• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cât lapte dă o Bălțață cu Negru Românească?

  Roxana Dobre -

  România înregistrează progrese considerabile în cazul ameliorării iar producțiile au ajuns în cazul vacilor de lapte și la 10.000 de litri pe lactație, spune Toader Neață Împăratu, președintele Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR), care deține Cartea de Rasă pentru Bălțata cu Negru Românească – BNR. Media rămâne însă 8.000 de litri pe lactație dar, pe lângă o genetică bună, esențială este și furajare animalelor.

  Producția de lapte la Bălțata Românească depășește tot mai des 10.000 de litri pe lactație

  ”Ținând cont că noi am luat în asociație toți fermierii, și pe cei mici din toate cătunele, aș zice că la vaca nu vorbim doar de genetică, ci foarte mult contează și furajele. Din punct de vedere genetic noi ne-am făcut treaba dar dacă omul nu poate să ofere hrană cum trebuie, producția nu poate fi maximă. Adică dacă îi dai o furajare de 10 litri, atunci ea 10 litri îți dă. La fel și dacă îi dai o furajere de 50 de litri. Noi avem multe animale care depășesc 10.000 de litri pe vacă”, a arătat specialistul.

  Președintele AGCTR spune că progresul genetic la BNR se vede pe fiecare an cu 1,5 la sută iar România a crescut mult în ultimii ani datorită susținerii prin programe de ameliorare. ”Deci trebuie să înțeleagă toată lumea că acest progres genetic nu se face peste noapte, noi din punct de vedere genetic ne-am făcut treaba. Avem acum o producție medie undeva la 8.000 de litri. Dar, repet, esențială este și furajare. Dar strict genetic România este în progres. Dacă conducerea ministerului vrea în continuare să nu mai cumpărăm material seminal din import, să nu mai cumpărăm material biologic din exterior adică juninci, vaci sau tauri. Să avem și noi materialul nostru trebuie să ținem de această ameliorare. Dacă nu se vrea anulăm progresele și cumpărăm totul din exterior. Și așa cumpărăm totul din import au mai rămas agricultura, care și așa este pe jumătate vândută și zoothenia”, a mai subliniat Neață.

  Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România a fost acreditată ICAR 

  AGCTR este proaspăt acceptată în rândul Comitetului Internațional pentru Înregistrarea Animalelor (ICAR – International Commitee for Animal Recording), cel mai important for care acreditează organizațiile de evidență a animalelor.

  ”La acest moment suntem trei asociații românești acreditate ICAR printre care și noi. De două săptămâni am primit acreditarea care ne onorează și ne responsabilizează și mai mult. Au venit, ne-au controlat, totul este în regulă. Acum putem spune că fermierii din asociație au o reprezentare mai bună la nivel european și suntem și noi ridicați la standardele europene odată cu recunoașterea acestei acreditări. Mai mult, vrem în curând, maixim 2 săptămâni să ne asociem și la Asociația Generală a Bălțatei cu negru pe Europa”, a spus Toader Neață Împăratu.

  Acesta a subliniat că în prezent în AGCTR sunt înscriși peste 10.000 de membri din toată țara.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenția de maxim 7.000 euro/fermă – la plată până la 31 DECEMBRIE, anunță directorul APIA! Fermier: APIA mi-a greșit contul pentru plata avansului! Ce se poate face? Târgul Indagra 2020 nu se ține! Evenimentul a fost anulat din cauza pandemiei de COVID-19

  Ultimele știri

  Accident grav la recoltatul porumbului! Un bărbat a fost salvat în ultima clipă! Octavian Drăgan, pomicultorul care duce mai departe tradiția mărului românesc, este protagonistul celui de-al optulea episod din Tărâmul Eroilor! Poziție clară de la Bruxelles: Transportul de miei către țările arabe nu poate fi oprit!

  Căutare în articole