• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Foarfecă nicovală vs. foarfeca bypass. Când și cum folosim cele două forfeci la tăierile din livadă

    Ramona Dascălu -

    Chiar dacă teoretic este miezul iernii, vremea de afară este una frumoasă, cu temperaturi pozitive, fapt care le permite pomicultorilor să execute fără nicio problemă tăieri la pomii fructiferi. Și cum tăierile nu se pot face cu mâinile goale, pomicultorii Costi Mariniță și Roberto Marius Popa s-au gândit să realizeze un material foarte util în care prezintă cele mai importante două tipuri de foarfeci folosite atât la tăieri în lemn uscat, cât și la tăieri în lemn gros sau în lemn verde.

    Potrivit pomiculotrului Roberto Marius Popa, pentru a executa niște tăieri corecte trebuie să dispui de niște foarfeci pe măsură. Astfel, acesta le-a vorbit pritenilor săi virtuali despre două instrumente care ar trebui să fie nelipsite din orice gospodărie cu livadă sau cu grădină: foarfeca nicovală și foarfeca bypass.

    Cea mai importantă diferență dintre aceste două foarfeci constă în tipul de lemn care necesită să fie tăiat. Dacă vorbim de tăieri în lemn gros sau uscat, foarfeca nicovală este ideală, iar dacă vorbim de tăieri în lemn verde foarfeca bypass reprezintă cea mai bună alegere.

    Cele două mari categorii de foarfeci pentru tăieri la pomi

    Foarfecile de pomi se împart în două mari categorii: cu o singura lamă (tip nicovală) și cu două lame (bypass). La cele dintâi, tăișul vine poziționat pe un suport fix, adică pe nicovala, iar motivul pentru care sunt îndrăgite atât de grădinarii profesioniști, cât și de cei amatori, constă în tăierea ușoară pe care o promit. Transmisia de forță ce caracterizează o astfel de foarfecă o face ideală pentru lemnul tare, adică pentru tăierea crengilor uscate și a tulpinilor, necesitând un consum de energie mic din partea utilizatorului și nefăcând zgomot.

    Foarfeca nicovală taie lemnul gros și uscăturile

    Pomicultorul Roberto Marius Popa a prezentat mai întâi o foarfecă nicovală, marca Original Lowe, modelul 10.107, fabricată în Germania: ”Modelul sistemic oval înseamnă că lama tăietoare se sprijină pe contralamă, care s-ar numi nicovală. Practic, lama apasă pe ramură și pe nicovală și atunci avem o tăiere precisă în lemn mai gros sau în lemn uscat. Original Lowe are și un sistem de proiectare a lamei și a contralamei care aduce a bypass, dar nu e bypass”.

    Foarfeca bypass pentru tăieri de precizie, fine, în lemn verde

    De cealaltă parte, foarfeca bypass, marca Okatsune, fabricată în Japonia, oferă o tăietură precisă și fină în lemn verde: ”Foarfeca bypass este Okatsune 103. Bypass ar înseamna că lama trece pe lângă contralamă. Față de nicovală unde se oprea în nicovală, în contralamă, la această foarfecă trec lamele una pe lângă alta. Oferă în lemn verde o tăietură mai precisă, mai fină, nu lasă urme pe tăietură, coaja nu se defoliază”.

    De precizat că foarfeca bypass este preferată și pentru tăierile din grădină, pentru tunderea plantelor perene. Ce acest tip de foarfecă se pot toaleta tufele de trandafiri, bujori sau alți arbuști ornamentali.

    Chiar dacă ambele foarfeci – foarfeca nicovală și foarfeca bypass, sunt necesare, cea care are mai multe puncte forte este cea de tip nicovală: ”Ambele  foarfeci ar fi necesare deoarece în grădină te mai lovești și de lemn verde și de lemn uscat, lemn mai tare. Nicovala oferă o putere mai mare de apăsare și de tăiere. În plus, Original Lowe e un fel de 2 în 1, adică poate tăia chiar și în lemn verde foarte precis. De asemenea, și în lemn mai gros o astfel de foarfecă oferă o tăiere mai ușoară, nu te doare antebrațul ca la Okatsune”.

    Foarfeca Lowe 10.107 are un diametru de tăiere de 30 de mm, o lungime a mânerelor de 20,5 cm și o greutate de 285 de grame. Capacitate excepțională de tăiere până la 30 mm optimizează transmiterea puterii și face din foarfeca Lowe un instrument de tăiere eficient.

    Cu lama poziționată în centru, Lowe 10 permite tăierea mai aproape de tulpină. Mai mult, beneficiind de geometria lamei bypass, aceasta poate împiedica alunecarea ramurilor. Designul subțire, conic permite de asemenea tăierea ramurilor în zone înguste și greu accesibile.

    Foarfeca Okatsune 103, fabricată în Japonia, are o lungime de 20cm și este cea mai populară din gama. Datorită oțelului din care sunt fabricate lamele, foarfecele Okatsune sunt considerate numărul 1 în Japonia. Acestea rămân ascuțite pentru o perioadă lungă de timp și asigură o tăiere ușoară, precisă și curată. Diametrul maxim de tăiere al foarfecei Okatsune 103 este de 25 mm.

    Foarfeca este robustă, ușoară, cântărește cam 200gr și are un design simplu. Arcul în formă de V asigură distribuirea uniformă a forței pe ambele mânere.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Când se plantează roșiile în grădină – calendar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA