• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Minciuna are picioare scurte, de porc! 10 concluzii în urma scandalului ordinului “porcul în gospodărie”. Când lăcomia omului e mai mare decât a porcului!

    Vlad Macovei -

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO este alături de toți crescătorii de porci din România, mari sau mici, și mediatizează toate propunerile, soluțiile, problemele legate de pesta porcină africană în România. 

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO, ca lider al presei agricole din România, își asumă să informeze voluntar și neremunerat, toate informațiile relevante pentru fermieri legate de PPA. Articolele noastre jurnalistice sunt documentate și redactate respectând toate normele profesionale și au la bază respectul pentru adevăr și pentru publicul nostru. În cazul în care o eroare de documentare sau redactare se produce, și este posibil, aceasta este corectată imediat. De asemenea, responsabilitatea noastră ne obligă să fim de bună-credință dar, în același timp, să nu luăm de bun tot ce ni se servește de către autorități sau de către mediul asociativ. Agrointeligența-AGROINTEL.RO va organiza marți, 17 martie, în cadrul seriei de conferințe Săptămâna Forța Fermierilor, o masă rotundă despre situația PPA la această oră, la care îi vom invita pe toți cei implicați în problemă, atât zona autorităților publice, cât și din mediul privat. Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului, Sala Drepturilor Omului. Mai multe informații despre Săptămâna Forța Fermierilor, AICI

    Explicațiile, pe puncte

    1. O parte din presă, mai ales în zona generalistă, a preluat greșit informația publicată în premieră de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, este adevărat. “Se interzice vânzarea porcului crescut în gospodărie” nu este același lucru cu “Se interzice porcul crescut în gospodărie”. Suntem responsabili pentru ceea ce scriem noi, nu pentru ce preiau alții. Pe de altă parte, inflamarea situației arată cât de prost au pregătit și comunicat autoritățile schimbările pe care vor să le facă. Și responsabilitatea este a autorităților. Am văzut cu toții că mai era carburant în rezervor când cineva s-a uitat aprizând bricheta și asta obligă autoritățile publice să comunice eficient. 

    2. Ordinul aflat acum în dezbatere publică NU este același cu cel al lui Daea. Proiectul de ordin a suferit modificări, ultima dintre acestea fiind operată la sfârșitul lunii februarie. Deci recent, avem o știre, interesul jurnalistic este legitim.

    3. Dacă e în dezbatere publică, atunci să îl dezbatem, nu? Să vedem ce spune și ce crede poporul. Că e democrație și liberă exprimare, pentru asta au murit oameni la Revoluție. Sau nu? Dacă nu ne convine în ce direcție de duce dezbaterea, gata, e manipulare. Sunteți praf la comunicare, habar nu aveți.

    4. Trei sunt cauzele principale prin care PPA se răspândește în România: mistreții (contactul acestora cu fermele și porcii domestici), circulația ilegală a animalelor (samsarii, mulți dintre ei cu protecție politică) și lipsa măsurilor de biosecuritate în gospodăriile populației (neglijența). Nimeni nu contestă că samsarii și GP-urile nu sunt o problemă, dar sunt unii care vor să impună ideea că mistreții nu ar fi o problemă. Asta e problema. Miza scoaterii mistreților din discuția publică legată de răspândirea PPA are în spate foarte mulți bani, e simplu. Uneori, oamenii sunt mai lacomi decât porcii. Fără să le pese nimic altceva. În acest moment, problema mistreților în răspândirea pestei NU este gestionată nici corect și nici eficient. Sunt 12 județe înroșite de PPA în care focarele sunt doar la mistreți, informații oficiale ANSVSA. Și încă vreo 15 județe în care avem raport de un porc domestic la zece mistreți bolnavi.

    5. O parte din reprezentanții mediului asociativ în zona de creștere a porcului sunt niște catastrofe. Avem comunicate în care este înfierată întreaga presă, avem informații false vehiculate cu privire la numărul de mistreți bolnavi. Și mai avem niște blaturi puturoase, care miros mai urât decât o cocină, pe care unii dintre acești reprezentanți ai mediului asociativ le-au făcut și le fac cu politicienii, în dauna intereselor membrilor lor. Sunt câteva povești absolut haioase de pe vremea lui Daea, cu incompetenții aceștia, o să le povestesc la un moment dat. 

    6. Dacă marile combinate de creștere a porcilor, afaceri de zeci și sute de milioane de euro, vor fi îngenunchiate de PPA va fi și din cauza modului ineficient în care unele asociații profesionale au condus comunicarea publică, atât cu media cât și cu autoritățile. Este obligatoriu ca marile combinate de creștere a porcilor să își continue activitatea în România și noi ne vom bate pentru aceasta. Și ar fi bine să avem și patroni români și patroni străini la aceste combinate, să fie totul pe picior de egalitate, să nu ne trezim în vreo altă belea, Doamne-ferește!

    7. Pentru marile unități de creștere a porcilor, miza cred că ar trebui să fie schimbarea modului în care ANSVSA instituie zonele roșii, de restricție, și modul în care animalele sănătoase din focare pot fi sacrificate rapid și în acest fel afacerile să poate fi ținute în mișcare. Fosta conducere ANSVA a preferat, invocând regulamentele europene, să aplice cele mai dure măsuri posibile, ca să nu aibă bătăi de cap. Dacă ai o bubă la picior, tai piciorul cu totul că în felul ăsta ești sigur că dispare buba. Din discuțiile pe care le-am avut cu specialiștii, există soluții pentru a permite sacrificările animalelor sănătoase din focare, fără a intra în contradicție cu normele UE. Totul e să vrei. Cât despre modul în care s-au acordat despăgubiri, despre furăciuni și favoritisme, vom vorbi în curând, nicio grijă!

    8. Cât timp în ANSVSA și în DSV-uri vor exista două tabere, una care ține cu ursu’ și alta care ține cu porcu’, nu vom progresa deloc în războiul contra PPA.

    9. Reacția locuitorilor din mediul rural ar trebui să dea de gândit tuturor politicienilor. Porcul din coteț a ajuns o lebădă neagră. Vom vedea sondajele peste o lună.

    10. Lupta cu PPA trebuie dusă inteligent și nu de către cu cei care tac ca porcul în păpușoi!


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd