• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fuga la piaţă: Patru fructe românești de sezon sunt eficiente în combaterea diabetului

    agrointeligenta.ro -

    Toamna a venit cu belşugul ei de fructe, cu „mere, pere în panere” cum spun versurile – sau cu o supraofertă de vitamine şi flavanoizi care ne pot oferi promisiunea „tinereţii veşnice” şi a unei vieţi sănătoase.

    În acest moment cererea de produse agro-alimentare este determinată de aportul pe care acestea îl aduc sănătăţii omului. Acest lucru este vizibil la toate nivelurile producţiei agro-alimentare – a se vedea poziţia faţă de organismele modificate genetic (presupus a fi cangerigene), a pesticidelor şi ierbicidelor (presupus a fi toxice), a modului în care sînt crescute sau hrănite animalele (legătura dintre stress sau alimentaţie şi nivelul de toxine din carne, lapte, ouă), până la modul de procesare al unor materii prime agricole.

    Oamenii cumpără ceea ce cred ei că îi face mai sănătoşi, mai rezistenţi la boală şi la procesul îmbătrânirii – iar producătorii nu pot decât să ţină cont de asta.

    Studiile realizate de bio-chimişti, nutriţionişti şi alţi specialişti în medicină sînt mai eficiente azi decât spoturile publicitare clasice în care personaje care mai de care mai „interesante” te îmbie să cumperi marfa. Oamenii se gândesc azi altfel la mâncarea pe care o cumpără. Principiul nu trăim ca să mâncăm ci mâncăm ca să trăim a fost amendat în …mâncăm ca să trăim sănătos, ca să ne ferim de boli.

    Diabetul de tip 2 este una dintre acestea.

    Un recent studiu ne oferă o veste bună pe frontul luptei împotriva acestei boli – o veste la care producătorii şi comercianţii de fructe ar trebui să fie foarte aenţi, pentru că le va aduce mulţ cumpărători la raft sau la tarabă.

    Strugurii, prunele, merele – trei dintre fructele pe care toamna le aduce proaspete în pieţele de la noi au unele dintre cele mai bune scoruri când vine vorba de reducerea riscurilor apariţiei acestei boli.

    Utilizând datele a trei mari studii de sănătate, efectuate la nivelul unui grup total de peste 180 000 de persoane pe un interval de timp de 12 ani, cercetătorii de la Harvard University (SUA) au reuşit să stabilească nu doar un clasament al fructelor al căror consum scade riscul de apariţie a diabetului de tip 2 dar şi a modului de consum în care acestea oferă beneficiile cele mai mari.

    Deşi pe pe primul loc în se află afinele, care nu mai sînt în sezon, pe locurile imediat următoare vin strugurii, prunele, merele şi perele, care sînt.

    Aceasta ar face toamna cel mai generos dintre sezoane în ce priveşte fructele care contribuie la reducerea riscurilor privind diabetul de tip 2.

    Persoanele care consumă astfel de fructe, de el puţin trei ori pe săptămână, în formă proaspătă (studiul a indicat că sucul de fructe nu este la fel de eficient) prezintă riscuri mult mai mici privind diabetul de tip 2.

    Strugurii, prunele, merele şi perele se găsesc în România din abundenţă din producţia internă, fiind poate unele dintre puţinele produse agricole în cazul cărora putem vorbi de auto-suficienţă.

    Randamentele sînt uşor peste media europeană pentru toate aceste fructe în condiţiile în care producţia nu este susţinută de investiţii semnificative.

    Struguri, merele, perele, prunele româneşti se găsesc în special în pieţele de producător, în magazinele marilor reteileri reuşind să intre foarte puţine – în special datorită lipsei de depozite care să asigure concentrarea ofertei şi livrări constante mari.

    Cumpărătorii români preferă însă în sezon fructele din producţie locală – o formă embrionară a trendului „buy local” – pe care le regăsesc în piaţele de producător – preţul mai mic, preferinţa de gust pentru anumite soiuri, şi chiar şi credinţa că sînt mai sănătoase de cât cele aduse din import de hypermarketuri fiind motive invocate, după cum am avut ocazia să aflăm.

    Fructele şi riscul de producere a diabetului de tip 2
    Afine 0,77
    Struguri 0,88
    Prune 0,89
    Mere/Pere 0,93

    Pentru informaţii de specialitate: Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies, autori Isao Muraki, research fellow, Fumiaki Imamura, investigator scientist, JoAnn E Manson, professor of medicine, Frank B Hu, professor of nutrition and epidemiology, Walter C Willett, professor of epidemiology and nutrition, Rob M van Dam, associate professor, Qi Sun, assistant professor, publicat BMJ august 2013


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”