6 lucruri mai puțin știute despre agricultura Chinei
agrointeligenta.ro -Încă din luna mai, când o companie chineză de stat a decis să achiziționeze gigantul din industria suinelor, Smithfield, toată lumea și-a întors interesul, încă o dată, către țara asiatică cu o uriașă putere de cumpărare și care acum se orientează spre sectorul agricol. Tom Philpott de la Grist.org a analizat situația și a descoperit elemente ce indică o reală problemă în China, o țară cu locuitori tot mai interesați de hrană consistentă, care iau în greutate și care se confruntă de multe ori cu apă contaminată și zone poluate.
Concentrată pe transformarea sa industrială, China a neglijat mult timp agricultura națională ajungând astăzi la un paradox: hrănește un sfert din populația globului cu un procent de doar 7% din totalul suprafeței agricole mondiale. Din 1978, numărul fermelor chineze s-a triplat, dar acest lucru nu este suficient pentru că în prezent, statul chinez are de mulțumit un număr tot mai mare de oameni care doresc să consume carne, iar ca să produci fripturi pentru 1,2 miliarde de locuitori înseamnă suprafațe uriașe și cantități enorme de apă, exact acele resurse ce, în ultimii zeci de ani au fost alocate zonelor și activităților industriale.
Astfel, există elemente mai puțin știute despre agricultura actuală din China
1.Suprafața agricolă este în continuă scădere. În ciuda dimensiunii statului chinez, această resursă este limitată. Între 1997 și 2008, China a pierdut 6,2% din suprafața sa agricolă în favoarea exitenderii de fabrici și zone industriale.
2. SUA are de 6 ori mai mult teren agricol pe cap de locuitor decât are China care, în prezent, are doar 0,09 hectare de persoană. Această suprafață este jumătate din media globală.
3. Peste 20% din solul chinez este poluat, problemă apreciată ca ”scăderea calității solului”. În total, 40% din suprafața agricolă a Chinei este degradată de eroziune, salinizare, aciditate și 20% este poluată de activități industriale, scurgeri, abuzuri de chimicale agricole.
4.Problemele de sol ale Chinei sunt considerate secrete de stat. Guvernul de la Beijing a demarat un studiu național privind situația, dar rezultatele cercetării nu au fost făcute publice. Este însă evident că toxicitatea solului este o problemă majoră care se afectează posibilitatea de producere a alimentelor. Mai mult, în luna mai a acestui an, oficialități sanitare din sudul orașului Guangzhou au depistat un nivel ridicat de cadmiu, un metal cancerigen. Îm 2011, Universitatea de Agricultură din Nanjing a anunțat și ea că a descoperit cadmiu în 10% din mostrele de orez din țară și 60% din contaminare s-a depistat în sudul Chinei.
5. Sistemul alimentar chinez are la bază cărbunele. Această industrie degradează apele și solul, dar afectează și indirect agricultura. Miracolul recoltelor bogate din China se bazează pe o tot mai ridicată folosire a îngrășămintelor chimice pe bază de nitrogen. Producerea acestora se face în cadrul unor fabrici ce folosesc, în proporție de 70%, energia cărbunelui.
6. Cinci dintre cele mai mari lacuri din China au porțiuni fără viață în urma contaminărilor cu fertilizatori. Informația a fost publicată în 2008 de către o universitate locală într-un ziar regional. Folosirea intensă a îngrășămintelor cu azot scad pH-ul solului, făcându-l acid și mult mai puțin fertil.