• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oficial la Bruxelles: Ajutorul Național Tranzitoriu trebuie plătit în continuare fermierilor din România!

    Angelica Lefter -

    Noile sarcini impuse fermierilor vor trebuie să fie dublate de bani mai mulți pentru a putea atinge o convergență reală, a susținut vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European (P.E), Daniel Buda, în cadrul celei mai noi întruniri a acestei Comisii.

    Acesta a insistat asupra necesității ca Ajutorul Național Tranzitoriu, subvenție achitată de la bugetul de stat, să fie acordat în perioada de tranziție fermierilor, cu prilejul discuțiilor legate de prevederile tranzitorii pentru sprijinul din partea Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și a Fondului european de garantare agricolă (FEGA) în anul 2021, după cum arată o postare de pe contul său de Facebook.

    ”Ajutorul național tranzitoriu trebuie să poată fi acordat nu doar în perioada de tranziție, ci și în cadrul noii PAC! Este clar că avem diferențe de subvenții între fermierii din est si cei din vestul Europei. Tocmai de aceea, consider că statele membre trebuie să fie lăsate de Comisia Europeană să ofere sprijin financiar fermierilor pentru a le permite să reziste pe piată. Iar acest lucru trebuie să se regăsească în documentele Comisiei Europene astfel încât să nu poată fi considerat ca fiind ajutor de stat!”, a scris europarlamentarul Daniel Buda.

    Totodată, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Daniel Buda, a publicat pe contul său de socializare întreaga intervenție din cadrul dezbaterii: ”Apreciez munca depusă de către doamna Katainen ca fiind una foarte bună. Am câteva observații cu privire la nivelul de finanțare. În momentul de față, noi oricum considerăm că agricultura nu este finanțată în mod corespunzător. Având în vedere perspectivele pe care le are sectorul agricol, în sensul în care vom avea sarcini în plus, cred că aceste sarcini trebuie dublate de bani mai mulți pentru fermieri. Acesta ar trebui să fie mesajul nostru foarte clar, cu atât mai mult cu cât avem nevoie de convergență la nivelul Uniunii Europene. În ceea ce privește ajutorul național tranzitoriu, insist foarte mult pe această componentă deoarece oricum avem diferență între subvențiile acordate statelor membre. Trebuie să lăsăm mai departe posibilitatea statelor membre să vină cu resurse financiare pe care să le aloce fermierilor astfel încât aceștia să poată să reziste mai departe pe piață. Nu am înțeles de ce Comisia Europeană s-a opus acestei propuneri deoarece este o măsură de finanțare a fermierilor. Aș merge mai departe și aș spune că această propunere trebuie să se regăsească și în noua PAC pentru că până la urmă este vorba de banii care se dau fermierilor.”

    La rândul său, Elsi Katainen (Renew), raportoarea acetui proiect, a transmis următoarele idei: „Aș vrea să prezint elementele principale ale raportului: continuitatea regulilor actuale și durata lor. Comisia a propus un proces de continuitate, însă e clar că noii bani nu pot să fie mai puțini. În noul CFM, nu acceptăm reducerea fondurilor pentru agricultură. Agricultorii oricum au venituri mai scăzute decât ce ar avea nevoie. Principalul obiectiv al raportului este să asigurăm stabilitate și securitate pentru sectorul agricol. Acest regulament tranzitoriu va fi implementat în mai puțin de 45 de săptămâni. Nivelul de investiții și banii pentru anul 2021 sunt prevăzuți aici. Încercăm să facem progrese cât mai rapid pentru că agricultorii trebuie să știe ce îi așteaptă. Problema duratei este principala chestiune politică în acest raport. Comisia propune perioada de tranziție de un an, dar ținând cont că negocierile pentru CFM sunt în curs, eu propun să se schimbe perioada de tranziție și creșterea sa cu un an suplimentar în cazul în care reforma PAC și CFM nu sunt gata până în iunie anul acesta. Am calculat acest lucru pentru că statele membre au nevoie de un an pentru pregătirea planurilor strategice. În legătură cu raportul în ansamblu, pe perioada de tranziție se asigură susținerea neîntreruptă a tuturor beneficiarilor și de aceea trebuie să se prelungească programele existente cum ar fi ajutoarele naționale de tranziție și toate celelalte. Toate acestea conform logicii de continuitate. În raport, se arată că în perioada de tranziție statele membre vor avea posibilitatea unei rate de cofinanțare mai crescute și o creștere a măsurilor de agroclimă. Raportul adoptă propunerea Comisiei în ceea ce privește extindere programelor de dezvoltare rurală. Ar trebui să oferim continuitatea plăților pentru fermieri la timp. Raportul propune o actualizare a duratei pentru programele operaționale, iar tratamentul să fie egal pentru sectorul alimentelor și al legumelor. Proiectul de raport pregătește terenul pentru o tranziție ușoară pentru noua PAC. Trebuie să încurajăm statele membre să înceapă pregătirile pentru noul CFM la timp. Avem nevoie de un drum clar și stabil pentru reforma PAC.”

    Reprezentantul Comisiei Europene a mai subliniat faptul că. „Comisia apreciază modul în care ați abordat acest raport. V-ați referit la trei elemente principale, faptul că mergeți pe continuitate. Suntem conștienți că suntem sub presiunea timpului. Înțeleg că majoritatea deputaților solicită menținerea actualelor reguli. În ceea ce privește finanțarea, aici nu am să comentez. Ajutorul național, angajamentele pentru 2021, am luat notă de toate comentariile dvs. Durata- Comisia a propus un termen în speranța că vom menține presiunea și reforma va fi adoptată. Noi am prefera ca tranziția să fie de un an. Va trebui să vedem cum evoluează lucrurile.”, a arătat Daniel Buda pe contul său de Facebook.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!