• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Din cinci secretari de stat la Ministerul Agriculturii, niciunul n-are timp de legile pentru fermieri!

    agrointeligenta.ro -

    Nemulțumiri la adresa Ministerului Agriculturii care pare să aibă o agendă atât de încărcată încât nici măcar unul dintre cei cinci secretari de stat ai ministrului Adrian Oros nu a mers marți, 11 februarie, în Parlament, la dezbaterea unor legi foarte importante pentru fermieri. Nici din partea Ministerului Mediului condus de ministrul Costel Alexe nu s-a prezentat nimeni la dezbaterea Legii Vânătorii unde trebuie emis raport comun al Comisiei de Agricultură cu cea pentru Mediu.

    În prezent, Ministerul Agriculturii are ocupate toate cele cinci poziții de secretari de stat. Deși echipa ministrului Adrian Oros este una record ca număr, niciunul dintre membrii conducerii de la MADR nu a fost prezent în Camera Deputaților, la ședința Comisiei de agricultură unde pe ordinea de zi au figurat ieri modificări la Legea Vânătorii, dar și la Legea cooperativelor.

    O prevedere extrem de importantă ce ar fi trebuit tranșată ieri a fost cea privind fermele piscicole care suferă pierderi cauzate de cormorani. Deși MADR are chiar un secretar de stat specializat pentru acest sector, secretarul de stat Gheorghe Ștefan, nici acesta, dar nici alt coleg din conducerea ministerului nu a fost interesat de subiect.

    Singurul oficial din subordinea MADR prezent la ședința din Comisia pentru Agricultură a fost un consilier al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), semn că interesul este minim pentru problema cormoranilor și la nivelul conducerii agenției care gestionează acvacultura din România.

    Expunerea de motive pentru acest proiect legislativ este temeinic făcută, dar și foarte blândă. Un cormoran adult mănâncă un kilogram de pește pe zi, dar în perioada în care aceștia cuibăresc, cantitatea se dublează. Raportat și la modul de a se hrăni, ați specificat că sunt păsări inteligente. Așa este: vor ataca exemplarele de pește care nu sunt la maturitate deplină, vor ataca puietul. (…) Paguba este mult mai mare când este atacat puietul. Din punctul de vedere al ANPA, această lege este benefică, este necesară (…) Impactul pe care îl va avea această lege, impactul măsurii prin care cormoranul va putea fi vânat, este o garanție și o promisiune că sectorul de acvacultură din România va putea să se redreseze și să ajungă la anumiți parametri”, a declarat consilierul desemnat să reprezinte atât ANPA, cât și poziția MADR la ședința din Parlament.

    Consilierul a fost întrebat dacă în cadrul ședinței este mandatat să susțină poziția Ministerului Agriculturii sau numai a ANPA, agenția subordinată ministrului. ”Este părerea Agenției, a mea și a Agenției în sensul că noi relaționăm cu operatorii economici…Ministerul o susține”, a declarat, ușor ezitând, consilierul ANPA.

    Pe lângă cormorani, la modificarea din Legea Vânătorii s-a venit și cu propunerea ca o măsură similară să fie inclusă în inițiativă și pentru urși. ”Colegii au cerut amânarea proiectului până când va veni și cineva de la Minister”, i-a spus președintele Comisiei, Alexandru Stănescu, deputatului Ionuț Simionca, inițiatorul amendamentului pentru includerea urșilor.

    Al doilea punct pe ordinea de zi a vizat completarea Legii cooperației. Florentin Bercu, directorul executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) le-a prezentat deputaților mai multe aspecte care constituie baza modificărilor ce trebuie aduse formei actuale din lege. Una dintre acestea schimbări cerute de fermieri este ca de facilitățile oferite cooperativelor să se bucure numai entitățile active, iar după un anumite număr de ani în care o cooperativă nu mai depun bilanț financiar, aceasta să fie scoasă din baza de date la nivel național. În prezent, oficial figurează 1.500 de cooperative, dintre care numai 750 de cooperative depun bilanț. Mai mult, fermierii au cerut ca persoanele care doresc să acceadă în consiliul de administrație al unei cooperative să aibă o experiență minimă, iar membri cooperativelor să suporte consecințele financiare atunci când cauzează pierderi formei asociative.

    De precizat că ședințele Comisiei pentru agricultură au loc de obicei marțea și miercurea în Parlamentul României și durează câteva ore, în funcție de proiectele aflate pe ordinea de zi și de legislația dezbătută.


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Urări de Paşte 2024. Felicitări şi mesaje frumoase de Învierea Domnului

    Ultimele știri

    Depozitarea în silobag – prețul calculat per tona de cereale Nina Horvath, fermieră: Prima decizie pentru un crescător de Angus – fac producție sau reproducție? Nou val de ploi torențiale și grindină. Județele sub alertă de inundații