România, locul 7 în UE la producția de leguminoase
Angelica Lefter -Ziua Mondială a Leguminoaselor, proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU), este marcată astăzi, luni – 10 februarie.
România este al șaptelea mare producător de leguminoase din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat, cu toate că producția variază semnificativ de la un an la altul, potrivit Agerpres.ro.
În anul 2016, producţia de leguminoase a României a fost de aproximativ 99.000 de tone, în 2017 s-a triplat până la 301.000 de tone, iar în 2018 a scăzut la 191.000 de tone. Nu la fel au stat lucrurile în 2019, când se observă o revenire, o creștere de până la 265.000 de tone.
Statele din Uniunea Europeană (UE) au avut o producție totală de leguminoase (mazăre, fasole, lupin, năut şi linte) de 4,11 milioane tone în 2018. Suprafaţa totală alocată acestor culturi a fost de 2,17 milioane hectare, adică o suprafaţă puţin mai mică decât cea a insulei Sardinia, arată datele publicate de Eurostat.
Statele membre UE cu cea mai mare producţie de leguminoase în 2018 au fost Franţa (840.000 de tone), Spania (690.000 de tone), Polonia (460.000 de tone), Germania (400.000 de tone) şi Lituania (380.000 de tone). Aceste cinci ţări, au fost responsabile pentru 67% din producţia totală de leguminoase a UE în 2018.
Pe locul 6 la producția de leguminoase s-a clasat Italia cu o producţie de 219.000 de tone în 2018, iar România cu o producţie de 191.000 de tone ocupă locul 7, urmată de Grecia, cu 181.000 de tone, şi Bulgaria 122.000 de tone.