• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Adrian Oros: Sprijin de 12 milioane de euro pentru crescătorii de animale de la munte

    agrointeligenta.ro -

    Măsură nouă de sprijin pentru crescătorii de animale! Ministerul Agriculturii a identificat o sumă de 12 milioane de euro, fonduri europene, pe care intenționează să o direcționeze într-un program dedicat crescătorilor de animale care doresc să își achiziționeze un abator.

    Vestea privind noua măsură de finanțare a fost făcută la Sibiu, în cadrul conferinței ”Fermierii Veritabili” din 30 ianuarie, eveniment organizat de Asociația Profesională a Ciobanilor. Chiar ministrul Agriculturii, Adrian Oros i-a anunțat pe fermieri că vor putea accesa sumele necesare pentru a-și înființa abatoare.

    ”Vi s-a spus că vor fi abatoare mobile – o prostie! N-a avut curajul nimeni să vă spună că asta e o prostie, nu există abator mobil. N-ai cum, niciodată serviciile veterinare în nicio țară din Europa nu vor aproba abatoare mobile. Pot fi abatoare de mici capacități, în anumite zone unde animalele au acces mai greu. Dacă ne referim al capacitatea de abatorizare din România, numărul de abatoare care sunt acum în România ar trebui să sacrificăm de patru ori mai multe animale decât avem acum. Deci abatoare sunt, doar că sunt grupate total inegal pentru că a fost o perioadă, poate vă amintiți cu zonele defavorizate și în județe care nu prea au animale erau câte 4-5-6 abatoare mari, care ulte dintre ele funcționează la 10 % din capacitate, la 30% din capacitate, unele sunt închise. S-au făcut investiții aiurea, pentru că așa era atunci legislația și sunt zone descoperite, mai ales zonele montane, zonele de deal unde într-adevăr, chiar județe unde nu există niciun abator”, le-a explicat ministrul crescătorilor de animale prezenți la Sibiu.

    ”Pentru că pentru zona montană, deși s-a făcut Agenția Zonei Montane, legea muntelui, s-au făcut o grămadă de legi populiste, în spatele lor nu s-a alocat niciun ban. Și până când nu începe noul exercițiu bugetar pe Politica Agricolă Comună 2021 n-or să fie bani, dar n-a avut nimeni curajul să vă spună, v-au livrat niște hârtii. Am găsit din niște măsuri care nu au fost accesate, cele 12 milioane de euro și am zis că pentru zona montană, care nu are acoperire în următorii doi ani cu nimic, nici pe 2020, nici pe 2021, nu sunt bani, măcar acei 12.000.000 de euro să-i orientăm spre măsurile acestea, de abatoare de mică capacitate. O să vedem câtă lume sau care vor fi doritorii ca să aplice pe această măsură. Nu am vrut să facem o discriminare că dăm bani pentru abatoare doar în zona montană, pentru că doar această sumă am găsit-o să o dedicăm zonei montane în general, pentru alte zone fiind și alte forme de ajutor”, a explicat șeful de la MADR.

    Informația privind noul program de finanțare dedicat abatoarelor a fost punctată și de către secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, George Scarlat. ”Am găsit în zona monatnă o schemă de ajutor de stat pe zona de finanțare a abatoarelor de mici capacități, și nu mobile, care nu avea niciun leu bugetat. Am identificat împreună cu Comisia Europeană o sumă de 12.000.000 de euro, pentru această schemă de finanțare și vom finanța din sumele pe care le-am găsit rămase în bugetul AFIR-ului. Aceste 12 milioane de euro le vom aloca pentru zona montană pentru abatoare de mici capacități. Asta nu exclude că pentru viitor și pentru zona de câmpie, dacă există disponibilitate și cerere în măsura în care vom identifica sume de bani să lansăm această măsură”, a declarat la eveniment secretarul de stat George Scarlat.

    Vă reamintim că anul trecut, fermierii au fost încurajați să depună proiecte pentru abatoare mobile, finanțarea urmând să fie făcută prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, prin submăsura 4.2 Procesare produse agricole. În final, proiectele pentru abatoare au fost declarate câștigătoare, dar fără finanțare. Astfel, crescătorii au cheltuit degeaba sume importante atât cu consultanța pentru proiect, dar și cu achiziția suprafețelor necesare pentru funcționarea unităților de abatorizare.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA