ORDIN DE LA MINISTRUL DAEA: MAXIM 5 PORCI ÎNTR-O GOSPODĂRIE!
agrointeligenta.ro -Conform unui proiect de ordin de ministru publicat pe siteul Ministerului Agriculturii pentru consultare publică, românii care au porci vor trebui să se înregistreze în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor – S.N.I.I.A. Cei care cresc peste 5 capete au și obligația de a se înregistra și autoriza la oficiul registrului comerțului. Gospodăria țărănească cu peste 5 porci devine, astfel, persoană juridică și exploatație de creștere a suinelor.
Crescătorii cu peste 5 porci, obligați să se autorizeze la Registrul Comerțului
Actul propus de instituția condusă interimar de Petre Daea reglementează regimul crescătoriilor de porci din România, limitând creșterea suinelor la 5 capete în gospodăriile populației. Peste acest prag, gospodăria este considerată fermă, mai exact ”exploatație mică de creștere a suinelor”, și are obligația de a se înregistra și autoriza la Registru Comerțului.
Micii crescători de porci sunt obligați, conform proiectului de ordin postat pe site-ul MADR (documentul este disponibil AICI), să se înregistreze și să autorizeze la Registrul Comerțului. Orice român, persoană fizică sau juridică, dacă crește suine, indiferent de numărul de capete, este obligat să se înregistreze în SNIIA și să respecte normele de biosecuritate impuse de legislația europeană.
Ordinul de ministru nu face referire la Pesta Porcină Africană
Actul normativ postat pe site-ul MADR nu face nicio referire la Pesta Porcină Africană sau la impactul/efectele pe care noua legislație le va avea în prevenirea apariției de noi cazuri sau asupra micilor exploatații de suine din România.
Iată ce prevede noul ordin al Ministerului Agriculturii:
Se stabilesc dimensiunile pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României, astfel:
a) exploatație de creșterea suinelor de subzistență – exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kg;
b) exploatație mică de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine;
c) exploatație medie de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine;
d) exploatație mare de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine;
Se stabilesc tipurile exploatațiilor de creștere a suinelor pe teritoriul României, astfel:
a) exploataţie non-comercială de suine, – exploatație de creșterea suinelor de subzistență, pentru consum familial, prevăzută la art.1 lit.a) înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor – S.N.I.I.A, care îndeplineşte prevederile normelor de biosecuritate specifice, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului.
b) exploataţie comercială de tip A de suine, – exploatație de suine prevăzută la art.1 lit.b), înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, înregistrată sanitar-veterinar, care îndeplineşte prevederile normelor de biosecuritate specifice, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului,;
c) exploataţie comercială de suine – exploatație de suine prevăzută la art.1 lit.c) și lit.d), înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, care îndeplineşte prevederile normelor de biosecuritate specifice şi este autorizată sanitarveterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.
d) exploatație de suine din rasele de Bazna și Mangalița care comercializează animalele care depăşesc necesarul de consum propriu – exploatație de suine prevăzută la art.1 lit.b), înregistrată sanitar – veterinar, înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor – S.N.I.I.A, care îndeplineşte prevederile normelor de biosecuritate specifice, deţinută de personae fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, sau de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului, în care numărul de animale depăşește necesarul de consum propriu, acestea fiind valorificate în baza atestatului de producător și carnetului de comercializare, potrivit Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare.
În primăvară, printr-un ordin al Ministrului Agriculturii Petre Daea se interzicea, începând cu data de 18 martie anul acesta, creșterea în gospodării a mai mult de 5 capete de porci fără înregistrare la Registrul Comerțului. Noua reglementare era comunicată în țară, fiind fost inclusă într-un act normativ care reglementa clasificarea fermelor de porci din România. Cum micii crescători s-a revoltat, premierul Viorica Dăncilă i-a cerut lui Daea să anuleze ordinul emis, iar ministrul Agriculturii s-a conformat și și-a anulat decizia la începutul lunii aprilie.