• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cristi Borcea a preluat o fermă de 4.000 de hectare cu sol de cea mai bună calitate

  Ramona Dascălu -

  Cristi Borcea, proprietarul unei ferme de 4.000 de hectare! Fostul acționar al echipei Dinamo a preluat o fermă de 4.000 de hectare de teren chiar de la un fost coleg de acționariat, Gigi Nețoiu, și are de gând să devină un jucător important în industria cerealelor.

  Ferma se află în comuna Cetate, din județul Dolj, o zonă propice pentru cultivarea grâului și rapiței, dar și pentru porumb și floarea-soarelui.

  Potrivit unor surse citate de Libertatea,  Cristi Borcea l-ar fi împrumutat pe Gigi Nețoiu cu o sumă de bani, iar în contul banilor a preluat ferma, care este una destul de mare.

  Cu o avere cotată încă la câteva zeci de milioane de euro, Cristi Borcea mai deține diverse proprietăți imobiliare pe litoralul Mării Negre, un pub la ștrandul Crângași, precum și o afacere cu gaz.

  Despre ferma lui Gigi Nețoiu, Agrointeligența – AGROINTEL.RO scria în aprilie 2015 că este scoasă la vânzare din cauza problemelor financiare pe care le avea proprietarul său, condamnat în Dosarul Transferurilor. Exploatația este amplasată în lunca Dunării, în zona comunei Cetate, lângă plantația de vie a Academiei Române pe care o exploatează poetul Mircea Dinescu.

  Sol de cea mai bună calitate

  Ferma lui Gigi Nețoiu avea, în 2015, 2.300 de hectare lucrate, dintre care 850 de hectare în proprietate, arendate pe perioade de până la 10 ani, de la oamenii locului. Ferma nu avea nicio suprafață arendată sau concesionată de la ADS, calitatea solului este cea mai bună, fiind cernoziomuri care au și avantajul amplasamentului în imediata vecinătate a Dunării. Referitor la acest aspect, însuși milionarul condamnat a remarcat într-un interviu poetic acordat ziarului Ring, poziția privilegiată a exploatației sale: „Şi dacă-mi sunt mie, le sunt şi prietenilor mei. Natura e senzaţională aici şi, dacă ştii să te porţi cu ea, te răsplăteşte. Dunărea e la 100 de metri, pădurea e peste tot. Mă relaxează extraordinar natura. Ia, ascultă!”.

  Deține spații de depozitare și utilaje moderne

  De asemenea, în urmă cu câțiva ani, ferma lui Nețoiu figura cu 6 silozuri moderne de câte 2.000 de tone, are 6 combine Class și 8 tractoare de la mai mulți producători, inclusiv de la John Deere și Fendt.

  Cel mai interesant de menționat este că Nețoiu și-a cumpărat și un sistem de irigații ultramodern, care a stat ani de zile nefolosit în curtea fermei. Sistemul ar fi trebuit să se alimenteze din canalele sistemului de irigații conceput în perioada comunistă, doar că apa nu poate fi pompată prin canale, deoarece autoritățile din domeniu (ANIF) nu au înlocuit vechile pompe nefuncționale, care ar fi trebuit să soarbă apa din Dunăre. De altfel, în presă au existat mențiuni privind adevărata miză a lui Gigi Nețoiu, atunci când era pe cai mari în agricultură, aceea de a acapara cât mai multe parcele de teren din zone irigabile.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ovidiu Săvâșcă, APIA Mureș: Fermierii persoane fizice nu mai au nevoie de adeverința de la Primărie! ANSVSA: Se interzice fermierilor să mai administreze tratamente la animale fără supraveghere veterinară! Rulote cumpărate de o asociație pentru ca fermierii să își poată vinde brânza sau mieii de Paște!

  Ultimele știri

  Despăgubirile la culturile de primăvară, în Parlament. Asociația Forța Fermierilor cere o lege pentru plata fermierilor! Pallas™ si Floramix ™ – cele mai performante și utilizate erbicide pentru controlul buruienilor graminee problemă din cultura de grâu! Asociația Forța Fermierilor îi cere Ministrului Agriculturii să organizeze o dezbatere privind situația din zootehnie!