• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII CARE PIERD SUBVENȚIA DE 62 EURO LA HECTAR!

    agrointeligenta.ro -

    O subvenție importantă pe care anumiți fermieri nu o vor mai putea încasa. Acest sprijin suplimentar achitat ca plată pe hectar pentru zonele defavorizată nu va mai putea fi accesată de agricultorii de pe raza comunei Berteştii de Jos din județul Brăila. Situația a fost adusă în atenția publicului și a ministrului Adrian Oros de către primarul comunei, Costel Capbun.

    Primarul comunei Berteştii de Jos s-a plâns recent de faptul că dintr-o eroare materială a celor de la ANIF, oamenii din localitatea pe care o conduce nu vor mai beneficia în 2020 de o subvenţie de 62 de euro/hectar. Primarul a profitat de vizita la Brăila de la finele săptămânii trecute a noului ministru al Agriculturii, Adrian Oros, căruia i-a cerut ajutorul. Capbun a semnalat problema ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, pentru că lucrătorii de la ANIF au raportat o suprafaţă mai mare de teren irigat în cazul comunei Berteştii de Jos, aceasta a ieşit automat din lista celor defavorizate. În consecinţă, dacă lucrurile nu sunt remediate, oamenii vor rămâne fără subvenţia de care au beneficiat până acum. Primarul liberal a subliniat, dezamăgit, că situaţia deja a fost transmisă Uniunii Europene, prin urmare a devenit cu atât mai complicată.

    ”Problema este următoarea: Berteştii de Jos are pe raza comunei staţia de pompare de la Spiru Haret şi sistemul de irigaţii. Pe raza comunei Berteşti, acum se irigă, să spunem 100 ha. În anul 2009 printr-o raportare eronată a celor de la ANIF, s-a spus că pe raza comunei s-au irigat 3.000 ha. Adică tot ce s-a irigat prin sistemul de irigat de la Spiru Haret, acesta fiind sat component al comunei. Din această cauză, pentru că a reieşit că s-a depăşit suprafaţa irigabilă de pe raza comunei, Berteştii de Jos a fost scoasă din zona comunelor defavorizate. Cetăţeanul comunei Berteştii de Jos pierde 62 euro subvenţie/ha, începând de la anul, din cauza unei erori! Am încercat să îndrept această greşeală, dar cei care trebuiau să rectifice au spus că nu se poate”, a declarat Capbun.

    Primarul a mai adăugat că din punctul său de vedere este vorba despre o comandă politică, mai ales că în judeţul Galaţi există alte 3 comune aflate în aceeaşi situaţie, toate conduse de liberali.

    “Şi vă spun şi de ce. O comună defavorizată are un punctaj. Mă refer la fermierul care depune pentru proiecte europene. Sunt câteva comune în judeţul Brăila, cu cei mai mari fermieri care din cauza acestui punctaj, că nu aveau zonă defavorizată, nu puteau să acceseze fonduri europene să ia utilaje. Mă întreb: la Berteştii de Jos care are terenul foarte slab productiv bagi comuna în zonă favorizată şi în acelaşi timp, bagi comune precum Traian, Mircea Vodă şi oraşul Ianca, unde sunt mari fermieri cu terenuri, la zone defavorizate?! Bănuiesc că nu au fost decât imixtiuni politice, pentru că eu sunt mai direct şi spun lucrurile pe nume. Nu ştiu dacă pot să mai repar ceva, pentru că deja s-a raportat la Uniunea Europeană şi Berteştii de Jos nu se mai regăseşte pe lista comunelor care nu sunt defavorizate”, a mai completat primarul.

    Sursa citată a adăugat că le-a scris celor de la ANIF, însă aceştia nu i-au dat niciun răspuns, deşi au trecut cele 30 de zile în care ar fi trebuit să facă asta. Capbun a subliniat că noul ministru şi-a notat problema şi că speră că va putea veni în ajutorul locuitorilor din comună.

