Apicultorii români: Subvenție APIA pe familia de albine, declarații ANZ după iernare și ITP la locația stupinei!
Ramona Dascălu -Apicultorii cer schimbarea de urgență a legislației, dar și subvenții apicole care să se achite pe familia de albine și nu pe numărul de stupi. Într-o întâlnire pe care crescătorii de albine din județul Bistrița Năsăud au avut-o cu un parlamentar, au fost stabilite mai multe solicitări ce vor fi înaintate la nivel guvernamental de către Ionuț Simionca, deputat în Comisia pentru Agricultură.
În urma întâlnirii, parlamentarul Ionuț Simionca a relatat principalele solicitări ale apicultorilor.
”Am participat astăzi la o întâlnire extrem de productivă cu membrii Asociației crescătorilor de albine – Filiala Bistrița-Năsăud, organizație condusă de dl. ing. Constantin Rais.
I-am încurajat să fie uniți și să își dezvolte centre de procesare a produselor apicole, în contextul în care, și în acest domeniu, procesatorul face mai mulți bani decât producătorul. În același timp, i-am asigurat pe apicultorii din județ că voi susține înființarea unei Burse de miere și a unor centre de colectare a mierii.
În urma discuțiilor, am decis să trimit ministrului Agriculturii, Adrian Oros, o scrisoare prin care să îi cer rezolvarea problemelor ce mi-au fost aduse la cunoștință, după cum urmează:
- Declarația privind numărul de stupi, pe care fiecare apicultor este obligat să o depună la ANZ, să fie înregistrată primăvara, după perioada de iernat.
- Perioada de depunere a dosarului la APIA să nu se suprapună cu perioada de stupărit pastoral.
- Subvenția să nu mai fie acordată pe litrul de miere, ci pe familia de albine. Conform legislatiei actuale, apicultorii beneficiaza de Programul National Apicol dar se dorește subvenția pe familia de albine. Subvenția pe kg de miere a fost forma veche de subvenționare și a fost înlocuită cu actualul Programul Național Apicol actual.
- Stupinele să poată fi înregistrate oricând la ANZ, nu doar într-o perioadă anume a anului.
- Intensificarea controalelor pentru identificarea mierii false pe care o vând marii retaileri din România.
În același timp, mă voi adresa ministrului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, pentru a-i cere: Reglementarea posibilității ca inspecția tehnică periodică (ITP) pentru stupine să se facă la locația stupinei.
Consider că statul trebuie să modifice de urgență regulile care îi încurcă pe apicultori și să ia măsuri pentru a-i ajuta pe crescătorii de albine să aibă succes în domeniu”, a scris pe pagina sa de Facebook Ionuț Simionca, membru în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților.