• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier. Președintele Iohannis, consultări cu partidele politice

    agrointeligenta.ro -

    Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, 25 februarie, că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat şi că a acceptat. Astăzi, șeful statului urmează să aibă consultări cu partidele parlamentare pentru a veni cu o nouă propunere de premier care să formeze un nou Executiv.

    ”În această seară, domnul Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat; motivaţia este pe cât de simplă, pe atât de clară: regulamentul activităţilor comune din Parlament pentru Cameră şi Senat prevede un termen de 15 zile, termen în care trebuie să se pronunţe Camerele reunite asupra propunerii de guvern. Aceste 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat. În esenţă, (…) se datorează această situaţie PSD-ului. Din cauza PSD-ului, care a boicotat şedinţa de ieri, nu s-a putut da un vot. În acest mod, riscăm să intrăm într-un blocaj. Or, un blocaj este ultimul lucru pe care ni-l dorim în această situaţie. De aceea, am acceptat această depunere de mandat din partea domnului Ludovic Orban”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

    În context, Președintele României a mai anunţat că miercuri se va consulta cu partidele şi formaţiunile parlamentare.

    ”Constat că propunerea pe care am făcut-o şi solicitarea de învestitură s-a finalizat fără rezultate. Nu are rost să începem să numărăm, însă noi nu dorim să intrăm într-un blocaj. Noi dorim să mergem mai departe, fiindcă lucrurile trebuie să se mişte şi România trebuie guvernată”, a spus Iohannis.

    Şeful statului a subliniat că este ‘foarte mulţumit’ de munca depusă de Ludovic Orban în calitate de prim-ministru.

    ”A reuşit acest guvern să facă într-un termen foarte scurt, doar sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an, lucruri care au fost absolut necesare pentru ţară – mă gândesc doar la bugetul pe anul 2020, la reglementări foarte importante în multe domenii, la chestiuni care au tot fost amânate de guvernele dinainte. Sub linie nu doar că nu aş avea ce să-i reproşez, chiar aş avea pentru ce să-l laud. Iar procedura în Parlament nu s-a blocat fiindcă Ludovic Orban a făcut sau n-a făcut ceva anume, fiindcă el a făcut ce trebuie – a întocmit o listă, s-a prezentat în Parlament -, însă întreg blocajul s-a produs din cauza PSD, care mai întâi a tras de timp cu audierile, care altădată se făceau într-o zi sau într-o zi jumate, s-au făcut într-o săptămână jumate, după care, termenul la care s-a pus votul pentru învestitură a fost termenul maximal admis în regulamentul activităţilor comune ale celor două Camere. Se vede clar intenţia de a bloca acest demers”, a mai spus Iohannis.

    El a reiterat că Ludovic Orban şi-a depus mandatul pentru a debloca situaţia.

    ”România nu are nevoie de blocaje. România are nevoie să meargă înainte. Sunt suficiente probleme care trebuie rezolvate, nu avem nevoie de astfel de blocaje”, a conchis Iohannis.

    USR îl propune premier pe Dacian Cioloș, în prezent europarlamentar

    Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Dan Barna, a precizat că reprezentanţii Uniunii vor participa miercuri la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis, menţinând propunerea de prim-ministru – Dacian Cioloş.

    „Vom merge mâine la consultările convocate de preşedintele României pentru desemnarea unui nou premier cu aceeaşi propunere pe care o avem încă de la începutul Alianţei USR-PLUS – Dacian Cioloş. Propunerea noastră de premier face parte din proiectul pe care îl propunem României şi căruia îi rămânem consecvenţi. În această seară, mă voi consulta cu colegii mei din conducerea Alianţei şi vom analiza toate variantele care se pot genera în urma discuţiilor care au loc mâine”, a anunţat Dan Barna, conform unui comunicat USR.

    El a menţionat că Alianţa USR-PLUS va avea o atitudine constructivă „în spiritul mandatului încredinţat” de către alegătorii săi.

    „De asemenea, ne păstrăm obiectivele enunţate anterior, între care în prim plan este acela de a avea două tururi la alegerea primarilor. După cum am spus şi la consultările anterioare, dacă proiectul alegerilor anticipate eşuează, suntem gata să participăm la guvernare pentru rezolvarea crizei prin care trece ţara în această perioadă”, a spus liderul USR.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania