• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Târg de produse tradiționale în curtea Ministerului Agriculturii. Producătorii, felicitați de ministrul Adrian Oros

    Ramona Dascălu -

    Ministrul Adrian Oros a deschis vineri – 29 noiembrie, Târgul de produse tradiționale „Mâncăm și trăim românește”, organizat chiar în curtea Ministerului Agriculturii (la Universitate) cu ocazia Zilei Naționale a Rămâniei.

    În deschiderea târgului, ministrul Oros a înmânat personal grupurilor aplicante dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate pentru cele două produse recent recunoscute, ”Cârnați de Pleșcoi” și ”Telemea de Sibiu”.

    Ministrul Adrian Oros alături de președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu, Florin Dragomir

    Înainte de a trece pe la toate standurile producătorilor aflați la târg, ministrul Agriculturii Adrian Oros a făcut și o scurtă declarație, în care a ținut să le mulțumească tuturor fermierilor români, precum și celor care trăiesc în mediul rural și care mențin vii obiceiurile și tradițiile românești.

    „Târgul din curtea ministerului, acest târg pentru produse tradiționale, organizat cu prilejul Zilei Naționale a României este ca un mesaj simbolic pe care vrem să-l transmitem pentru țăranul român, pentru fermierul român, pentru cei care se încăpățânează să trăiască în mediul rural, pentru toți care pun în valoare materiile prime locale prin metode tradiționale, care vin din vechime. Aceste produse tradiționale, alături de țăranii ospitalieri și gospodari care trăiesc în mediul rural, alături de tradițiile care încă se mai păstrează acolo și din peisajele din satul românesc fac mult bine imaginii României și suntem datori să susținem acest lucru. Aveți aici un exemplu de mult pomenitul lanț scurt, unde producătorul sau procesatorul se întâlnește direct cu consumatorul fărp intermediari. Este un concept larg răspândit în Europa, la noi mai puțin, dar credem că merită să sprijinim acest demers pentru că este o activitate, în primul rând mai sănătoasă atât pentru producătorii și procesatorii mici, dar și pentru consumatori”, a declarat ministrul Adrian Oros.

    Ministrul Agriculturii a ținut să precizeze că pe lângă minister, care reprezintă autoritatea centrală, și autoritățile locale și județene au obligația de a sprijini producătorii tradiționali și locali: „Noi, ministerul, ca și autoritate publică centrală, avem obligația de a susține acest tip de activitate, dar aceste activități trebuie susținute așa cum le și spune numele produse tradiționale, produse locale și de către autoritățile publice locale și județene, care acolo unde identifică producători, procesatori care pot să devină un brand local sau un brand național au obligația să-i sprijine necondiționat. În acest moment avem 727 de produse tradiționale înregistrate pentru schemele de calitate românești și din păcate, doar 7 produse înregistrate în schemele europene, iar pentru două dintre acestea am primit recent dovada aceasta de înscriere și le-o ofer astăzi producătorilor. Mai avem și patru produse care sunt în curs de evaluare și sperăm să accelerăm acest proces de evaluare și înregistrare a produselor noastre la nivel european”.

    Ministrul Adrian Oros nu și-a încheiat discursul înainte de a le ura tuturor producătorilor români „La Mulți Ani!” cu ocazia zilei de 1 Decembrie: „Eu vreau să mulțumesc producătorilor pentru tot ceea ce fac, pentru curajul pe care îl au să rămână în acest domeniu care nu este foarte ușor, pentru calitatea produselor pe care le oferă astăzi bucureștenilor și vreau să le urez tuturor fermierilor români, țăranilor români, celor care activează în industria alimentară un La Mulți Ani!”.

    Șeful de la MADR nu s-a dat plecat până nu a mers pe la toate standurile prezente în curtea ministerului Agriculturii, unde a stat de vorbă cu producătorii și s-a fotografiat alături de ei.

    Cei care doresc să viziteze târgul din curtea ministerului Agriculturii vor putea degusta și achiziționa bucate și băuturi tradiționale din diferite regiuni ale României: brânză, smântână, caşcaval, telemea, brânză de burduf în coajă de brad şi în membrană naturală, caş, cârnaţi de porc, slănină afumată, caltaboş, jumări, cârnaţi de casă, drob de porc, lebăr, tobă de casă, jambon afumat, muşchi afumat, salată icre crap sau ştiucă, batog sau pastramă, macrou afumat la rece, sardeluţe, păstrăv afumat în cobză de brad, cozonac, prăjituri, pită coaptă pe vatră, siropuri, gemuri, dulceţuri din fructe, băuturi spirtoase și vinuri. De asemenea, nu vor lipsi nici dulcețurile, prăjiturile sau cozonacii.

    Târgul „Mâncăm și trăim românește” va fi deschis până duminică, 1 decembrie, între orele 10:00 – 17:00. Intrarea este liberă.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”