• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚIA ”TOMATA”, VIRATĂ UNOR PERSOANE FĂRĂ CULTURI DE ROȘII? DEZVĂLUIRILE UNUI FUNCȚIONAR!

    Ramona Dascălu -

    Un inginer de la Direcția pentru Agricultură Județeană Olt spune că în timpul unei activități banale de ordonare a dosarelor beneficiarilor Programului Tomata din campania de anul trecut a descoperit că aproape 70 de rapoarte, întocmite în urma inspecțiilor în teren, poartă semnătura sa, deşi nu el este cel care le-a întocmit. Mai mult de atât, peste jumătate din dosare erau, în fapt, dosare pe care inginerul Stancu Alexandru Drigă le respinsese în urma inspecţiei în teren.

    Județul Olt a fost anul trecut județul cu cele mai multe dosare depuse pentru Programul Tomata. Astfel, aproape 6.000 de legumicultori olteni au solicitat subvenţia și au încasat cei 3.000 euro/fermă dacă au făcut dovada că au comercializat cu documente cel puţin două tone de tomate în perioada stabilită de program. Programul presupunea, însă, şi control în teren, în fazele de plantare, respectiv rodire, inspecţia fiind realizată de inginerii din cadrul Direcţiei Agricole Judeţene Olt, unul dintre aceștia fiind chiar inginerul Stancu Alexandru Drigă, care a constatat acum că zeci de dosare au raport de inspecţie realizat în numele lui, fără ca el să știe de acest lucru.

    Descoperirea este cu atât mai grav cu cât, peste jumătate din dosarele găsite cu semnătură falsă erau dosare pe care inginerul Stancu Alexandru Drigă le respinsese în urma inspecţiei în teren. Practic, la inspecţia în teren, inspectorul a constatat că fie cultura nu a fost înfiinţată, fie era vorba de o altă cultură, nicidecum de tomate, aşa că acele dosare au căzut sau cel puţin aşa ar fi trebuit să se întâmple, pentru că o parte din ele apar acum plătite, în baza raportului fals de inspecţie.

    Inginerul Drigă a avut de verificat anul trecut peste 900 de dosare din județul Olt. I s-a repartizat spre verificare localitatea Tia-Mare, a doua ca număr de dosare din judeţ, după Izbiceni. Din cele 900 de dosare verificate în teren, spune inginerul, aproximativ 150 au picat la inspecţie (90 în ciclul I şi 60 în ciclul II, cu aproximaţie). O parte din ele, însă, le-a regăsit în acţiunea de ordonare dispusă zilele trecute şi astfel a aflat că s-ar fi întocmit în numele său respectivele rapoarte de inspecţie, astfel mergând la plată şi acele dosare în care în teren lucrurile erau în neregulă. Mai mult, ing. Drigă şi-a regăsit rapoarte de inspecţie semnate în fals cu numele său şi pentru fermieri din localităţi pentru care nu avea competenţă de verificare, respectiv: Pleşoiu, Grădinari, Rusăneşti Strejeşti, Scărişoara, Cilieni.

    „Erau nişte comune pe care eu n-am avut competenţă. Am avut o acţiune de aranjare în ordine crescătoare a dosarelor şi întâmplarea face că deschizând mi-am văzut numele pe alte comune. Eu n-aveam ce căuta pe alte comune, aveam o singură comună, şi-atunci m-am sesizat, altfel n-aveam de unde să ştiu eu. Cu inspecţia din teren s-a terminat drumul meu, dar punând aceste dosare în ordine, nu eu, toţi colegii, m-am pomenit cu numele meu pe alte comune. Şi-am întrebat ce caut eu când eu n-am fost niciodată, n-aveam ce călca acolo. Tot scrisul, de la cap la coadă, în numele meu“, a relatat ing. Alexandru Drigă pentru adevărul.ro.

    După primele dosare în care a făcut descoperirea a extins căutările, însă nu a putut verifica toate cele aproape 6.000 dosare de anul trecut în care s-au făcut plăţi. A anunţat în schimb conducerea instituţiei, pe directorul DAJ Olt Gabriela Andronie, care a anunţat la rândul său Ministerul Agriculturii, cerând un control din partea Corpului de Control, în urma controlului urmând să se stabilească dacă este vorba de un fals în acte, ce prejudiciu s-a produs, şi, bineînţeles, să se anunţe şi organele de anchetă. Încăperea în care sunt aceste dosare a fost între timp sigilată.

    Inginerul care s-a trezit pus într-o situaţie neaşteptată spune că va lăsa organele de anchetă să decsopere ce s-a întâmplat cu exactitate: ”Sunt şi localităţi în care eu n-aveam ce căuta. Nici n-aveam ce căuta şi nici n-am fost acolo. Apare o fişă într-un dosar care nu e al meu, drumul meu e până unde apare fişa, de acolo n-au eu dreptul să controlez, cine plăteşte şi pe cine plăteşte, nu pot eu spune ce s-a întâmplat, cine mai putea să verifice… (…) Bineînţeles că nu pot să-mi asum ce nu e scris de mine. Dacă nu aveam ocazia asta, până acum nu s-a făcut treaba asta (n.r. – ordonarea dosarelor), nu puteam să ştiu eu niciodată, că nu este treaba mea. Drumul nostru e de la inspecţia în teren până la a scrie raportul“, a spus Drigă.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!