Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Avans APIA 2019. Fermierii autorizați la plată în primele zile: fără animale sau pășuni!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură se află în plin proces de autorizare a plăților pentru prima tranșă din subvențiile agricole pe acest an. Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă spune care este profilul fermierilor care primesc banii în acest zile, mai ales că există diferențe majore față de procedura de plată aplicată de funcționari în anii trecuți.

  • Cine a încasat avansul APIA
  • Fermierii care încă nu au intrat la plata avansului
  • Crescătorii de vaci nu vor lua avans
  • Record de plăți încă din prima zi
  • Ce scheme de plată se achită la avansul APIA

Cine a încasat avansul APIA

Modul în care sunt selectați de sistem fermierii care intră pe primele liste de plată nu mai ține cont de suprafața lucrată de beneficiari. Dacă în trecut, primii agricultori care încasau avansului APIA erau cei care aveau suprafețele cele mai mici, sub 10 hectare, acum avem informații despre fermieri care au avansul în cont și lucrează peste 100 de hectare de teren agricol.

Fermierii care încă nu au intrat la plata avansului

Există o condiție la plată care se respectă și în acest an și aceasta vizează complexitatea cererii unice de plată – au șanse mai mari să fi intrat la avans acei fermieri care nu au scheme ”complicate” precum sprijin cuplat.

Campania de plată a avansului se desfășoară până în data de 30 noiembrie. Dacă primii fermieri, (…) au fost ferme fără animale, fără sector zootehnic, fără pășuni, săptămâna viitoare și ceilalți fermieri care au depus cerere unică de plată vor beneficia de plata avansului”, a anunțat directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă. Oficialul agenției de plăți a mai precizat că la nivelul județului Mureș, gradul de autorizare a plăților a atins nivelul de 42%, ceea ce reprezintă circa 10.000 de beneficiari de plăți directe.

Crescătorii de vaci nu vor lua avans

De subliniat că în cadrul campaniei de plată a avansului APIA vor intra în următoarele etape și crescătorii de animale și deținătorii de pășuni, singura categorie la care nu se va vira avansul fiind crescătorii de vaci – lapte și carne, care pot beneficia însă de plățile pe suprafață. În cazul fermierilor cu bovine, perioada de retenție în fermă – 6 luni, expiră abia pe 15 noiembrie, și cum condiția este obligatorie pentru încasarea schemelor la această specie, este dificil de stabilit numărul final al animalelor eligibile și calculul cuantumului pe cap de animal.

Record de plăți încă din prima zi

Plata avansului APIA a fost demarată din 16 octombrie, în prima zi fiind autorizați la plată un număr de peste 200.000 de beneficiari. ”Am închis ziua de ieri (16 octombrie – n.r) cu 262.440 de fermieri autorizați la plată pentru suma totală de 345 de milioane de euro”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO directorul general al APIA,  Adrian Pintea.

Ce scheme de plată se achită la avansul APIA

Avansul APIA se achită în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, urmând ca din 1 decembrie să se demareze plata integrală.

Avansul pentru plata directă în sectorul vegetal se calculează ca 70% din cuantumurile pentru:

  • Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), este de 102,6082 euro/ha;
  • Plata redistributivă pentru intervalele între 1 şi 5 hectare (inclusiv 5 ha) şi peste 5 hectare şi până la 30 de hectare inclusiv va fi de 48,7127 euro/ha;
  • Plata pentru înverzire – 59,3201 euro/ha;
  • Plata pentru tinerii fermieri – 31,2477 euro/ha.

Pentru speciile ovine/caprine, respectiv sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, plafonul alocat este de 17,7173 euro/animal.

Plăţile pentru schemele finanţate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,7496 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019, în timp ce pentru plăţile schemelor finanţate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) cursul de schimb valutar este de 4,6635 lei/euro. Acesta a fost stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31 decembrie 2018.

Intrați pe grupul de Facebook SUBVENȚII APIA pentru informații de ultimă oră despre plățile APIA – CLICK AICI

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!