• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • CADASTRU GRATUIT: NU SE POT REZOLVA SITUAȚIILE LA UNELE TERENURI!

  agrointeligenta.ro -

  Mai mulți bani pentru cadastru, dar încă insuficienți! Președintele Uniunii Geodezilor din România, Ionuț Săvoiu, a transmis un comunicat de presă în care arată că deși ANCPI crește sumele alocate unităților administrativ teritoriale, majoarea nu va rezolva problema subfinanțării Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF).

  Iată, integral, comunicatul de presă:

  ”Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobliară (ANCPI), instituție publică aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) va finanța sau cofinanța cu sume majorate autoritățile locale, începând cu 1 ianuarie 2020, pentru înregistrarea unui imobil în evidențele de cadastru și carte funciară prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF). Potrivit noilor reglementări aprobate miercuri, 27 noiembrie 2019, de Parlamentul României, suma decontată de ANCPI pentru lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor va fi majorată cu un coeficient de 1,4.

  Creșterea sumelor alocate este insuficientă pentru a acoperi valoarea reala a manoperei necesare realizării lucrarilor, iar modul de calcul prevăzut în cadrul normativ al ANCPI strict legat de categoriile de relief nu acoperă situațiile complexe care pot apărea la analiza situației actelor doveditoare ale fiecărei proprietăți. În continuare decontarea va rămâne anevoioasă, birocratică și necorelată regulat cu cheltuielile de manoperă pe parcursul lucrărilor, fapt care adaugă costuri și riscuri suplimentare de finanțare din partea agenților economici. Găsirea unor soluții la aceste tipuri de probleme ar putea stimula participarea sectorului privat la realizarea PNCCF.

  Modificarea legislativă, nepromulgată încă, nu a fost dezbătută cu asociațiile profesionale din domeniu. Suntem convinși că forma actuală a legii nu va atrage o participare mai mare a specialiștilor la realizarea PNCCF, iar riscul de dezangajare a fondurilor europene de pe Axa 11 din Programul Operațional Regional sau neutilizare a fondurilor din bugetul ANCPI rămâne în continuare mare și foarte mare. Gradul de realizare a lucrărilor de cadastru și înregistrarea sistematică este semnificativ sub 10%, iar gradul de contractare a celor 660 de comune în cadrul POR este mult întârziat.

  În continuare sectorul privat din domeniu va fi în mare dificultate, subfinanțat, fără perspective de dezvoltare la nivelul tehnologic actual și afectat încă de o hemoragie de tineri specialiști către sectorul public, către alte sectoare de activitate și mai trist către alte economii din Europa sau din lume.

  Uniunea Geodezilor din România consideră că rezultatele concrete de până acum în derularea PNCCF, deși pozitive, sunt totuși modeste față de obiectivul asumat la inițierea programului. Acestea pot fi îmbunătățite substanțial doar dacă vocea specialiștilor din sectorul privat și din învățământul universitar cu experiență în derularea programului, va fi ascultată într-un cadru bine organizat de ANCPI și MLPDA”.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Noul coronavirus poate ataca vacile, oile sau găinile? Răspuns oficial primit de la Bruxelles! Ghid subvenții APIA: 31 ianuarie – termen limită pentru plata sprijinului cuplat! APIA: Cine sunt fermierii obligați să dea înapoi banii din subvențiile încasate!

  Ultimele știri

  Angajații unei stațiuni, atacați cu furcile de mai mulți indivizi care au intrat ilegal pe terenurile statului Un bărbat de 71 de ani a pus pe fugă hoții veniți să îi fure sacii de porumb din magazie! Subvenții APIA: Fermierii tăiați de la plată dacă nu prezintă acest document!