• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lecția coronavirusului: Fermele și fermierii României sunt obiective de siguranță națională! Trebuie să ținem cu dinții de agricultură!

    Vlad Macovei -

    În paralel cu lupta propriu-zisă, în zona medicală, cu această pandemie de coronavirus, statele lumii vor mai duce un război, la fel de nemilos și important, de care va depinde stabilitatea societății așa cum o știm. Este vorba de securitatea alimentară, de capacitatea unui stat de a-și asigura cât mai mult din necesarul de hrană al populației, de ușurința cu care cetățenii pot accesa o mâncare de o calitate bună, la prețuri rezonabile, de rapiditatea cu care poți interveni către cele mai vulnerabile regiuni și categorii sociale, de posibilitatea de a ajuta statele din jur și în acest fel de a crește influența și avantajele pe care țara respectivă le poate opține, în ajutor medical, în schimburi comerciale și în decizii strategice.

    Este momentul ca întreaga clasă politică din România să își dea mâna în realizarea unui Pact Național pentru Securitate Alimentară, care ar trebui să prevadă următoarele lucruri:

    1. Adoptarea rapidă a celor mai importante legi pentru sprijinul agriculturii și industriei alimentare, după o consultare reală cu proprietarii de afaceri în această zonă, cu mediul academic și universitar, cu mediul asociativ și cu liderii de opinie.

    2. Consens politic cu privire la fondurile europene din Noua Politică Agricolă Comună. Niciun pas înapoi, cu orice risc, în ceea ce privește banii pentru fermieri și industriașii alimentari. România nu va accepta nicio scădere, a niciunui nivel de fonduri, nici pentru fermierii mari, nici pentru cei mici, pentru absolut nimic, sub nicio formă. Flexibilitate pe alte domenii, pentru a obține un compromis, inflexibilitate pe agricultură. Luăm tot ce este pe masă sau răsturnăm masa. Orice politician care va încerca să joace la ruletă viitorul agriculturii și a fermierilor, mai mari sau mai mici, este un criminal, se va face vinovat, la propriu, de genocid, la un moment dat. Credeți că peste câțiva ani nu poate veni un nou coronavirus, și mai ucigaș? Presupunând că scăpăm relativ ușor de cel prezent și am putea fi tentați să zicem, gata, hai să uităm de fermieri.

    3. Intervenție administrativă și politică pentru asigurarea în bune condiții a aprovizionării cu materii prime, cu produse și servicii, prioritate în zona de transport și la graniță, intervenție promptă diplomatică atunci când un alt stat ne crează probleme.

    4. Soluții realiste, imediate și corecte din punct de vedere sanitar-veterinar pentru a relansa sectorul de creștere a porcului (inclusiv în zona maternităților pentru a reporni producția de purcei), suport în lupta cu concurența neloială din Ucraina și Polonia pentru sectorul de creștere a păsărilor, scheme de sprijin pentru dezvoltarea fermelor performante cu vaci de lapte și de carne. Încurajare pentru sectorul ovin. Corectitudine, transparență și eficiență. Norme inteligent construite, nici să încălcăm normele europene dar nici să fim noi care le adoptă pe cele mai dure.

    5. Sprijin legislativ, administrativ, fiscal și programe finanțate european pentru investițiile în lanțurile de producție și colectare în zona de legume-fructe. Dacă există cineva care vrea să investească în piețe de gros, în centre de colectare pentru retail, acela trebuie protejat și ajutat.

    6. Un suport real pentru salvarea gospodăriei țărănești, a tradițiilor rurale. Încurajarea celor care practică agricultura de subzistență să treacă în zona de semi-subzistență. Programe pentru ferma mică, de familie, mai ales în zona de deal și munte. Descurajarea activă a micilor fermieri de a mai cultiva grâu și porumb (poate doar pentru nutrețul propriilor animale) și de a trece la culturi cu valoare adăugată mai mare (horticultură, integrarea cu zootehnia, agricultura bio, procesare, produs tradițional), în paralel cu politici publice de asigurare, pe cât posibil, a pieței de desfacere.

    7. Încetarea demonizării fermierilor mari. Cu excepția celor care au încălcat legea sau a celor care au dat tunuri cu statul, fermierii mari vor fi ascultați și sprijiniți. Producția pe care aceștia o obțin, stabilizarea socială prin plata arendei către micii proprietari de teren, mai ales în zona de câmpie și colinară, toate acestea sunt esențiale în această perioadă critică pentru viitorul satului românesc, pentru asigurarea materiilor prime în procesare în cazul unui blocaj masiv al comerțului intra și extracomunitar. Asumare publică din partea fermierilor mari că vor sprijini fermele de familie și vor asigura întreg sprijinul lor de comunicare și influență pentru ca micii producători agro-alimentari să prospere, alături de ei, în România noastră.

    8. Stabilizare fiscală pentru industria alimentară, astfel încât surplusul de materie primă (cereale, oleaginoase, legume-fructe, lapte, carne) care ar rezulta în urmă blocării schimburilor intra și extracomunitare să poate fi absorbit și procesat în țară, pentru piața internă, pentru securitatea alimentară a României.

    9. Parteneriat cu retailerii pentru continuarea politicii, demarată în urmă cu doi-trei ani, de acces masiv a produselor alimentare românești pe rafturile supermarketurilor, în beneficiul consumatorului român.

    10. Strategie de comunicare națională privind patriotismul alimentar: Atunci când ai două produse alimentare, unul din producția internă și celălalt din import, la același nivel de preț și cu o calitate similară, este normal să îl preferi pe cel din producția internă. Simplu, clar, eficient.

    Sper că au intrat la loc în văgăunile din care au ieșit cei cărora le puțea de soarta fermierilor români, care ziceau că e foarte bine dacă vor dispărea, că ei vor cumpăra mâncare din import, ce a așa grav. Să vedem acum ce vor mai cumpăra când toate statele blochează circulația mărfurilor și își păstrează pentru piața internă, producția alimentară. Sper că actualului ministru de Finanțe și premier desemnat i-au ieșit din cap figurile că nu avem nevoie de subvenții europene pentru femierii români, că ar trebui să renunțăm voluntar la acestea, că ne va fi mai bine. Mai cred că e bine că avem fermieri destoinici, mai mari sau mai mici, vom tot auzi de securitatea alimentara a României în perioada următoare. Politicienii ar trebui să se poarte cu ei având mare, mare grijă. Sunt un “bun” național strategic în aceste momente complicate.

    În concluzie: Niciun pas înapoi în negocierile legate de subvențiile agricole în perioada 2021-2027! Cine va ameți lucrurile, va plăti un preț uriaș, luați aminte! Noi, cei la Agrointeligența, lider în informarea și susținerea fermierilor, ne vom bate în fiecare zi, public și asumat, pentru protejarea intereselor agricultorilor, mai mari sau mai mici. 230.000 de cititori unici în urmă cu două zile pe agrointel.ro, record absolut. Chestiunile de securitate alimentară a țării se pare că fac audiență. Sunt alături de dumneavoastră, contați pe mine!

    PS: Din motive evidente, de interzicere a adunărilor publice cu peste 100 de participanți, în luna martie, seria de mese rotunde Săptămâna Forța Fermierilor, ce era programată în intervalul 16-19 martie, se amână. În acest moment, opțiunea noastră este să organizăm un eveniment de deschidere a acestei campanii prin care să dăm posibilitatea fermierilor să spună public care sunt riscurile și oportunitățile anului 2020 în sectorul agroalimentar, eveniment pe care să îl organizăm joi, 2 aprilie, la Palatului Parlamentului, urmând ca mai apoi, în funcție de evoluția pandemiei, să organizăm dezbaterile așezat, pe zile și grupe de lucru. Vă vom ține la curent și vă așteptăm alături de noi!


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul a majorat plafonul unei subvenții care urmează să intre la plată Subvențiile APIA în decembrie – plan de plăți și termene pentru fermieri O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă