• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Mocanu, fermier Prahova: ”Nu putem sub 100 de hectare să dăm subvenții”

    Ramona Dascălu -

    Adrian Mocanu, fermier cu ștate vechi în agricultura românească și în același timp și vicepreședintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) a declarat ieri, marți – 17 decembrie, în cadrul unul prânz organizat de APPR, că la ora actuală sunt mai multe probleme cu care se confruntă agricultura din țara noastră. Potrivit prahoveanului, una dintre aceste probleme este reprezentată tocmai de modul în care sunt acordate subvențiile fermierilor români.

    Fermierul Adrian Mocanu a spus că fermierii care au sub 100 de hectare nu ar trebui să mai beneficieze de subvenții: „Părerea mea este că, copiem modelele de agricultură occidentală, care nu se potrivesc la noi. O tragem în sus cu tânărul fermier, dar dacă eu aș zice mâine că desfac ferma, aș găsi 100 de tineri fermieri care ar lua-o pe bucăți, deci nu e aceeași problemă cu cea pe care o au ei, nu găsești un fermier să preia o fermă la cheie, deci nimeni nu mai vrea să mai lucreze în agricultură, asta însemnând că e și foarte greu și trebuie să realizați lucrul ăsta, că ne chinuim mult și pentru asta trebuie să fim apreciați. Deci, nu trebuie să luăm modele lor, să sprijinim fermele mici, după părerea mea o fermă sub 100 de hectare nu are ce căuta în calculele guvernului pentru că dintr-o sută de hectare poate trăi o familie, cel cu 50 de hectare nu mai trăiește, deci trebuie să asigurăm viabilitatea statului românesc astfel încât lumea să trăiască decent. Nu putem sub 100 de hectare să dăm subvenții. Pentru ce? Trebuie să sprijinim mai mult performanța și cred că vor veni în viitorul apropiat zile în care nu vom mai avea ce face cu producția cerealieră pentru că nu avem zootehnie, exporturile au probleme de logistică și s-ar putea să ne trezim într-un an în care nimeni nu vine să întrebe de porumbul și de grâul pe care îl produc, cum de fapt mi s-a întâmplat anul ăsta la floarea soerelui. Deci, nu am avut unde da floarea soarelui, datorită poziției am reușit să o dau. Dacă eram mai necunoscut, rămâneam cu ea pe stoc. Nu voia nimeni să o ia și nu vă mai spun că am dat-o la un preț derizoriu, o cultură la care am pierdut în acest an”.

    Fermierul prahovean a vorbit și despre problema neonicotinoidelor. Acesta a declarat că el personal nu a auzit niciun apicultor plângându-se de câmpurile sale, în condițiile în care an de an primește apicultori pe culturile sale, care sunt stropite.

    „Părerea mea este că una vorbesc, eu am prieteni apicultori care vin în fiecare an la mine și să mă ierte Dumenezeu, îmi stropesc culturile tare și regulat și niciunul nu s-a plâns că a avut vreo problemă pe câmpurile mele. Vin an de an, îi ajut să meargă pe câmp, toată lumea e mulțumită. Când ajungi la minister: „Scoateți-le!” Și nu știu de ce. Îi rog să se gândească, probabil or să ajungă vorbele mele la dânșii, că eu trebuie să îmi protejez cultura de porumb și dacă nu o să o pot trata cu tratamentul de sămânță, o să încerc să fac ceva terestru și terestru ar însemna să stau cu metrul la capul locului și nu cred, făță de un erbicid de contact, dacă mai are loc vreo albină pe acele câmpuri”, a spus Adrian Mocanu, vicepreședintele APPR.

    Adrian Mocanu face parte dintre fermierii importanți din România, lucrând circa 1.250 de hectare în județul Prahova. La societatea lui, Mocanu a investit în spații de stocare de 3.000 tone, 10 tractoare relativ noi cu puteri cuprinse între 100 CP și 380 CP, combine și utilaje agricole a căror valoare totală depășește 2 milioane euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!