Comerţ alimentar

20% din capacitatea piețelor va fi alocată producătorilor. Măsura se aplică de anul viitor

Ministerul Agriculturii a decis să sprijine producătorii români să își comercializeze direct marfa în piețele agroalimentare, scăpând astfel, puțin câte puțin, de concurența neloială a intermediarilor și a produselor de import. Un proiect de ordonanță de urgență postat pe site-ul madr.ro specifică clar care sunt condițiile pe care producătorii trebuie să le îndeplinească, dar și proporția pe care tarabele lor va trebui să o aibă în cadrul piețelor: 20%.

”În cadrul structurilor de vânzare cu amănuntul organizate în zonele publice, indiferent de forma de administrare, publică sau privată, este obligatorie organizarea de spaţii de vânzare distincte care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice
deţinătoare a unui carnet de comercializare. Procentul de alocare a spaţiilor de vânzare prevăzute la alin.(1) este de minim 20% din
totalul spaţiilor de vânzare existente.

Comercializarea cu amănuntul a produselor din sectorul agricol obţinute pe gospodăria/ferma proprie de către producătorii agricoli persoane fizice se face pe baza documentului de identitate şi a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol”, se arată în documentul oficial.

Măsura îi obligă însă pe producători și să respecte normele în vigoare, respectiv eliberarea bonurilor fiscale clienților.

Ordonanța de urgență intră în vigoare de anul viitor, mai precis de la 1 ianuarie 2014.

Foto: sibiu-turism.ro

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!