• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schimbări la APPR: Arnaud Perrein nu mai candidează la funcția de președinte al asociației

    Ramona Dascălu -

    Schimbări majore în cadrul Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR)! Directorul executiv al APPR Alina Crețu a anunțat astăzi, marți – 17 decembrie, în cadrul unui prânz organizat la hotelul Capital Plaza din București, după o întâlnire a Consiliului Director, că actualul președinte al asociației, Arnaud Perrein, nu va mai condida pentru un nou mandat de președinte anul viitor.

    „Domnul președinte nu va mai candida la președinția asociației odată cu alegerile din 5 februarie 2020. Pe parcursul ultimelor săptămâni am avut 2-3 Consilii Directoare și probabil că vom mai avea încă unul în care să încercăm să vedem care ar fi formula câștigătoare pentru următorul mandat. Așa cum știți, APPR este o organizație extrem de dinamică, dar mai ales democratică, și încă nu avem știri majore pentru dumneavoastră, probabil că știrile vor fi chiar în ziua alegerilor. Sperăm să avem cât mai mulți candidați, s-a lansat campania electorală pentru Asociația Producătorilor de Porumb. Sperăm ca cel puțin cei care sunt prezenți astăzi aici și care fac parte, cei mai mulți dintre ei, din actualul Consiliu Director să candideze și pentru următorul Consiliu Director al Asociației și dacă domnul președinte nu își mai dorește această poziție îi rugăm pe toți ceilalți să își depună candidaturile în mod oficial, cât de repede, dar și pe alți membri APPR”, a declarat Alina Crețu, director executiv al APPR.

    După anunțul făcut de Alina Crețu, a luat cuvântul și Arnaud Perrein, care a spus că era timpul să se retragă întrucât a fost președinte al asociației pentru o perioadă de 7 ani de zile, dar a dat asigurări că APPR se va dezvolta în continuare.

    „Mulțumesc că ați venit. Dacă APPR s-a dezvoltat atât de bine până acum este și datorită vouă pentru că ne-ați susținut mereu și este mare lucru. Am 7 ani de când sunt președinte, era și timpul să mă retrag, asociația nu este a francezilor, nu este a francezului, este a producătorilor din România, care vor să schimbe în bine agricultura din România, într-o agricultură mai echilibrată, mai corectă și mai avem încă foarte foarte multe de făcut. O să vedeți că de acum încolo, din februarie încolo, lucrurile se vor schimba în bine, APPR se va dezvolta în continuare, sunt multe provocări, multe necunoscute și sincer să fiu, mă simt și un pic depășit acum, pentru că se merge foarte departe la nivel politic, la nivel de comunitate europeană, la nivel Digi Agri,sunt lucruri complexe și aici avem nevoie din ce în ce mai mulți oameni competenți care să dezvolte APPR. Noi ne bazăm în continuare pe cât mai mulți producători, printre care și Nicolae Sitaru, care a fost de la început cu noi, Liviu Bălănici din Iași, Costin Telehuz și mulți alții care sunt aici, sperăm să facem un Consiliu Director mai mare, să vorbim mai des, să ne consultăm mai des pentru că sunt foarte multe probleme. Este o agricultură bipolară în România cu ferme foarte mari, foarte competitive, dar și o agricultură de subzistență și trebuie să găsim un echilibru între toate acestea, mai ales că acum este vorba despre o plafonare, e vorba despre neonicotinoide, e foarte mult de lucru, dar cu înțelepciune și cu răbdare o să găsim soluții la toate, să fie cât mai bine. Îmi doresc o Românie mai corectă și mai echilibrată, și la fel ca mulți români și eu îmi doresc să le ofer copiilor mei, care au plecat în străinătate, condiții ca să vină înapoi în România”, a spus Arnaud Perrein.

    De asemenea, în cadrul evenimentului a vorbit și Nicolae Sitaru, membru fondator al APPR în urmă cu 10 ani, și care până la începutul acestui an a fost președintele celei mai importante organizații de fermieri din județul Ialomița – Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Ialomița (ACCPT Ialomița).