    Agrointeligența –  AGROINTEL.RO a scris la mijlocul lunii aprilie despre situația a 24 de comune care pierd subvenții importante din cauza suprafețelor care au fost incluse în aria irigabilă. Fermierii aceste comune pierd total sau parțial sumă achitată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în cadrul sub-măsurii 13.2 „plăți compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative”, având în vedere angajamentul luat de România în cadrul fișei tehnice a sub-măsurii 4.3 ”investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice” respectiv, a Măsurii 13 ”plăți pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice”.

    Decizia a fost luată la nivelul DGDR-AM PNDR din cadrul MADR pe baza reanalizării informațiilor folosite în procesul de fine-tuning, cu scopul actualizării exercițiului inițial de ajustare și implicit de reevaluare a gradului în care se manifestă constrângerile naturale. Fiind vorba de 45 de UAT-uri, numărul de fermieri poate ajunge la câteva sute de beneficiari care pierd bani la subvenția totală pe suprafață.

    ”În situația în care în urma evaluării se identifică faptul că în unele zone constrângerile naturale au fost depășite (irigații – peste 50% din suprafața agricolă a UAT sau productivități medii estimate la nivel de UAT mai mari de 80% din media UE), acestea trebuie excluse din zona eligibilă a sM.13.2”, se arată în informarea oficială.

    În urma actualizării metodologiei de fine tuning a fost exclus în total un număr de 45 UAT din lista noilor zone eligibile pe baza a cel puțin un criteriu de fine tuning (irigații, culturi permanente, producții medii). În cele 45 UAT se regăsesc 23 UAT care au fost eligibile în perioada 2015-2018, dar care vor fi excluse pe baza criteriului de fine tuning „irigații” din zona eligibilă a sM13.2 începând cu anul 2019 şi 1 UAT eligibilă în perioada 2015-2018 care va fi exclus pe baza criteriului de fine tuning „irigații și producții medii”.

    UAT eligibile în cadrul sM.13.2 în perioada 2015-2018, dar propuse pentru a fi excluse începând cu anul 2019 din zona eligibilă sM.13.2 în urma actualizării procesului de fine tuning în metodologia de desemnare

    Pentru aceste 23 UAT se va realiza o reducere progresivă a plăților, în limitele prevăzute la art. 31 alin. (5) al R.1305/ 2013, aşa cum este indicat în PNDR 2014-2020:
    – în anul 2019 – nivelul plății compensatorii este de 62 euro/ha/an (reprezentând 66% din valoare plății acordate în zonele care au fost eligibile în perioada de programare 2007-2013(*) în temeiul art. 36 lit. (a) punctul (ii) din R.1698/2005 / art. 19 al R.1257/1999) şi
    – în anul 2020 – 25 euro/ha/an (20% din valoare plății acordate în zonele care au fost eligibile în perioada de programare 2007-2013(*) în temeiul art. 36 lit. (a) punctul (ii) din R.1698/2005 / art. 19 al R.1257/1999, dar nu mai puțin de 25 euro/ha/an). (

    *) Valoarea plății acordate în zonele care au fost eligibile în perioada de programare 2007-2013 în temeiul art. 36 lit. (a) punctul (ii) din R.1698/2005 / art. 19 al R.1257/1999 – ZSD (zone semnificativ defavorizate) a fost de 94 €/ha/an.

    În consecință, începând cu anul 2019 zona eligibilă pentru sM13.2 va putea include 757 UAT cu o suprafață agricolă de 4,37 mil. ha, în lista acestor UAT aflându-se 11 noi UAT faţă de desemnarea anterioară (excluse în procesul inițial de fine tuning în baza criteriilor analizate)

    UAT neeligibile în cadrul sM.13.2 în perioada 2015-2018, dar care sunt propuse pentru a fi incluse în zone eligibile începând cu anul 2019 în urma actualizării procesului de fine tuning în metodologia de desemnare.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA