• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, anchetat de DNA?

    Angelica Lefter -

    Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a răspuns, astăzi, marti – 28 ianuarie, Parchetului General privind înființarea Casei de Comerț Agroalimentar Unirea. Potrivit dcnews.ro, procurorii au început investigarea în cazul proiectului inițiat și aplicat de fostul ministru al Agriculturii. Conform evz.ro, fost șef de la Agricultură a intrat în vizorul DNA.

    Este vorba despre magazinele unde sunt comercializate produse făcute de români în gospodăriile lor și care nu pot fi vândute în supermarketuri. Ancheta a pornit de la o plângere venită de la ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, iar prejudiciul ar fi unul de un milion de euro.

    Daea ar fi aflat în direct, de la jurnaliștii Antenei 3, despre plângerea depusă pe numele său. Luat prin surprindere,  acesta a explicat: „Ministrul Agriculturii nu face astfel de tranzacții. Putem discuta de program, dar astfel de tranzacții nu țin de noi. Să cereți clarificări!”

    În finalul intervenției,  fostul ministru a afirmat că i se confirmă faptul că actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, greșește.

    „Ce are Daea cu achizițiile de depozitare? N-am ce să vă răspund (…). Casa de Comerț este societate comercială, gestionată pe baza legii, cu structuri separate, care nu au treabă cu Ministerul Agriculturii. Ministerul Agriculturii nu face astfel de tranzacții. Iată de ce nu aș putea fi eu întrebat de o asemenea situație”, a explicat Petre Daea.

    Concret, plangerea penală face referire la magazinele cu produsele tradiționale din Focșani și ar avea legătură cu achiziția unor spații. Recent, corpul de control al Ministerului Agriculturii și al Dezvoltării Rurale a verificat o tranzacție imobiliară suspectă în urma căreia Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA SA ar fi pierdut în jur de 800.000 de euro, reprezentând avansul plătit. Casa de comerț ar fi demarat procedura de achiziție pentru un depozit și un teren situate în Focșani și deținute de un afacerist local, însă nu le-a dus până la capăt.

    Biroul de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a confirmat existența tranzacției de la Focșani, plata unui avans, dar a refuzat să ofere alte detalii, arată evz.ro.

    „Pentru o corectă protejare a intereselor MADR, care este acționar unic la Societatea Națională «Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA» SA, dar și în sensul art. 12 alin. (1) lit. c) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare conform căruia se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, prevăzut la art. 1 şi, respectiv la art. 111 informaţiile privind activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum şi principiului concurenţei loiale, potrivit legii”, se arată în răspunsul transmis Evenimentului Zilei.

    Totodată, biroul de presă confirmă și existența unui impas în privința finalizării tranzacției, fără să indice cauzele acestuia. Răspunsul precizează că organele de conducere ale societății i-au indicat directorului general Adrian Izvoranu demersurile pe care trebuie să le întreprindă: „Adunarea Generală a Acționarilor și Consiliului de Administrație, prin raportare la situația juridică a promisiunii de vânzare – cumpărare, fiecare conform competențelor statutare, va dispune conducerii executive măsurile legale pentru deblocarea situației de fapt intervenită în cazul achiziției activelor din Focșani, județul Vrancea, prin raportarea permanentă la protejarea interesului acționarului unic MADR și la atingerea obiectivelor strategice ale societății”.

    De altfel și fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a trimis jurnaliștii, pentru clarificări, către conducerea Casei de Comerț.

    „V-aș îndemna să întrebați conducerea operativă a Casei de Comerț, pe domnul Izvoranu, pentru clarificări în situația în care dumnealui le știe și le cunoaște și în același timp opinia publică trebuie informată corect”, a conchis Petre Daea.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”