    Nicolae Siatru a mulțumit presei pentru prezență, după care a prezentat pe scurt situația actuală a agriculturii din România: „Întâi și întâi și eu vreau să le mulțumesc tuturor care sunt aici pentru că sunteți și ați fost întotdeauna apropiații noștri și așa cum zicea și Arnaud (Arnaud Perrein, n.r.) am crescut și datorită sprijinului pe care l-am avut întotdeauna de la voi. E adevărat că și în APPR, cred că ați simțit, sunt niște fermieri care au fost mai echilibrați și care au avut niște poziții publice mai aproape de realitate. Încercăm prin dialog să rezolvăm anumite lucruri și cred că rolul nostru, al organizațiilor profesionale, în primul rând este să fim parteneri de dialog cu autoritățile care sunt în măsură să ia decizii și cred că împreună facem parte dintr-o familie, familia aceasta mare de agribusiness, și noi și voi, și trebuie să facem din agricultura României o agricultură care să fie performantă, întâi și întâi, să poată să suporte competiția europeană în care suntem. Sunt diferite discuții acum legate de plafonare și care probabil în câteva luni se vor încheia cu o decizie, o decizie care, sperăm noi, să nu fie una care să facă rău, ci să facă bine tuturor. Sigur, eu fiind un fermier mare aș dori ca această plafonare să nu existe și ar fi anormal să zic eu acum că îmi doresc o plafonare, dar dacă interesul public este să fim noi plafonați, asta e, ne vom asuma această decizie. Această decizie este o decizie foarte grea de luat pentru că s-ar putea ca prin ricoșeu să distrugă niște lucruri care s-au întâmplat în România și unele dintre ele în ultimii 12 ani, după integrarea României în Uniunea Europeană, s-au întâmplat frumos. Dacă ne uităm, că nu sunt mulți ani din 2007, de când am devenit parte integrantă în familia europeană, vedem că nu mai există pârloage, de 12 ani au dispărut cele 4 milioane de hectare care erau pârloagă în România, asta înseamnă că Politicile Agricole Comune au fost în sensul în care s-a vrut dezvoltarea acestui sector, el a reacționat și a acoperit toată suprafața, am avut niște temeri cu achizițiile terenurilor de către străini, care a fost o problemă foarte mare, când pământul era 500 de euro sau 1000 de euro sau 2000 de euro, acum însă a început să devină o problemă secundară pentru că pământul a devenit o valoare și speculanții sunt oarecum mai puțin interesați de o valoare pe care o pot specula mai greu, că nu mai pot lua anul ăsta pământ și să-l vândă la anul cu un preț de trei ori mai mare”.

    Cunoscutul fermier Nicolae Sitaru a declarat că România va fi prima țară din Europa la producția de porumb numai atunci când se vor produce peste 50 de milioane de tone de porumb.

    „Eu cred că sectorul acesta s-a dezvoltat, mai avem foarte multe lucruri de făcut, avem încă o rezervă uriașă de creștere, gândiți-vă că suntem cu producția de porumb cu care se laudă domnul Daea primii în Europa, dar de fapt nu suntem primii în Europa, să fim primii la producția pe hectar și atunci vom fi primii în Europa și atunci putem și avem motive să fim mândri. Asta ar însemna că România să ajungă să producă 50, 50 și ceva de milioane de tone și atunci am putea să avem motive mai mari de mândrie, chiar dacă o parte din ele vor fi exportate. Sigur, că ne dorim cu toții să fie și valoare adăugată, să dezvoltăm și agricultura pe orizontală, dar este un proces care durează și trebuie găsite pârghiile prin care acest lucru să se întâmple (…). Aș vrea ca România să nu se întoarcă la anii când unii se pricepeau să facă de toate, să crească și vaci, și cai, și porci și de toate pentru că nu a fost o perioadă prea fericită în viața noastră. În perioada aia era unul care la sfârșitul anului ștergea datoriile, acum ăla nu există, a murit, a fost împușcat. Deci, trebuie să facem fiecare ce ne pricepem, ce avem competență că altfel dacă le facem pe toate și le facem prost s-ar putea ca lucrurile bune care s-au întâmplat să se transforme în lucruri mai puțin bune”, a spu Nicolae Sitaru.

    La eveniment au fost prezenți mai mulți membri importanți ai APPR, între care și fermierul prahovean Adrian Mocanu, vicepreședinte al APPR, Dragoș Costin Telehuz, actualul președinte al ACCPT Ialomița, și Liviu Bălănici, președinte al ACCPT Iași, ambele organizații fiind membre ale APPR.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!