• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lista cu județele aflate pe Harta Roșie de pestă porcină africană

    Ramona Dascălu -

    Comisia Europeană a decis includerea județelor Sibiu, Neamț, Caraș Severin și Alba pe lista celor 25 de județe afectate în prezent de restricţiile în privinţa comerţului cu carne de porc.

    În 24 – 25 octombrie 2019 a avut loc la Bruxelles reuniunea comitetului permanent pentru animale, alimente, plante si furaje (SCoPAFF), unde a fost luată în discuție și evoluția pestei porcine africane (PPA) în țara noastră. Reprezentantul României a prezentat situația actualizată a pestei porcine africane, inclusiv informații privind focarele recent confirmate și, în urma analizei, Comisia a propus modificarea regionalizării și includerea județelor Sibiu, Neamț, Caraș Severin și Alba în partea III a anexei Deciziei 709/2014„, se arată în comunicatul de presă al ANSVSA.

    Conform Deciziei (UE) 2014/709 clasificarea zonele afectate de pesta porcină africană se face astfel: partea I – riscul se datorează unei anumite proximități față de populația de porci sălbatici infectată, partea II – boala afectează numai populația de porci sălbatici , părțile III și IV – boala afectează atât exploatațiile de porcine, cât și populația de porci sălbatici. În partea IV situația epidemiologică a fost stabilizată și boala a devenit endemică iar în partea III situația este încă în schimbare, având o evoluție incertă.

    În prima parte, cea aflată în proximitatea populației de porci infectată, din România se regăsesc județele Cluj, Harghita, Suceava și Mureș, alături de zone din Belgia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

    În partea a doua a listei de state, unde boala afectează numai populația de porci sălbatici, intră o serie de localități din Maramureș, precum și județul Bistrița Năsăud.

    În partea a treia a listei, unde boala afectează atât exploatațiile de porcine, cât și populația de porci sălbatici, intră zona municipiului București, alături de Constanța, Satu Mare, Tulcea, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova, Sălaj, Vaslui, Vrancea, Mehedinți, Gorj, Argeș, Olt, Dolj, Arad, Timiș, Covasna, Brașov, Botoșani, Vâlcea, Iași, Hunedoara, Alba, Sibiu, Caraș -Severin, Neamț, Teleorman, precum și o parte a județului Maramureș.

    Restricțiile funcționează în felul următor: comerțul se poate face și între județe, dar și cu țările din Uniunea Europeană, nefiind interzis exportul de carne de porc întru-totul. Însă comercializarea se realizează doar între regiuni care au același statut. Practic, o zonă afectată de multiple focare de pestă porcină poate face comerț cu carne de porc doar către o zonă similară din țară sau din rândul statelor comunitare.

    În ceea ce privește zona roșie de restricție, comerțul cu porci din România, carne și preparate din carne de porc provenite de la aceștia pe piața comunitară și cu țările terțe, nu este interzis în totalitate. Porcii vii proveniți din zona roșie, destinați pentru sacrificare imediată, precum și carnea și produsele din carne provenite de la aceștia pot fi comercializate, prin derogare, către zone din alte state membre aflate la același nivel de restricție. În ceea ce privește comerțul cu țările terțe, acesta continuă, în funcție de condițiile de export negociate sau solicitate de către fiecare stat importator în parte„, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

    Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a ținut să sublinieze faptul că decizia Comisiei Europene de a nu include tot teritoriul național în zona cu restricții a venit ca urmare a Planului de măsuri prezentat de partea română care cuprinde o serie de dispoziții cu aplicabilitatea imediată, printre care se numără și proiectul de Ordin al MADR pentru stabilirea dimensiunilor exploataţiilor de suine şi a tipurilor acestor exploataţii care prevede limitarea la 5 porci într-o gospodărie.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial