• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Gabriel Tischer, FDGR: Cum s-a decis o subvenție de 33 euro/porc și de numai 5 lei/oaie?

  Ramona Dascălu -

  Ministrul Adrian Oros, tras la răspundere de fermierii sibieni prin vocea lui Gabriel Tischer, candidatul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu! Gabriel Tischer susține că fermierii din județul Sibiu nu beneficiază de niciuna dintre măsurile de sprijin financiar compensatoriu, atât în cazul crizei COVID-19, cât și al secetei prelungite, motiv pentru care aceștia se declară foarte nemulțumiți.

  Printre revendicările fermierilor sibieni se numără neluarea în considerare a pajiștilor și pășunilor pentru acordarea unui sprijin financiar compensatoriu pentru pagubele cauzate de secetă, sistarea ajutorului de minimis de 2 lei/kg de lână de oaie comercializată, fără înlocuirea acestuia cu o altă măsură de sprijin, cât și criteriile necunoscute după care s-au stabilit, în contextul crizei COVID-19, ajutoare de stat în valoare de 33 euro/cap de suină și doar 5 lei/cap de ovină și caprină.

  Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă integral poziția lui Gabriel Tischer, postată pe pagina sa de Facebook:

  ”Așa cum am anunțat cu ocazia lansării candidaturii, un proiect prioritar pentru județul Sibiu îl reprezintă Agricultura și Dezvoltarea Rurală. Ideea unui departament specializat în cadrul Consiliului Județean Sibiu a fost foarte bine primită de fermierii și de proprietarii centrelor de colectare de lână pe care i-am vizitat în ultima perioadă. Un rol important al acestui departament este asigurarea unui dialog continuu între fermierii din județul Sibiu și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

  O problemă acută este aceea că fermierii sibieni nu sunt beneficiari direcți ai niciunei măsuri de sprijin financiar compensatoriu, atât în contextul crizei economice cauzate de pandemie, cât și al secetei prelungite, începută din toamna lui 2019. Sunt necesare clarificări și soluții, iar întrebările pe care ei le adresează d-lui Ministru Adrian Oros sunt următoarele:

  1. Care este stadiul transpunerii în legislația națională și al implementării Regulamentului european care prevede un ajutor de 7.000 de euro/exploatație pentru fermierii afectați de criza provocată de noul coronavirus, regulament publicat în Jurnalul Oficial al UE încă din 26 iunie 2020?
  2. Cum își vor furaja fermierii sibieni animalele începând cu toamna acestui an, în condițiile în care pajiștile și pășunile, reprezentând o suprafață de aproximativ 200.000 de hectare în județul Sibiu, nu au fost luate în considerare pentru acordarea unui sprijin financiar compensatoriu pentru pagubele cauzate de secetă?
  3. De ce s-a sistat acordarea ajutorului de minimis de 2 lei/kg de lână de oaie comercializată, fără înlocuirea acestuia cu o altă măsură de sprijin? Este cunoscut faptul că, astfel, din economia județului Sibiu – cel mai mare colector de lână de oaie din țară, cu 15 centre de colectare – se pierd aproximativ 8 milioane de euro anual, fermierii trecând la măsuri disperate (îngroparea sau arderea lânii)?
  4. Care sunt criteriile după care, în sectorul zootehnic, pentru compensarea daunelor provocate de criza COVID19, s-au stabilit ajutoare de stat în valoare de 33 EURO/cap de suină și doar 5 LEI/cap de ovină și caprină?”, întreabă Gabriel Tischer în numele fermierilor din județul Sibiu.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvențiile APIA pe care le vor încasa fermierii în acest an au fost publicate în Monitorul Oficial Ludovic Orban: Toate amendamentele PSD pe bugetul de stat vor fi respinse! Ajutor de minimis pentru legume în 2021. Anunțul ministrului Oros despre cuantum și culturi eligibile!

  Ultimele știri

  Soluțiile Bayer pentru provocările cerealelor păioase Execuția bugetară înseamnă plutonul de execuție pentru mulți fermieri! O să vă treziți, politicieni inconștienți, cu un nou 1907 și nu veți înțelege de ce! Timafeed Boost în nutriția vacilor, la USAMV Cluj-Napoca: Creștere cu 3 litri/zi la lapte și spor de 77 kg la tăurașii de îngrășare