim de inovare, vorbim de un obiectiv strategic transversal, pe care Uniunea Europeană îl pune la dispoziția fermierilor, cel puțin la nivel declarativ.

    Spunea Comisia Europeană, chiar în noiembrie 2017, că inovațiile din diverse domenii, cum ar fi inovații în ameliorarea plantelor, în ameliorarea animalelor, în biologie, tehnologie și domeniul digital, sunt la îndemână și pot fi de folos caracterului multifuncțional al sistemelor agricole și agroalimentare din Uniunea Europeană.

    Este din punctul nostru de vedere doar o declarație, din păcate, deciziile sunt luate mai mult emoțional decât pe dovezi științifice. Și aici vorbim de autorități competente acreditate, care de-a lungul anilor au realizat foarte multe studii. Și atunci când vorbim de inginerie genetică să nu uităm că totul a pornit de la o lege a unui călugăr austriac – Mendel, în 1866, cam în aceeași perioadă când în România se deschidea prima universitate agronomică – USAMV București. Deci, sunt peste 150 de ani de cercetare agricolă, și vorbim aici de inovații la care avem nevoie ca fermierii să aibă acces pentru a fi atât profitabili, cât și rentabili.

    Dezbaterea în Uniunea Europeană pe ceea ce înseamnă noile tehnici de ameliorare a început încă din anul 2007, vorbim de editarea genomului și vorbim de o legislație care a început a fi pe roate din anul 2001, este o directivă din anul 2001, iar acum aflându-ne doar la 18 ani distanță, tehnologia a avansat foarte, foarte rapid. Este nevoie de a găsi cea mai bună definiție a plantelor modificate genetic, a noilor tehnologii în ameliorare, care să ajute companiile mari și mici, amelioratorii, indiferent de domeniul din care provin, să obțină produse eficiente, care să facă față cerințelor consumatorului de astăzi.

    Aș vrea totuși să apreciem colaborarea pe care o avem cu autoritățile din țara noastră și aș vrea să spun că România are un angrenaj cu roți dințate foarte bine pus la punct. Apreciem autoritățile din România, care de fiecare dată au luat decizii bazate pe dovezile științifice, pe poziția autorității europene pentru siguranța alimentelor în ceea ce ne privește. Și aici, fermierii din România au fost dintotdeauna deschiși la tot ceea ce înseamnă performanță și doritori să aibă acces la oricare tehnologie, la fel ca oricare alt fermier din oricare colț al lumii acesteia.

    Primii pași spre ceea ce înseamnă tehnicile de ameliorare în Uniunea Europeană au fost făcuți chiar în cadrul Consiliului de Agricultură și Pescuit din mai 2019, când România deținea președinția rotativă a Consiliului European. La acel moment, mai multe delegații ale statelor membre au cerut să avem o abordare europeană comună, solicitând o revizuire a legislației existente pe ceea ce înseamnă plante modificate genetic. Chiar de curând, luna trecută, la nivel de Consiliu s-a solicitat Comisiei Europene să vină cu câteva scenarii posibile privind încadrarea corespunzătoare a acestor noi tehnici de ameliorare astfel încât și Europa să nu rămână doar un muzeu al inovației.

    Sperăm ca prin noua Politică Agricolă Comună, fermierii să fie competitivi, profitabili și rentabili”. 

    Dezbaterea FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?” a avut loc vineri, 4 octombrie, la Palatul Parlamentului. Evenimentul a fost organizat de către Agrointeligența și Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, cu scopul de a reuni la o masă rotundă organizațiile reprezentative din agricultura românească pentru exprimarea și susținerea pozițiilor oficiale în raport cu viitoarea Politică Agricolă Comună 2021-2027. FERMIERII AU CUVÂNTUL! a putut fi organizat cu ajutorul sprijinului oferit de partenerii evenimentului: Azomureș, ADAMA, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM), Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental (ACVBR-SIM), Asociația Crescătorilor de Vaci HolsteinRo și Asociația Profesională a Producătorilor și Utilizatorilor de Biotehnologii Agricole din România – AgroBiotechRom.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!