• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gavrilă Tuchiluș, Agrimat Matca: ”Nu mai vrem prețuri de vară și de iarnă. Ne facem propria fabrică de lapte”

    agrointeligenta.ro -

    Fermierul Gavrilă Tuchiluș, administratorul Agrimat Matca, va inaugura anul acesta propria fabrică de procesare a laptei. O investiție a exploatației din Galați și a altor patru ferme din județul Bacău, unitatea va avea o capacitate de procesare de 70.000 de litri de lapte pe zi, iar produsul va purta eticheta unui nou brand: Huzur.

    În urmă cu o lună, vă anunțam că fermierul Gavrilă Tuchiluș devine și procesatorul de lapte Tuchiluș. O investiție de aproape 4 milioane de euro, din care aproape 3 milioane de euro finanțare europeană, fabrica de lactate este construită la Sascut, la mijlocul drumului dintre Bacău și Tecuci.

    ”Ne-am gândit la o fabrică cu instalații de prelucrare a laptelui, dar modernă. Din laptele pe care îl producem noi să obținem produse foarte bune, pentru că populația din România are nevoie și de calitate, nu doar de cantitate. O să venim către consumator cu laptele cel mai bun. Sigur că avem colegi care și dânșii fac lapte foarte bun, dar și noi vrem să fie și mai bun. Laptele obținut într-o fermă în care vacile domnesc, să spun așa, și aici la Matca, și la Bacău”, a declarat Gavrilă Tuchiluș în cadrul unui interviu acordat emisiunii ”Viața Satului” de la TVR 1.

    Laptele produs de văcuțele Holstein de la Matca va fi comercializat în ambalaje de sticlă. ”Laptele copilăriei, Huzur, se va găsi începând cu 2020 pe rafturile multor supermarketuri și vom ajunge cu distribuția până în ultimul cătun, așa cum ajung și multinaționalele. A scăzut drastic numărul de animale la populație, atunci – dacă aceasta este conjunctura, ca fermele mari să supraviețuiască, să poată să producă, mai ales în zona de câmpie unde pășunile lipsesc mai ales vara, din cauza secetei, am zis să mărim numărul de vaci la 1.000 de vaci cu lapte, să facem cooperativa, fabrica, să obținem cele mai bune produse, să ajungem la populație. În același timp, să nu mai auzim de prețuri de vară, prețuri de iarnă”, a spus fermierul Gavrilă Tuchiluș.

    Capacitatea fabricii va fi de 70.000 de litri pe zi și va dispune de cisterne proprii, de  mașini de distribuție și de un circuit închis pentru ca laptele muls să ajungă repede și prospăt direct în procesare. ”Laptele nu trebuie să vadă lumina zilei și aerul decât în paharul consumatorului. La noi, din ugerul vacii merge într-un tanc de răcire care stă la 4 grade Celsius. Avem un tanc de răcire de 30.000 de litri pe verticală, o să mai luăm îmncă unul în care să avem siguranța că laptele se păstrează cum trebuie. De acolo va merge în cisternă cu climă și de acolo direct în fabrică. (…) Într-o oră de la tancul de răcire poate intra în depozitul fabricii, la prelucrare, un timp foarte scurt. Vor fi produse proaspete și sănătoase”, a explicat directorul general de la Agrimat Matca, județul Galați.

    Modelul fabricii de lactate ”Huzur” este unul care funcționează de peste 100 de ani în Danemarca, inclusiv modelul cooperativei fiind unul importat de la danezi. ”Nu spun că micii fermieri nu pot să supraviețuiască astăzi, dar trebuie să se asociaze, trebuie să facă o cooperativă. (…) Sunt pentru sprijinul și susținerea fermei de familie, dar ferma de familie care aduce plus valoare. Trebuie să se definească această fermă de familie. Și mă opresc aici”, a mai precizat fermierul Gabrilă Tuchiluș în cadrul interviului acordat emisiunii ”Viața Satului”.


    Te-ar mai putea interesa

    Vasile Crapciu, crescător de vaci: Vânzările la lapte s-au prăbușit. Ne-au invadat supermarketurile Rubin Mihalca s-a întors din Noua Zeelandă pentru a-și face fermă de vaci acasă, la Borlești Tânărul Constantin Ștogrincă se pregătește să ducă mai departe ferma de 1.100 ha a familiei

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte