Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Anunțul Vioricăi Dăncilă despre plata avansului APIA către fermieri

Viorica Dăncilă, promisiuni pentru fermieri. Premierul a anunțat astăzi, vineri 11 octombrie, în debutul ședinței de Guvern, că Executivul are pregătiți banii pentru plata avansului din subvențiile aferente anului 2019 astfel că plecarea actualei puteri nu afectează autorizările către fermieri. Agrointeligența-AGROINTEL.RO va informat deja în premieră ieri după ce moțiunea de cenzură a trecut de votul Parlamentului că conturile APIA au fost alimentate în avans astfel că schimbarea guvernamentală nu aduce întârzieri la plata subvențiilor.

”Acest Guvern a înțeles pe deplin rolul esențial al agriculturii și importanța dezvoltării satului românesc. De la preluarea guvernării, am pus agricultura între prioritățile noastre și am susținut puternic acest sector. Am acordat la timp subvențiile, am extins suprafețele irigate, am pus în funcțiune sistemului antigrindină și am lansat mai multe programe de sprijin pentru fermieri și pentru promovarea produselor tradiționale”, a spus Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Aceasta a reamintit că agricultorii români au beneficiat de fonduri de peste 10 miliarde de euro. ”Și ne dorim ca acest lucru să continue. După cum știți avem pregătită suma de peste 1.4 miliarde de euro ce urmează a fi plătită fermierilor, sub formă de avans, până la finalul lunii noiembrie.

Exemplele sunt multe, și vă rog, dragi colegi, să prezentați public măsurile bune pe care le-am luat. Românii trebuie să știe că au dreptul să ceară de la următorul Guvern continuarea acestor măsuri. Vom asigura buna funcționare și administrare a țării până la instalarea noului Guvern și vom lua toate măsurile necesare pentru a sprijini oamenii, așa cum am făcut și până acum”, a mai spus premierul.

Reamintim că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara începând cu data de 16 octombrie 2019 Campania de plată în avans a fermierilor care au depus Cereri unice de plată în anul 2019. În conformitate cu Decizia de punere în aplicare a Comisiei nr. 6536, statele membre pot face plăți în avans de până la 70 % în cazul plăților directe enumerate în Anexa I la Regulamentul (UE) 1307/2013, și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1306/2013.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!