• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S.O.S RECOLTA 2020! Fiecare palmă de pământ trebuie însămânțată, tratată și fertilizată! Vremea vrajbei a trecut!

    Vlad Macovei -

    În limba chineză, hieroglifa pentru cuvântul “criză” este compusă din două părți: una care semnifică “pericol” și o alta care înseamnă “oportunitate”. Și pentru agricultura națională criza COVID-19 aduce un risc major. Cum facem, așadar, să identificăm oportunitățile?

    Anul acesta vor fi probleme mari în aprovizonarea cu inputuri. Sigur, ne putem minți că nu va fi așa, că problemele vor fi mai degrabă mici. Acestea sunt mici, acum, pentru că sunt la început. Schimburile intra și extracomunitare vor fi reduse în lunile următoare, poate chiar sistate complet. Transporturile vor fi sever limitate, libera circulație a persoanelor și banilor va suferi un recul. Repet, nu are rost să ne amăgim. Ungaria a blocat deja complet granița cu România, pentru persoane. Este posibil să urmeze și mărfurile.  Pe unde vor intra atunci inputurile, tractoarele, combinele, utilajele care vin din Vestul Europei? Pe unde? 

    În aceste condiții, în care piața va fi puternic zdruncinată, unele contracte nu vor putea fi onorate iar blocajele financiare vor apărea inevitabil, fermierii riscă să nu poată duce la bun sfârșit anul agricol 2020. Recolta acestui an, da, este în pericol! Însă oportunitățile care stau în fața jucătorilor din agricultura națională, fie că vorbim de fermieri, de agronomi, de specialiști din companiile de agribusiness sunt la fel de mari ca riscurile, dacă nu chiar mai mari. Soluția vine din derularea unei campanii de întrajutorare în care să se prindă cu toții, cei cărora le pasă de agricultura națională și care trăiesc și prosperă de pe urma acesteia. 

    Nimic nu este mai important decât a avea o bună recoltă anul acesta, în ciuda greutăților și a complicațiilor. Fiecare hectar de pământ agricol trebuie lucrat, însămânțat, tratat, fertilizat, irigat (unde se poate), recoltat și, mai apoi, trimis mai departe în economia țării. Dacă vom face aceasta, dumneavoastră, fermierii, nu veți sărăci și vă veți putea hrăni concetățenii. Se va putea face, din producția internă, în lunile de criză de vor urma, aproape totul și în cantități rezonabile: pâine, făinuri, ulei, legume, fructe, legume, carne, lapte, ouă. Dumneavoastră, fermierii României, veți fi personajele-cheie!

    Stimați parteneri din companiile de agribusiness! Ajutați fermierii! Mulți dintre dumneavoastră ați început să comunicați că sunteți alături de ei. Gestionați inteligent stocurile. Comunicați între dumneavoastră, chiar dacă sunteți din firme concurente. Găsiți soluții, reciproc avantajoase, pentru a onora toate comenzile și pentru trimite, acolo unde este nevoie și fără a vă baza pe importuri, semințele, substanețele, echipamentele, serviciile necesare. Puneți stocurile la comun, gândiți unitar la nivel național și interveniți acolo unde apare penuria. Când riscul de a rămâne cu terenul nesemănat, chiar nu mai contează că e hibridul de porumb X sau Y, dacă doar acela este disponibil fermierului, vorba lui Nicolae Sitaru. Apelul președintelui APPR, AICI.

    Puteți supraviețui un an făcând un armistițiu, puteți reîncepe lupta din 2021. Dacă criza COVID-19 va buși dur agricultura în perioada următoare, oricum nu prea veți mai avea ce luptă comercială să duceți între dumneavoastră. Faceți, vă rog, un conclav al managerilor de țară din toate companiile care oferă produse și servicii fermierilor și lăsați să iasă pe horn fumul alb, confirmarea că v-ați dat cu toții mâna și că veți face o strategie comună, unitară, pentru 2020. Dacă doriți, puteți apela la noi pentru a o organiza, pentru a oferi un teren neutru, să zicem.  Agrointeligența vă va sprijini cu totul pe partea de comunicare cu fermierii, suntem aici, alături de dumneavoastră, un partener eficient și orientat către găsirea de soluții. Am construit cea mai bună platformă media de interacțiune cu clienții dumneavoastră, avem cea mai mare audiență, aveți alături de dumneavoastră liderul presei agricole din România. 

    Dragi fermieri! Întrajutorați-vă! Cei care aveți stocuri și nu vă sunt nepărat necesare pe termen scurt sau mediu, puneți-le la dispoziția celor care au nevoie pentru a nu rămâne cu pământul nelucrat sau pentru a nu pierde recolta din cauza bolilor, dăunătorilor sau a lipsei fertilitații din sol. Cereți prețuri rezonabile și fiți înțelegători cu condițiile de plată. Cei care primiți acest ajutor, țineți-vă cuvântul dat și respectați înțelegerea. Fiți aproape unii de alții când e vorba de lucrări și utilaje, la recoltat și la transport. E vremea solidarității între fermieri. Nu vă temeți, producția va fi achiziționată integral, chiar și dacă se blochează parțial exporturile. Recolta dumneavoastră va fi bun strategic național al României. Vă veți primii banii, veți putea începe anul agricol 2021. Dar pentru asta este nevoie ca toată lumea să țină capul sus. Dacă vor exista falimente, dacă vor exista blocaje la colegii dumneavoastră, vă vor afecta direct pentru că întreg sistemul va derapa. Nu există învingători și învinși. Există doar învingători, cu toții, sau doar învinși, cu toții. Cum ați vrea să rămâneți în istorie?

    Este, de asemenea, o oportunitate unică de a îi reconcilia pe fermierii mici cu cei mari. Prin întrajutorare, veți putea afla unii de alții, ce probleme au unii, ce probleme au alții. Să înțelegeți exact ce priorități și temeri are fiecare. Iar prin solidaritate veți reuși, cu toții, să vă puteți chema, din nou, într-un sigur fel: fermier al României. Vremea vrajbei a trecut! Iar cei care v-au învrăjbit vor plăti, nicio grijă!

    Ne puteți scrie, ne puteți telefona, ne puteți transmite mesaje, tot ce vreți să transmiteți în spațiul public, toate întrebările dumneavoastră către autorități, toate informațiile către colegi, toate propunerile de afaceri, semnalele de alarmă, suntem aici! Aveți la dispoziție, gratuit, serviciul nostru de anunțuri agricole, pentru a comunica între dumneavoastră pe zona de vânzare-cumpărare, de oportunități de colaborare. Anunțurile agricole Agrointeligența le puteți accesa AICI.

    România este are o șansă unică, de a începe în 2020 un proces rapid, eficient și profitabil de a-și asigura suficiența alimentară. Este însă nevoie de un Pact Național pentru Securitate Alimentară, este nevoie de consens politic și este nevoie de acțiune rapidă. Despre toate acestea, am scris AICI.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO, lider în informarea și susținerea fermierilor, vă reamintește: S.O.S Recolta 2020! Fiecare palmă de pământ trebuie lucrată, însămânțată, tratată, fertilizată, irigată (unde se poate), și recoltată! Fermieri, oameni din companii, întrajutorați-vă! Noi suntem aici, alături de dumneavoastră!


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”