• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Română a Cărnii a aniversat 20 de ani. Mesajul producătorilor români pentru consumatori

    agrointeligenta.ro -

    Asociația Română a Cărnii (ARC) a marcat împlinirea a 20 de ani de activitate printr-un eveniment festiv organizat marți seară, la Casa Timiș, în județul Prahova. În sală au fost prezenți atât reprezentanți ai celor mai mari jucători din industria cărnii și retail, cât și oficiali ai statului și mass-media.

    Gazda evenimenului de aniversare al ARC a fost președintele organizației, Radu Timiș. Acesta le-a vorbit invitaților atât despre momentele importante care au marcat în ultimii ani industria cărnii, cât și despre perspectivele pe care le aduce viitorul apropiat. Un subiect important abordat la aniversarea ARC a fost Pesta Porcină Africană și impactul pe care îl are asupra industriei atât în România, cât și în UE și pe alte continente, în special pe cel asiatic.

    Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii

    Şeful ARC Radu Timiș a subliniat că problema porcului este o problemă globală şi nu doar România va avea probleme cu prezenţa la raft a cărnii de porc, ci multe din ţările lumii, iar criza alimentară despre care se vorbeşte de 20 de ani este foarte aproape. „Toate ţările vor încerca să ia decizii economice foarte importante şi de compensare a cărnii de porc, dar acest proces va dura între 3 şi 5 ani, nu doar în România. (..) Se vorbeşte de 10-15-20 de ani de criza alimentară care va veni, se pare că suntem foarte aproape, pentru că jumătate din proteina lumii a dispărut. Nu poate peştele peste noapte (să înlocuiască porcul n.r.), poate puiul, deoarece ciclul este foarte mic. Se va mânca mai mult pui decât porc”, a  declarat preşedintele asociaţiei.

    Radu Timiș a dat asigurări că românii vor avea carne de porc de sărbători, însă a avertizat că problemele vor începe din februarie- martie, „când se vor complica lucrurile”.

    Referitor la situația prețurilor la carnea de porc, Timiș a arătat că acestea sunt în creștere rapidă.

    ”Dacă în acest an preţurile s-au dublat la carnea de porc, anul viitor pot să afirm cu mâna pe inimă că se vor tripla şi problema nu este cât costă ci dacă vom găsi carne de porc. (…) Guvernul chinez a venit la marile companii europene şi cumpără întreaga producţie. Imaginaţi-vă ce presiune de preţ va fi pentru Europa vizavi de carnea de porc. Dacă în China a ajuns la 6 euro kilogramul de carne de porc, în România este undeva la 4 euro, ca medie, la raft. Ce se va întâmpla la anul cu industria noastră? Noi chiar am discutat câteva variante: se va duce spre pui, vită, oaie, spre vegetarian. Cert este un lucru: jumătate din proteina acestei planete a dispărut”, a spus Radu Timiş.

    El afirmă că lipsa cărnii de porc va aduce o majorare a preţurilor şi la carnea de pui sau de vită, deoarece consumul se va duce către celelalte resurse de proteine, însă, în magazinele din România, există în prezent carne de porc, pentru că marii jucători nu mai pot exporta.

    „Dacă preţul la carnea de porc este foarte sus şi la carnea de pui şi de vită va creşte, deoarece consumul se va duce spre celelalte resurse de proteină. De aici dorinţa de a ne întâlni şi de a data un semnal de alarmă. Trebuie să facem să eradicăm pesta din România. Azi avem noroc că găsim carne în magazine pentru că marii jucători nu pot să exporte. România este închisă pentru export şi atunci toate carnea care se produce în România vine în supermarketuri în mod special. Încă mai avem carne relativ ieftină, pentru că nu se poate exporta, dar dacă s-ar fi putut exporta, probabil, discutam azi la raft de un preţ dublu faţă de ceea ce este în prezent. Trebuie să fim realişti, aceasta este partea bună, chiar dacă ţara este cu totul roşie”, a mai spus Timiş.

    Directorul ARC, Dana Tănase, a prezentat situația PPA la nivel național

    O prezentare a situației la zi privind evoluția pestei porcine africane a fost făcută de către directorul executiv al ARC, Dana Tănase. Aceasta a subliniat că este nevoie de o mai mare implicare a medicilor veterinari. ”Trebuie să luaţi în calcul şi implicarea directă a medicilor veterinari de liberă practică. S-a văzut în episodul care a trecut că ei au fost un fel de spectatori. Cei care au fost pe teren au fost medicii veterinari de la direcţiile sanitare-veterinare, iar cei de liberă practică au fost uitaţi, când ei sunt, din punctul meu de vedere, precum medicul de familie, care poate să meargă din curte în curte şi poate să supravegheze, să vadă dacă omul are porcul bolnav, dacă porcul este sănătos şi aşa mai departe. Şi, un alt aspect deloc de neglijat, îl constituie respectarea legii. Legea trebuie respectată cu sancţiuni drastice pentru cei care nu declară animalele. Să se termine cu sămsăritul şi cu toate animalele şi porcii tăiaţi prin curţi, purtaţi în portbagaje. Unul care are acasă 50 de porci face concurenţă neloială producătorilor, fermierilor care muncesc, care plătesc taxe şi impozite la stat şi lucrează conform legii, iar ceilalţi nimeni nu crede că poate să trăiască pentru consum propriu din 50 de porci pe an”, a transmis Dana Tănase.

    O luare de cuvânt foarte apreciată a fost cea a președintelui ANSVSA, dr. Robert Chioveanu. Aceasta i-a asigurat pe producătorii din industria cărnii că se fac toate eforturile pentru a stopa răspândirea pestei porcine africane. În acest sens va fi elaborată o strategie nouă, dar una care să poată fi implementată, nu una care doar să arate bine pe hârtie.

    „După ce ne vom asuma acest plan, voi chema Colegiul Medicilor Veterinari, medicilor practicieni care merg din casă în casă şi, împreună cu Ministerul Mediului şi cu Ministerul de Interne, ne vom asuma acest plan pe care îl vom prezenta la Bruxelles ca un plan pe termen scurt, termen mediu cu principale măsuri de acţiune, dar şi pe termen lung. (…)”, a spus acesta.

    Şeful ANSVSA îşi doreşte ca planul să fie finalizat până la începutul lunii ianuarie, cel târziu, astfel încât acesta să poată fi prezentat ministrului Agriculturii pentru a se asigura finanţarea.

    Evenimentul ARC s-a încheiat cu o masă festivă, prilej de socializare pentru toți invitații la aniversarea ARC.


    Te-ar mai putea interesa

    Perioada fără amenzi la e-Factura – extinsă cu 2 luni. Contribuabilii vor primi notificări IulianCântar.eu sau cât ”cântărește” o afacere cu cântare industriale Când încep lucrările pentru primele centre de colectare a legumelor

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale