Care va fi noua dată de referință pentru subvenția la bovine: 2020, 2021 sau…deloc!
agrointeligenta.ro -Care va fi noua dată de referință pentru subvenția de stat la bovine, achitată de APIA anual, din bugetul național? După ce de la Ministerul Agriculturii s-au primit mereu semnale că România va opta la Bruxelles pentru păstrarea subvențiilor de stat la bovine – ajutoarele naționale tranzitorii, crescătorii se întreabă care va fi noua dată de referință după care vor încasa plata pe cap de vacă în viitorul exercițiu financiar european.
În actuala Politică Agricolă Comună PAC 2014-2020, crescătorii de vaci încasează Ajutorul Național Tranzitoriu după o dată de referință din 2013, când România a transmis la Bruxelles exploatațiile existente și efectivele. Ulterior, au mai putut intra la plată doar fermele noi, astfel că s-a ajuns la situația revoltătoare în care, de la bugetul de stat, se plătește anual subvenție pentru animale care au fost date de mult timp la abator.
Legea în vigoare pe care MADR nu a aplicat-o
Parlamentarii, la cererea fermierilor, au încercat să îndrepte greșeala. S-a adoptat și a intrat în vigoare chiar și o lege, Legea nr. 146/2018, care prevede ca efectivele eligibile pentru ANTZ să fie cele existente în exploatațiile agricole în anul de cerere, mai exact la data de 1 ianuarie. Legea, deși promulgată și publicată în Monitorul Oficial, nu s-a aplicat, așa cum era normal, din acest an. Argumentul vechii conduceri de la Ministerul Agriculturii a fost acela că ” nu ne lasă Comisia Europeană”. Nu s-a publicat nicio justificare scrisă, niciun răspuns venit de la Bruxelles…nimic!
”Arși” deja o dată, fermierii se tem ca istoria să nu se repete, astfel că pornind discuțiile despre cum vor arăta subvențiile agricole în noua PAC, crescătorii au început să se intereseze ce se va întâmpla cu data de referință. Sunt patru scenarii de luat în seamă, spun ei:
Data de referință pentru subvenția la bovine: ianuarie 2020
Având în vedere că vechea PAC a cumprins 2014-2020, iar data stabilită de referință pentru plata subvenției de stat la bovine a fost fixată în ianuarie 2013, se poate aprecia că gândirea va fi similară. Numai că noua PAC ar trebui să intre în vigoare din 2021, deci, după aceeași strategie, data de referință ar fi plasată în 2020. Această ipoteză ia în calcul menținerea datei de referință și situația ideală în care din 2021, subvențiile se vor da pe noua PAC.
Data de referință pentru subvenția la bovine: ianuarie 2021
Negocierile pentru noua PAC sunt întârziate, astfel că cel mai devreme, aceasta va fi adoptată și se va aplica începând cu anul 2021, chiar 2022. Dacă politica subvențiilor de stat va fi menținută, plata pentru bovine s-ar da după o dată de referință plasată în ianuarie 2021 pentru o PAC aplicată din 2022.
Data de referință pentru subvenția la bovine: actualizare anuală
România are o lege adoptată cu privire la actualizarea anuală a efectivului eligibil pentru ajutoarele naționale tranzitorii la specia bovine. Legea 146/2018 este în vigoare și prevede ca plățile să ia în calcul animalele existente în ferme la data de 1 ianuarie din anul de cerere. Noua PAC ar trebuie să aibă în vedere legislația națională, iar un act normativ de o asemenea importanță, solicitat de fermieri, nu trebuie ignorat.
Nicio dată de referință, plată pentru animalele declarate în cerere
Într-o situație ideală, ANT-urile nu vor mai fi condiționate de data de referință. Animalele eligibile la plată ar fi cele declarate în cererea unică și care îndeplinesc condiții minime (vârstă, perioadă de retenție în fermă etc.). Fermierii ar declara ce animale au în exploatație și ar urma să încaseze subvenția de la bugetul de stat pentru vacile pe care le au în fermă în respectivul an de cerere.
Cu aceste patru scenarii ”la purtător”, fermierii români trebuie să decidă care este interesul lor, ce dată de referință servește intereselor zootehniei românești. O poziție unitară exprimată în negocierile de la Ministerul Agriculturii nu poate fi ignorată de autorități, iar greșeala din trecut ar trebui să reprezinte o lecție pentru viitor!