• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Abuzul unei primării asupra unui fermier: ”Au intrat fraudulos pe terenul meu. Mi-au interzis accesul, iar animalele au rămas nemâncate două zile”

    Ramona Dascălu -

    Caz revoltător în comuna Corlăteni, județul Botoșani, unde angajații primăriei au intrat abuziv pe terenul unui fermier. Gelu Cojocariu, proprietar de drept al unei ferme și a unui teren în comună, spune că proprietatea i-a fost încălcată fraudulos de către angajați ai primăriei, el fiind anunțat de vecini de ceea ce se petrece pe suprafața sa de pământ. De cealaltă parte, primarul comunei se apară și spune că a acționat în baza unor documente.

    Botoșăneanul povestește că problemele sale au început în luna ianuarie a acestui an, când mai mulți angajați ai primăriei au intrat abuziv pe terenul său, pe motiv că primaria vrea să-l revendice. Fermierul spune că nu a fost anunțat în prealabil de această acțiune a primăriei.

    ”Miercuri, 22.01.2020, am fost informați de un vecin că, pe proprietatea noastră, unde avem un  SMA, o parcelă de teren şi fermă pentru animale, au pătruns în mod fraudulos și abuziv niște angajați de la primărie. Am sunat la primarie să aflăm detalii despre acest lucru şi ni s-a spus pe un ton iritat că acel teren este al primăriei şi că vor sa il revendice. Noi suntem proprietarii legali ai acestui teren încă din anul 1997, având toate actele necesare care să ateste acest lucru. Dincolo de acest inconvenient prin care ni s-au încălcat drepturile de proprietate și proprietatea în sine, considerăm acest lucru un abuz și o ilegalitate pe care o vom lămuri şi in instanţă, având în vedere că înainte de această acțiune a primăriei nu am fost notificați și nu ni s-a adus la cunoștință ce urma să se întâmple”, a declarat fermierul Gelu Cojocariu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    De la zi la zi, lucrurile s-au înrăutățit și s-a ajuns la împrejmuirea terenului fermierului cu stâlpi de beton tot de către angajați ai primăriei, și chiar mai mult de atât, proprietarului i-a fost interzis accesul la ferma sa, unde avea animale.

    ”Joi, 23.01.2020, fiind plecaţi din localitate pentru rezolvarea unor probleme personale, am fost din nou sunați de către un localnic, care ne-a spus că niște reprezentanți ai primăriei au început să sape gropi în scopul de a împrejmui parcela de teren cu niște stâlpi prinși în beton. Pe lângă toate acestea, parcela de teren, fiind situată la mijlocul distanței dintre SMA şi ferma unde avem animalele, nu ni s-a permis accesul la fermă, la propriul nostru teren, pe acolo aflându-se singurul drum de acces către fermă. Acest lucru a făcut ca noi să nu mai putem da mâncare animalelor și ele să stea flămânde timp de  doua zile. Pe 24.01.2020, a doua zi, au fost turnați și stâlpi în beton. Ca orice cetățean care își cunoaște dreptul de proprietate, care i-a fost încălcat în mod abuziv de către angajați ai primarului Cătălin Costel Gavril (la ordinul acestuia), am sunat la 112. În urma acestui apel, un echipaj de poliție s-a deplasat la fața locului (Comuna Corlățeni, județul Botoşani) şi a constatat cele reclamate de către noi. Au verificat actele noastre de proprietate asupra terenului, i-au legitimat pe lucrători şi au discutat cu ei. Lucrările au încetat, cel mai probabil în urma sesizărilor făcute de noi către poliţie”, a spus Gelu Cojocariu.

    După toate aceste necazuri care s-au abătut asupra sa, fermierul din Botoșani a ajuns să își pună semne de întrebare cu privire la integritatea primarului, care de când a devenit edil s-ar fi îmbogățit peste noapte: ”Din anul 2016, de când a devenit primarul acestei comune, afacerile personale ale domnului primar au avut o ascensiune incredibilă, acesta dobândind bunuri, terenuri și clădiri într-un timp relativ scurt. Întrebarea este: Ce venituri are un angajat al primăriei chiar și în funcția de primar, astfel încât să-și poată permite, financiar vorbind, să achiziționeze toate acestea? Noi vom apela la instanţă pentru toate neplăcerile cauzate, urmând ca avocatul nostru să prezinte instanței ilegalitățile pe care acesta le-a făcut privind proprietatea noastră pe care a încălcat-o”.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura și cu primarul Cătălin Costel Gavril pentru a afla și punctul său de vedere cu privire la situtația relatată de fermierul Gelu Cojocariu, însă acesta nu a vrut să dea prea multe explicații despre ce se petrece cu acel teren pe motiv că ar fi prea mult de vorbit.

    ”Noi am intrat pe acel teren în baza unei liste de inventar proprietate privată a comunei Corlăteni, în baza unei dispoziții și a unei comisii formate, care s-a deplasat la fața locului. Treaba este foarte încâlcită, noi ne-am retras deocamdată și o să vedem ce o să întâmple. Să vă explic așa mai pe scurt: dumnealui a redobândit acolo o proprietate, adică un imobil și teren, pe bază de factură fiscală, și se pare că primăria la momentul de față nu ar putea să intre în posesia lui pentru că noi acolo am vrut să facem o organizare de șantier pentru o investiție care are loc pe teritoriul comunei noastre. Cum să cumperi teren cu factură, unde s-a mai auzit așa ceva? De la fostul SMA a cumpărat niște imobile cu factura și jos, undeva, pe factură scrie și ”terenul aferent”, atât. Deci, noi n-am intrat abuziv acolo, am intrat în baza unor documente. Am văzut că se creează un litigiu, ne-am retras și o să vedem ce o să se întâmple”, a declarat primarul comunei Corlăteni, Cătălin Costel Gavril.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO va urmări acest caz semnalat de către fermierul Gelu Cojocariu pentru a ne asigura că este făcută dreptate și că agricultorului nu îi este îngrădit în niciun fel dreptul la proprietate și cel de a-și munci pământul.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA vă poate cere acte ce dovedesc activitățile agricole pe terenurile trecute la subvenție Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi. Recomandările ing. Marius Roman Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire