• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Aceeași fermă, suprafață diferită la APIA față de Registrul Agricol. Rezultatul? Adio fonduri europene!

    Ramona Dascălu -

    Nina Gheorghiță din comuna Roșiori, județul Brăila ne-a contactat pentru a-și striga nemulțumirea față de modul în care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) evaluează cererile de finanțare pe submăsura 17.1 – “Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul PNDR.

    Antreprenoarea din județul Brăila spune că luni seară a primit vestea că a fost declarată neeligibilă de către funcționarii AFIR pe această submăsură pentru faptul că nu lucrează o suprafață de 1,08 hectare, teren care de fapt nici nu ar exista în realitate întrucât nu reprezintă altceva decât o diferență dintre hărțile Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) și hărțile Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), rezultate în urma teledetecției.

    ”Am aplicat pentru sprijinul de la AFIR privind decontarea polițelor de asigurare pentru culturile de primăvară, pentru mazăre, porumb și floarea-soarelui și am fost declarată neeligibilă. De ce m-a declarat pe mine neeligibilă? Pentru că în Registrul Agricol am 498,67 de hectare, iar conform hărților APIA am mai puțin cu 1,08 hectare, adică 497,59 de hectare. Ei se folosesc de punctul 2.2 din Manualul de Procedură pentru Implementarea Măsurii 17, unde este trecut că solicitantul trebuie să utilizeze terenurile agricole, adică pentru AFIR această suprafață de 1,08 hectare eu nu o utilizez însă în realitate ea nu există. Toată lumea știe că Registrul Agricol ține evidența după hărțile OCPI, iar APIA are propriile ei hărți, rezultate în urma teledetecției. Și la nivel de APIA, minister, toată lumea cunoaște că există o diferență între harta OCPI și harta APIA , dar văd că numai AFIR Brăila nu știe acest lucru„, a declarat Nina Gheorghiță pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Acces îngrădit la sprijinul din fonduri europene

    Pe submăsura 17.1, societatea pe care o deține brăileanca se încadra să primească 55% din valoarea primei de asigurare pentru o suprafață asigurată pentru culturile de primăvară de 226,04 hectare, dintre care 4,54 hectare mazăre, 120,52 hectare porumb și 100,98 hectare floarea-soarelui. În total, ar fi fost vorba despre 18.706,35 lei. Nina Gheorghiță spune însă că nu este vorba neapărat de bani, ci de dreptul fermierilor care este îngrădit tocmai de instituțiile care ar trebui să îi ajute și să îi sprijine, nu să le pună piedici.

    „Scopul demersului meu nu este să îmi încasez neapărat acești bani care mi se cuvin, ci acela de a îndrepta o absurditate aplicată de către funcționarii AFIR. Dacă în continuare vor căuta să evalueze aceste cereri de finanțare, ne vom lovi de fiecare dată de aceleași probleme și vom apărea în statistici, noi, fermierii, că suntem dezinteresați să accesăm acești bani sau că România nu este în stare să absoarbă fonduri europene. Deci, noi ca fermieri nu putem accesa acești bani pentru că suntem declarați neeligibili”, a mai spus antreprenoarea.

    Conform brăilencei, în alte județe astfel de probleme ca cea pentru care ea a fost declarată neeligibilă sunt trecute cu vederea: „În alte județe, alții nu au fost declarați neeligibili pentru o astfel de problemă, și știu asta de la asiguratorul meu, care are foarte mulți fermieri în portofoliu, din mai multe județe ale țării și marea majoritatea a agențiilor județene din cadrul AFIR au înțeles problema și anume că este o diferență scriptică. La mine, la toate culturile pentru care am cerut decontare, luate separat, coincid suprafețele, singurul care nu coincide este însă totalul fermei pentru că eu mai am și lucernă, și grâu, mai am și alte culturi. Deci, ei s-au abătut de la criteriile de eligibilitate ale Ghidului solicitantului, este o interpretare abuzivă, nepăsătoare. Problema mare este că nu ai cu cine discuta decât cu o platformă în care tu dai în scris o explicație și îți trimit răspuns înapoi că nu ai documente justificative. Dacă sun la AFIR Brăila mi se spune ca toată nemulțimirea să o expun în sesizare pentru că la telefon ei nu fac comentarii și nu intră în discuție cu fermierii.  Am vorbit și cu doamna de la APIA care ne are în portofoliu, dar nu ne poate ajuta femeia. APIA acceptă această diferență, nu te penalizează, doar că nu îți dă subvenție pe hectarul ăla, pe diferența aia, dar noi nu ne-am supărat din această cauză pentru că oricum nu ai cum să o rezolvi”.

    Brăileanca crede că funcționarii AFIR au tradus mot a mot regulamentele europene și așa s-a ajuns la o astfel de situație aberantă, în care dacă nu lucrezi 1,08 hectare, suprafața care oricum nu există, se consideră că nu utilizezi terenul agricol, fără să se mai țină cont de celelalte 497,59 de hectare, pe care le muncești.

