O familie de oieri pune brânza de oaie la iernat pentru clienți. Kilogramul în saramură costă 45 de lei


Fermierii au început deja să pună la saramură brânza pentru iarnă. Oierii care produc sute de kilograme de brânză se pregătesc pentru sezonul rece. Atât pentru familiile lor cât și pentru cumpărătorii fideli, brânza de oaie este pusă la păstrat pentru iarnă.
Se fac listele cu persoanele care vor brânză pentru iarnă. În funcție de cantități, oierii păstrează la saramură, în butoaie ori cutii, brânza pe care o produc în această perioadă. Crescătorul de ovine, Ionuț Andrieș, din Mănăștur, județul Arad, a făcut un anunț în acest sens în care specifică faptul că doritorii pot face acum comenzi de brânză de oaie.
Citiți și: Oierul Ioan Suciu: ”Produsele tradiționale nu se negociază! Nu îți convine prețul, nu cumperi”

Brânza de oaie, păstrată la saramură pentru iarnă
Cu un efectiv de peste 700 de mioare, laptele muls în fermă este transformat în brânză. Cumpărătorii trebuie să știe că întreaga cantitate este păstrată în apă cu sare până în iarnă, iar cei care vor să își facă astfel de stocuri, trebuie să-i anunțe pe oieri, după cum arată fermierul Ionuț Andrieș pe contul său de Facebook.
”Din luna august, vă așteptăm pentru comanda de brânză de oaie pentru iarnă. Butoaie, găleți, caserole, avem și noi (în funcție de câte kilograme doriți) 45 de lei/kilogram. Preluăm și comenzi la tel: 0721 663 325”, a menționat crescătorul de ovine.

Brânza de oaie la saramură se vinde din poarta fermei cu 45 de lei/kilogram
Ionuț Andrieș, fermier și artist al locului, a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că, în fiecare an, se face o listă cu persoanele care doresc să le fie păstrată brânza până în iarnă sau să o achiziționeze deja pusă la saramură. De regulă, a menționat oierul, brânza este suficientă pentru toți doritorii și se vinde din poarta fermei cu 45 de lei/kg.
”Vindem brânza la poarta fermei. Noi avem acum o producție de lapte de 10 litri pe cap de oaie la zi. Pentru iarnă se face o saramură normală, apă cu sare. Noi o facem pentru brânza pusă în butoaie, găleți sau caserole, după cum dorește fiecare cumpărător. În ceea ce privește prețul brânzei, pot spune că 45 de lei pe kilogram este acceptabil. De profit ce să spun, se compensează cu cheltuielile, cât costă sarea, medicamentel, ciobanii, pășunile concesionate”, a explicat crescătorul de ovine.
Citește și: Cătălin Rugan a început producția de brânză topită. Deliciul sănătos are doar trei ingrediente
Un an secetos, cu mai puțină hrană pentru animale
Ionuț Andrieș spune că provocarea de anul acesta este seceta care i-a împuținat drastic hrana pentru animale.
”Unde am scos anul trecut 30 de baloți, anul acesta am scos 11 baloți. Dăm orz la oi ca și cum le-am da iarna. Acum trebuie să suplimentăm hrana, toate aceste costuri se reflectă în costul produsului final”, a completat Ionuț Andrieș, care a spus că a renunțat la tradiția transhumanței, viața de oier fiind pe zi ce trece tot mai grea, în opinia sa.