• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii cu pășuni și culturi de nutreț nu primesc despăgubiri de secetă. Liderul AGCTR: ”Ducem animalele la abator și terminăm cu laptele și carnea românească!”

    Roxana Dobre -

    Fermierii care au în folosință pășuni sau plante pentru nutrețuri au fost lăsați pe dinafară de Ministerul Agriculturii. Ministrul de resort, Adrian Oros, a anunțat ieri, joi – 2 iulie care sunt speciile pentru care se acordă despăgubiri pentru seceta pedologică înregistrată în acest an. Astfel,vorbim de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță. În lista ministrului nu apar însă lucerna și nici pășunile despre care crescătorii de animale spun că au fost grav afectate.

    Șeful de la Agricultură a anunțat că au fost finalizate rapoartele și a comunicat cifra oficială a terenurilor afectate. Acesta a subliniat că cererile pentru despăgubiri se pot depune începând cu 14 august la APIA. Ministrul Agriculturii a precizat și sumele propuse pentru despăgubirea fermierilor. Astfel, cuantumul plăților la hectar vor fi:

    La finele lunii aprilie, ministru Oros promitea despăgubiri și pentru pășunile pârjolite

    Decizia Ministerului Agriculturii i-a surprins pe fermieri care se bazau pe promisiunile lui Adrian Oros că vor primi sprijin pentru toate suprafețele calamitate. La finele lunii aprilie, ministrul Oros a și postat pe Facebook-ul său imagini în care evalua o pășune pârjolită și promitea sprijin tuturor fermierilor. ”În acest sfârșit de săptămână, am ținut să ajung și la zonele afectate de secetă din Transilvania. Situația este similară cu ceea ce am întâlnit în restul țării, nu a mai plouat de mult timp, iar culturile și pășunile sunt compromise. În lipsa vegetației, crescătorii de animale sunt nevoiți să apeleze la rezervele de hrană. Îi asigur pe fermieri că, pentru prima dată în zece ani, toţi cei care vor suferi pagube din cauza secetei vor primi despăgubiri! Comitetele pentru situaţii de urgenţă se vor întruni şi vor evalua dimensiunea pagubelor, astfel încât să avem o imagine cât mai obiectivă. Agricultura merge înainte!”, a scris ministrul Agriculturii, Adrian Oros, pe Facebook.

    Crescătorii de animale sunt nemulțumiți

    Promisiunile ministrul Oros nu s-au împlinit. Sectorul zootehnic a fost lăsat de izbeliște încă o dată de Ministerul Agriculturii iar crescătorii cer ajutor urgent pentru a putea duce mai departe fermele care se află în impas din cauza secetei. În caz contrar, foarte mulți vor renunța la exploatații!

    ”Cerem ajutor de stat pentru furajele din zonele unde este secetă. Pentru că animalele nu mai au ce mânca. Adică să se ocupe Ministerul să ia măsuri și să meargă spre exemplu în Insula Mare a Brăilei și să ceară ca lucerna de acolo să ajungă la crescătorii de animale, nu să fie exportată la străini. Cum subvenționează apa la irigații, pot subvenționa și hrana pentru animale. Dacă vor lapte și carne autohtone. Dacă nu mai vor să spună să nu ne mai chinuim”, ne-a declarat Toader Neață Împăratu, președintele Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR)

    Acesta este la rândul să și crescător de bovine iar minusurile din sector sunt simțite din plis și în exploatația acestuia. În consecință spune că fără o intervenție urgentă a autorităților animalele vor ajunge la abator.

    ”Noi nu suntem luați în calcul nici la despăgubiri pentru secetă, nici la diverse subvenționări. Eu personal cu ferma mea unde am 300 de capete/vaci de lapte sunt într-o zonă cu secetă. Domnii miniștrii au mers numai pe principiul secetei la cultura mare, la baza furajeră nu au umblat deloc. Avem lucerna spre exemplu. Unde sunt eu în zona Vrancei prima coasă este zero, coasta a doua este zero, nu a plouat. Borceagul este zero. Deci noi nu mai avem hrană pentru animale. Dânșii au controlat grâul, orzul și rapița. De baza furajeră nu îi doare capul. Nu îi doare capul de lapte, nu îi doare capul de carne. Probabil că se aduc din exterior. Mă gândesc serios că trebuie să vând animalele dacă nu vin câteva ploi care să cumuleze 150 de litri/mp. Plantele deja s-au uscat. Vă dau un exemplu: lucerna este ca o floare, dacă nu îi dai apă nu are cum să înflorească. Dacă nu are ploaie la timp și începe să se usuce, pe urmă poți să îi pui și lapte dulce că degeaba. Aici trebuie să vină Ministerul: să ajute fermierii cu zootehnie, care au probleme și să aducă furaje la un preț decent și să ne ajute cu ceva subvenții pentru zootehnie să putem menține animalele. Dacă nu, suntem obligați să le ducem la abator”, a mai spus Toader Neață Împăratu.

    Dacă fermierii din cultura mare mai au o speranță că vor primi despăgubiri sau banii în avans prin adeverințele APIA pentru credite bancare, crescătorii de animale au fost lăsați și aici fără niciun ajutor. Ei nu primesc astfel de adeverințe strict pe zootehnie. În cazul despăgubirilor sunt luate în considerare doar suprafețele agricole afectate de secetă care au fost însămânțate cu grâu, orz, porumb sau floarea soarelui.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului