Primul program de pregătire a tinerilor care vor deveni viitorii lideri din agricultură
Ramona Dascălu -Un program dedicat tinerilor care vor deveni viitorii lideri din agricultură! Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă pregătește, anual, un număr de 20 de tineri absolvenți, copii ai unor fermieri performanți, pentru ca aceștia să se implice și să devină noua forță de reprezentare a sectorului agricol românesc.
Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului a fost prezent pe 31 octombrie la Agrointeligența SUMMIT 2019 unde a dat mai multe detalii despre programul inedit dedicat viitorilor lideri din agricultură.
”Zilele acestea a fost lansat și e în desfășurare un program prin care noi ne angajăm ca în fiecare an 20 de tineri, copii de fermieri, absolvenți de facultate, să treacă pe parcursul a 9 luni de zile printr-un program care cuprinde trei stagii de pregătire. Acești tineri absolvenți de Politehnică sau de Studii Agricole, Economie sau de Științe Sociale sau Drept, să învețe foarte aplicat despre gestiunea de proiecte, despre vorbirea în public, despre diplomație și protocol, despre organizarea timpului, despre instituțiile publice de la Bruxelles, urmat apoi de o aprofundare pe studii aplicate la agricultură, în domeniul legal și fiscal, și apoi de stagii de internship, stagiari în instituții românești și europene. Cinci dintre ei efectuează deja stagii la Bruxelles, la reprezentanțe, la un grup de gândire, de analiză, organizații de la Bruxelles, la biroul unei companii importante de reprezentare la Bruxelles, la biroul unor parlamentari europeni și toți se vor rula și în România și la Bruxelles în sensul de a-i pregăti ca viitori oameni care să facă trei lucruri: 1. Să își asume o funcție de reprezentare, să-și asume responsabilitatea unui model în viitor și lucrul ăsta este esențial pentru viitorul agriculturii românești. Al doilea să fie permeabili, să aplice noile tehnologiide agricultură digitală. Și al treilea – să rămână legați de agricultură, să rămână acolo unde au crescut, cu fermele pe care părinții lor le-au construit”, a explicat Florian Ciolacu modul în care funcționează noul program al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă.
Directorul Clubului a subliniat încă de la început un aspect important despre organizația pe care o reprezintă. ”Acum, Clubul este nu al agricultorilor performanți, ci el este al fermierilor români pentru agricultură performantă. Este o mențiune importantă pe care vreau să o fac pentru că nu face distincție între fermieri și suprafețele pe care le lucrează, ci în capacitatea lor de a pune în mișcare resursele disponibile în planul de afaceri pentru a obține performanță”, a explicat Ciolacu.
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, în anul care a trecut de când s-a înființat, și-a structurat activitatea pe patru piloni prin intermediul unor proiecte desfășurate de o unitate executivă și aprobată de un board condus de președintele Nicușor Șerban. Astfel, Florian Ciolacu a prezentat fiecare dintre cei patru piloni identificați ”pe baza unor studii pe care le-am făcut și care adresează, probabil într-un moment critic, problemele cele mai relevante pentru viitorul fermierilor performanți, și o să-i și numesc: în primul rând formarea, pentru că avem datoria formării unei noi generații care să preia ca antreprenori ceea ce dumneavoastră, fermierii, ați reușit și să ducă mai departe. Formarea aceasta noi am pus-o în aplicare prin două programe despre care o să vă vorbesc foarte puțin.
Al doilea pilon, informarea – pentru că ați văzut că s-a tot menționat că informația este putere, dar e putere în măsura în care ea prin procesare produce efecte în deciziile pe care le luați pentru afaceri, în acea asigurare a predictibilității și a unor decizii corecte. Informațiile pe care noi le selectăm, le cernem, le analizăm sunt transmise către membrii Clubului în fiecare săptămână, cel puțin două buletine de informare și sub forma unor ghiduri la care lucrăm pentru a anticipa puțin șocul generat de schimbările importante în Politica Agricolă Comună.
Al treilea pilon important îl reprezintă agricultura digitală pentru că noi credeam în acel standard, în acea performanță duală, să respecți și mediul și să faci și performanță. Agricultura digitală oferă soluții în sensul ăsta, credem și facem asta prin proiecte, prin testarea unor tehnologii, prin pilotarea lor. Sunt mulți fermieri în sală care pilotează astfel de tehnologii oferite de către companii, care și-au asigurat legitimitatea în domeniul acesta la nivel mondial. Ărin intermdiul nostru au venit și în mod gratuit testează aceste tehnologii, noi urmând să elaborăm ghiduri pentru implementarea lor după dorința fermierilor.
Al patrulea pilon este reprezentarea. Noi ne asumăm și am fost deschiși de la momentul lansării acestei organizații în a colabora cu toate asociațiile, reprezentare prin analize, prin identificarea nevoilor, prin identificarea problemelor, prin eleborarea unor studii, a unor analize, prin luări de poziție, pe care le-am transmis către autoritățile române, fie din Parlament, fie guvernamentale, la București și la Bruxelles. Am avut sute de întâlniri cu fermierii, am avut foarte multe întâlniri în România cu autoritățile, între autorități și fermieri, am avut la Bruxelles, unde am depus și am susținut pozițiile Clubului prinvind schimbările propuse în Politica Agricolă Comună”.
”Sunt foarte multe proiecte pe care noi le-am lansat în acest an de zile, proiecte care sunt lucrate în colaborare cu universități, și avem proiecte în colaborarea cu Universitatea din Timișoara, cu alte școli, cu instituții de cercetare, cu firme. Sunt proiecte concrete și toate converg către un singur punct: asigurarea competitivității fermierilor români, creșterii ei, într-un moment în care schimbările din Politica Agricolă Comună tind să influențeze major activitatea lor. Și informarea pe care noi o facem a conștientizat lucrul ăsta, formarea oferă o platformă de siguranță pe viitor, iar noile tehnologii doresc să aducă predictibilitate”, a concluzionat Florian Ciolacu în cadrul prezentării susținute la Agrointeligența SUMMIT 2019.