• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul de Guvernare pe Agricultură: modificarea Programului ”Tomata”, sprijin pentru ferma de familie, implementarea Legii Supermarketurilor

    agrointeligenta.ro -

    Problema principală a secțiunii legate de Agricultură din Programul de Guvernare a viitorului Guvern este că se referă foarte mult la ce se va face și mai deloc la cum se va face. O secțiune cam scurtă, 10 puncte, cam pe repede înainte, cu destul de mult bla-bla, dar dacă citim printre rânduri, vedem câteva direcții strategice relevante. Programul de Guvernare pe Agricultură poate fi consultat, în variantă integrală, la finele editorialului.

    Punctul 3 este cel mai clar, concret și arată și modalitatea de implementare: Modificarea Programului de creștere a tomatelor în spații protejate, cu o schemă de minimis prin care vom subvenționa 10% din valoarea facturii tuturor legumelor livrate spre comercializare. O măsură bună care va lega direct producția de comercializare.

    Punctul 5 este iarăși foarte important: Punerea în practică a legii 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare prin transpunerea Directivei Parlamentului European și a Consiliului din 17.04.2019 privind practicile neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, în scopul încurajării consumului de produse românești în România. Adică vom avea norme de aplicare.

    Punctul 6 confirmă interesul PNL și al Guvernului Orban pentru Camerele Agricole și legea de funcționare, totul e să vedem cum o vor trece prin Parlament.

    Punctul 8 – cu impact destul de mare: Discuțiile privind Planul Național Strategic reîncep de la zero, cu alte priorități, cel puțin pe hârtie.

    În rest, multe intenții bune, împachetate în afirmații construite corect, dar care nu angajează în niciun fel răspunderea. Punctele încep cu cuvinte precum: reformarea, continuarea, modificarea, revalorizarea, încurajarea. Fiecare își alege ce vrea.

    Poate cel mai important mesaj strategic pe care noul Guvern monocolor PNL, condus de Ludovic Orban, cu Adrian Oros ministrul Agriculturii se regăsește în preambul, undeva îngropat pe la mijloc: ”Dezvoltarea clasei de mijloc în agricultura românească se poate face prin susținerea fermelor de familie mixte, cu o suprafață rentabilă din punct de vedere economic. În contextul competiției internaționale acerbe pentru resurse, inclusiv pentru resurse alimentare, agricultura și industria asociată agriculturii trebuie să ne determine să acționăm decisiv pentru bunăstarea și securitatea alimentară a României”. Ferma de familie va fi o miză importantă și va stârni foarte multe dezbateri.

    Câteva cuvinte despre alegerea lui Adrian Oros. În urma negocierilor politice, Ludovic Orban a mers pe varianta unui guvern monocolor PNL, format din miniștri ce fac parte din nucleul dur al partidului, cu puternică susținere și influență politică. Din postura de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților și de șef al Departamentului de Agricultură din PNL, Adrian Oros era singura opțiune, odată ce decizia unui guvern monocolor a prins contur. Emil Dumitru nu este membru PNL, evident este însă simpatizant, iar decidenții au dorit un ministru politic 100%. Acest lucru înseamnă că Ludovic Orban și Adrian Oros vor răspunde singuri pentru eșecuri, nu vor putea da vina pe greaua moștenire decât dacă vor să se facă de râs și vor trebui să le explice fermierilor, cu riscurile de rigoare, cum vor să le schimbe viața, fără bla-bla și fără fugă de răspundere. Nu le va fi deloc ușor.

    Consider în continuare că cea mai bună variantă era să fie ales un fermier activ, era momentul ca în România să avem ca ministru al Agriculturii un asemenea personaj, dar evident că Adrian Oros va beneficia din partea Agrointeligența de o relație instituțională corectă la fel cum au beneficiat, la rândul lor, Daniel Constantin, Achim Irimescu și Petre Daea. Iar eu voi fi un critic de bună-credință al activității lui Adrian Oros, evaluând efectul măsurilor pe care le va lua asupra vieții și activității fermierilor din România!


    Te-ar mai putea interesa

    Grâul, porumbul și rapița pe bursă – prețuri pe tonă, la zi Cătălin Grigoriu, Moldova Farming: “Stimate Guvern, nimeni nu este pus pe executat!” Valeriu Tabără – internat de urgență la Spitalul Elias din București!

    Ultimele știri

    Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă Ministrul Barbu negociază simplificarea subvențiilor pentru fermierii români România, cel mai mare exportator de grâu și orz din UE. Prețurile cerealelor, la zi