• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DIMITRIE MUSCĂ, FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU NOUL MINISTRU AL AGRICULTURII: ”BAZAȚI-VĂ PE FERMIERI!”

    Ramona Dascălu -

    Cunoscutul fermier Dimitrie Muscă, față în față cu noul ministru al Agriculturii, Adrian Oros! Fermierul Dimitrie Muscă l-a asigurat, la Agrointeligența SUMMIT 2019, pe noul ministru al Agriculturii Adrian Oros că va avea parte de tot sprijinul și ajutorul fermierilor pe durata mandatului său la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

    Trăim o tragedie, domnul ministru (Adrian Oros – ministrul Agriculturii – n.r.) a spus ceva: ce a mai rămas sau cam ce suntem. Da, așa este. Toți ne plângem când ne întâlnim unul cu altul, puțini facem câte ceva. Domnule ministru (Adrian Oros – ministrul Agriculturii – n.r.), nu vă va fi ușor, bazați-vă pe noi că vă vom ajuta și vom veni cu tot ce este normal să facem„, a declarat Dimitrie Muscă, joi – 31 octombrie, la Agrointeligența SUMMIT 2019.

    Directorul general al Combinatului Agroindustrial de la Curtici a ținut să aducă în atenția fermierilor prezenți la Agrointeligența SUMMIT 2019 și problemele cu care s-a confruntat pe perioada mandatului lui Petre Daea, probleme care până la ora actuală nu și-au găsit niciun fel de rezolvare.

    „Pesta porcină în țara românească, nu știu dacă a venit întâmplător sau nu, dar sigur nu s-a vrut a fi oprită. Spun acest lucru cu toată convingerea, n-am nicio dovadă, n-am văzut pe unde s-au dat cele ce s-au dat, dar sigur s-au creat bazele ca să distrugem porcul românesc și să facem loc la alte firme din afara României. Repet, este o părere personală, fără să am vreo dovadă. Când spui că ne-am bătut, dar în realitate tu n-ai făcut absolut nimic în țara aceasta ca să oprești acest tăvălug care a venit, atunci să mă ierte Dumnezeu, dar poate cei care vin, pe unii dintre ei ar trebui întrebați de sănătate. L-am întrebat pe ministrul de la Păduri și Ape: “Domle, fă ceva cu mistreții pentru că ei sunt cei care…și îmi zice asa: În caz de pestă porcină africană, nu mai decidem noi, decide ANSVSA-ul”. M-am dus la ANSVSA, ANSVSA-ul spune: “Nu, noi nu putem să decidem asupra mistreților”. Totuși domnul ministru Deneș a dat o lege care a spus 0,5 mistreți pe kilometrul pătrat. De ce nu o respectăm oare? De ce nu se sesizează poliția, DNA-ul și așa mai departe? Uitați-vă dumneavoastră, pentru că majoritatea suntem cei care avem de lucru cu agricultura, cât rău fac. Au distrus efectivul porcilor din țara românească, cât rău fac agriculturii vegetale, mai ales în fermele mici, unde nu se pot apăra, unde le ia mistrețul și soia, și grâul și porumbul, nu neapărat cât mănâncă, ci câtă pagubă face. Și tu să nu iei nici o ușoară urmă de măsuri asupra acestui fenomen? Nu se poate (…) Din 2017 m-am adresat ministrului Agriculturii ( Petre Daea – fost ministru al Agriculturii, n.r.) la Arad: “Domle, fă ceva ca să nu se mai ducă pământul spre străini. Nu putem să facem minuni, dar dacă facem acele legi pe care le are și francezul, și neamțul, și ungurii, un ungur este băgat în pușcărie dacă vinde o palmă de pământ unui alt cetățean care nu e ungur”. Atunci noi chiar nimic n-am făcut, amăgire, promisiuni deșarte, iar fraierii așteaptă. Cam așa s-a întâmplat”, a spus cel mai mare fermier din zona de vest a țării.

    Dimitrie Muscă este de părere că meseria unui fermier nu trebuie să fie aceea de a purta zilnic războaie cu autoritățile sau cu politicienii: „Am avut în vestul țării, și nu face parte din ceea ce este întâlnirea noastră, dar vreau să vă spun că totuși în județul Arad am reușit și am oprit, am fost singurul care am susținut și am cheltuit, Pamfora, o firmă ungurească, care a venit să facă dezvoltare și exploatare a gazelor de șist. Am reușit după ani și ani de zile să opresc, să câștigăm în instanță definitiv și irevocabil. Sunt politicieni care astăzi vor să acceadă la putere, dar au semnat concesionarea acestor terenuri pentru a fi date pentru exploatarea gazelor de șist. Și noi lucrăm și cu gaze, și cu combustibil și cu motorină, dar atunci când otrăvești pământul, apa, aerul și a rămas și fraierul, iertați-mă, nu e simplă treaba. Ne-am bătut, ne vom bate în continuare, dar meseria noastră nu este să ne batem și să ducem toată ziua războaie, ci să fie mai ușor. Repet, unii n-au fost buni români, nu sunt nici astăzi”.

    În prezent, Dimitrie Muscă lucrează 7600 de hectare de pământ, deține o fermă de porci de 50 de mii de capete de porci și o fermă de bovine de 2650 de capete, precum și o fabrică de pâine și o fabrică de lapte, dar și linie de abatorizare. În viitorul apropiat, fermierul să populeze încă încă un complex de 10 mii de capete de porci și să pună pe picioare un abator care va putea prelucra 1000 de capete de porci pe zi și 100 de capete de bovine.

    „Suntem o societate destul de puternică, suntem o societate integrată 100%, adică în tot ceea ce facem noi nu am lăsat la nimeni nicio verigă de la grâul sau porumbul din câmp și până la produsul din vitrină – iaurt sau carne. Am făcut o integrare și pe orizontală și pe verticală, pot să vă spun că sunt o societate care nu am datorii la nimeni, care nu am niciun leu credit și care o ducem bine, avem încasări zilnice de circa 300 de mii de lei, vorbesc de industria alimentară, nu cele 7600 de hectare de pământ”, a dezvăluit fermierul arădean.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!