    „Eu sunt nemulțumită că m-au descalificat pe Măsura 17.1, adică nu mi-au dat cei 55% din valoarea polițelor de asigurare pe culturile de primăvară motivând că nu lucrez suprafața. În notificarea în care îmi spune că sunt neeligibilă scrie că din considerentul că „solicitantul trebuie să utilizeze terenurile agricole”, iar această motivare este trecută conform Manualului de Procedură de Implementare a Măsurii 17, punctul 2.2, potrivit căruia solicitantul trebuie să utilizeze terenurile agricole. Deci, eu sunt descalificată că nu utilizez 1,08 hectare, suprafață care de fapt nu există, e doar o diferență între hărțile OCPI și hărțile APIA. Și vreau să vă spun că nu au cum să nu fie aceste diferențe pentru că între timp au apărut drumuri de explotare, canale de irigații, canale de desecare, care la vremea la care OCPI-ul a făcut hărțile astea nici nu existau„, a explicat Nina Gheorghiță.

    Din cauza unor astfel de situații, create tocmai de funcționarii instituțiilor, se ajunge ca fermierii români să fie catalogați drept fermieri dezinterasați, care nu accesează fonduri europene, susține antreprenoarea: „Am stat și m-am gândit care ar putea fi scopul și nu găsesc motivație ca să încurci fermierul. La ce ți-ar folosi ca instituție, ca țară, să te prezinți în statistici cu niște lucruri care nu sunt reale? Eu nu mai pot accesa pentru culturile de toamnă, pentru care s-a deschis o nouă sesiune acum în decembrie, pentru că știu deja că voi fi descalificată din cauză ca suprafața din Registrul Agricol nu coincide cu suprafața de la APIA. Și atunci, pe mine mă vor încadra la un fermier dezinteresat, dar eu nu sunt dezinteresată (…). Îmi pare rău ca cetățean român când văd peste tot că fermierii români sunt catalogați drept dezinteresați, că nu accesează fonduri europene. Asta este revolta mea. Trebuie să se modifice lucrurile, pentru că Ghidul solicitantului, care ajunge la mine este una, iar la momentul în care mă respinge fac trimitere la punctul 2.2 din Manualul de Procedură pentru Implementarea Măsurii 17″.

    Nina Gheorghiță consideră că este nedrept ca angajații AFIR să penalizeze fermierii pentru o vină pe care aceștia nu o au, mai ales după ce s-au chinuit și au depus toate documentele necesare pentru accesarea sprijinului, procedură care nu este deloc una ușoară.

    „Este inacceptabil că în alte județe evaluatorii au acceptat lucrul acesta, au înțeles că nu poți penaliza fermierul pentru o vină pe care nu o are. Ca să nu mai vobesc de procedura în sine care este înfiorătoare, atunci când bifezi că vrei să și se deconteze procentul pe care îl meriți în funcție de mărimea fermei nu realizezi câtă munca va trebui să faci ulterior. Dar, m-am ambiționat și nu am renunțat pentru că știam că mă voi lovi de același procedeu și pentru culturile de toamnă, și anul viitor pentru culturile de primăvară și tot așa. Eu cred că cei de la AFIR nu înțeleg fenomenul pentru că dacă l-ar înțelege ar judeca proiectul în spiritul Ghidului, nu în litera lui. Adică, dacă la punctual 2.2 scrie că solicitantul trebuie să utilizeze terenurile agricole, iar mie nu îmi iese diferența de 1,08 hectare nu înseamnă că eu nu utilizez terenul”, a conchis brăileanca.

    Adrian Chesnoiu, director general AFIR: Este în discuție eliminarea verificării suprafeței la Registrul Agricol

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura și cu Adrian Chesnoiu, directorul general AFIR, pentru a-i comunica situația cu care se confruntă brăileanca Nina Gheorghiță. Acesta ne-a asigurat că va lua legătură cu femeia pentru a vedea exact despre ce este vorba, dar pâna la ora publicării acestei știri nu a fost încă contactată de nimeni de la AFIR.

    „O să luăm legătura cu doamna fermier. Mai sunt situații de genul ăsta, aceasta este prima sesiune de depunere a cererilor de finanțare pentru primele acestea de asigurare și descoperim anumite situații care nu se încadrează în niciun fel pe procedură, dar sesiunea este deschisă și se pot redepune aceste documente. Eu nu pot să vă spun exact acum pentru că nu știu despre ce este vorba. De multe ori fermierii prezintă situația cum consideră dumnealor și se consideră nedreptățiți dintr-un anumit motiv. Eu trebuie să verific exact care este situația. Ghidul pe submăsura aceasta a fost în consultare, am avut întâlniri cu brokerii de asigurări, cu firmele de asigurări, cu fermieri și la vremea respectivă nimeni nu a făcut niciun fel de precizare legată de acest lucru. Acum, pentru sesiunea următoare am convenit să mai eliminăm anumite lucruri de care fermierii s-au plâns și printre ele se numără și verificarea asta cu Registrul Agricol și să mergem doar pe verificarea de la APIA. Dar, sunt unii fermieri care nu vor să mergem doar pe identificarea de la APIA pe motiv că nu vor subvenții, dar vor să-și asigure culturile, că sunt și cazuri de acest fel în care nu se înscriu la APIA și nu iau subvenție, dar pot depune pentru prima de asigurare. Deci, sunt tot felul de situații”, a declarat Adrian Chesnoiu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”