Ionică Nechifor, ROMOVIS: Produsele românești trebuie să rămână în țară!
agrointeligenta.ro -Oierii sunt solidari cu restul cetățenilor în lupta cu COVID-19. Crescătorii de animale rămân uniți și spun că nu au de gând să profite de pe urma acestui necaz care s-a abătut auspra românilor astfel că liderii din oierit fac apel către ciobanii din toată țara să nu mărească prețurile la carnea de miel sau produsele din lapte în contextul crizei provocate de COVID-19.
Ionică Nechifor, Secretar general al Romovis a făcut prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO un apel către restul crescătorilor din țară, de a menține un preț corect dar de bun simț în perioada următoare când cererea pentru carnea de miel va crește simțitor și în contextul Sărbătorilor Pascale.
”Preturile sunt acceptabile acum, 14-15 lei/kilogram în viu. Recomand crescătorilor de oi si capre să nu profite de situație și să dăm dovadă de solidaritate, să ne ajutăm semenii! Să păstrăm aceleași prețuri ca și cum lucrurile sunt în regim normal. De asemenea, să nu cadă pradă speculațiilor privind zvonuri legate de preț ca fiind în scădere! Putem livra carne de miel sau oaie tot timpul anului, să ne luăm măsuri de a asigura carne de oaie și produse lactate pe toată perioada pandemiei. Astăzi când suntem loviți de pandemie trebuie să realizăm că am devenit cei mai de bază producători și cu cele mai sănătoase produse românești”, a arătat Ionică Nechifor.
Crescătorul de ovine din Botoșani a transmis un mesaj și pentru autoritățile statului. ”Sper să conștientizeze de acest aspect și Parlamentul, Guvernul, Prședintele și să susțină agricultura/industria alimentară din România. Nu avem semnale privind transportul de animale la export, trebuie însă, să fim foarte atenți și să chibzuim livrările întrucât , prioritate are cetătenul român. Nu știm cât o să dureze pandemia, prin urmare produsele românești să rămână în tară. Trebuie să tinem cont de faptul că o singură dată pe an avem producție de carne la specia ovine”, a mai completat oierul.
Livrările la export: primele probleme, primele soluții
Ionică Nechifor ne-a declarat că în privința transporturilor de animale vii oierii au întâmpinat primele probleme dar care cu sprijinul ANSVSA și-au găsit repede rezolvarea. ”Au fost câteva probleme la livrare și mă refer la export. Activitatea se desfășura anevoios fiind verificate toate animalele care se încărcau pe vas. Reprezentantul asociațiilor, Cioranu Nicolae, a participat la o întâlnire cu președintele ANSVSA, Chioveanu Robert, și lucrurile sau clarificat. Fermierii sunt responsabili și constienți de situația actuală privind Coronavirus! Nu avem semnale de a exista probleme, personal am instruit fermierii din județul Botoșani, trimitem sms-uri, totodată le cerem să ne semnaleze problemele lor”, a mai punctat Ionică Nechifor.
Acesta a mai anunțat că în perioada următoare reprezentanții asociațiilor se vor deplasa la ANSVSA, în vederea stabilirii concret cum se vor derula sacrificările și în perioada Sf. Paște. ”Probleme majore nu cred să avem, totuși, măsurile de igienă si siguranța cetăteanului trebuie să fie clare și fără loc de speculații. Culoarele bine stabilite de la fermă spre punctele de sacrificare. Astăzi prindea bine ceea ce noi am cerut de foarte mult timp: puncte de sacrificare în ferme! Inclusiv pentru producătorul agricol persoană fizică! Asa cum am rezolvat cu acele puncte de prelucrare lapte în spații cu acele condiții minime de igenă, se putea rezolva și cu sacrificarea animalelor din speciile ovine și caprine. Nu e târziu! Să adauge în Ordinului președintelui ANSVSA ’’și persoane fizice ce detine un minim de …… animale din speciile ovine /caprine”. O astfel de măsură, scutește producătorul de plimbări si cheltuieli suplimentare”, a conchis crescătorul de ovine.