• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sute de kilograme de carne cu pestă porcină, vândută în piață. Inspectorii DSVSA au mușamalizat cazul!

    Ramona Dascălu -

    Sute de kilograme de carne infestată cu pestă porcină africană, descoperite la vânzare în hala de carne din Târgu Jiu, județul Gorj. Strigător la cer este însă că acest caz a fost mușamalizat tocmai de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, adică de cei care trebuie să prevină astfel de situații.

    Un lot de aproximativ 400 de kg de carcasă de porc, care a sosit pe data de 19 octombrie în hala de carne din Târgu-Jiu, nu a fost însoțit de certificatul de sănătate publică veterinară pentru carne proaspătă. Carnea provenea de la o fermă din județul Argeș, animalele fuseseră abatorizate la Vâlcea, iar produsul final a ajuns la standurile a doi afaceriști locali, Narcis Ciocăzanu și Ion Bîja, din hala de carne din Târgu Jiu, care n-ar fi trebuit s-o primească, în vederea comercializării, fără acel certificat. Abia după nouă zile, pe 28 octombrie, în baza unei note de alertă de la ANSVSA, în hala din Piața Centrală a venit o comisie din partea DSVSA Gorj care a decis declanșarea procedurii de decontaminare a spațiului respectiv cu produsul ECOCID S, un dezinfectant universal foarte activ.

    În nota de constatare întocmită de inspectori, spațiul în care trebuia menționat certificatul de sănătate publică veterinară a fost lăsat necompletat, în lipsa documentului. Deși hala trebuia închisă urgent, directorul executiv al DSVSA Gorj, Nicolae Călescu, care putea lua o decizie în acest sens, nu a făcut acest lucru. Dezinfecția a început abia la ora 17,00, după încheierea programului, fiind decontaminat întreg spațiul, pavajele, scările, vitrinele, utilajele și ustensilele. A doua zi, în baza unui program de autocontrol, cei care administrează hala ar fi trebuit să recolteze probe pe care să le ducă în laboratorul DSVSA, însă nici până astăzi nu se cunosc rezultatele din buletinul de analiză. În acte, nici măcar organizarea procedurilor de dezinfecție nu se regăsește, scrie gorjeanul.ro.

    Așadar, chiar dacă există un Program național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane și chiar un Manual operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană, elaborat de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la nivelul județului Gorj procedurile de intervenție au fost complet ignorate.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd