• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dorin Cojocaru, APRIL: Piața laptelui riscă să intre în colaps! 3 mil. de pachete din programul “Lapte în școli”, în pericol de alterare!

    agrointeligenta.ro -

    Președintele Asociației Patronale Române din industria laptelui, Dorin Cojocaru, ne-a trimis un semnal de alarmă pe care dorește să îl tragă, în completarea editorialului președintelui Grupului Agrointeligența, Vlad Macovei, și pe care puteți să îl citiți AICI. Analiza lui Dorin Cojocaru este publicată mai jos, integral, și reprezintă, evident, punctul de vedere al autorului. Titlul articolului aparține redacției

    Situația de criză necesită măsuri adaptate condițiilor de criză. Piața laptelui a fost întodeauna o provocare din cauza volatilității și perisabilității produsului. Dar în aceste zile s-a ajuns la apogeu! Cu ce se confruntă filiera laptelui în aceste zile:

    1. HORECA  închisă, evenimente, conferințe, reuniuni anulate. Piața HORECA acoperea cam 30% din necesarul de producție internă. 

    2. Școli închise , program lapte în școli blocat. Evaluez la trei milioane de pachete de lapte școlar pe stoc, ce necesită urgent altă destinație sau vor fi distruse (lapte consum și iaurt) .  Sunt produse ce au fost deja livrate și depozitate în școli sau sunt pe stoc furnizor.  Soluția urgență ar fi să fie livrate către spitale sau instituții care au nevoie sau Centrele de Carantină , unități militare, etc. Este un ajutor indirect pentru întreagă filiera a laptelui. 

    3. Postul Paștelui: în fiecare an vânzările scădeau cu 10-15% dar vânzările își reveneau după 3 săptămâni. România are o producție de lapte sezonieră, iar acum începe sezonul și va crește foarte mult oferta de lapte crud din producția internă. 

    4. Piața laptelui SPOT s-a diminuat încă de acum 3 luni, iar acum se apropie de zero. Situația este asemănătoare cu cea din 2014 când s-a declarat embargoul cu Rusia, când 30% din producția de lactate a UE rămăsese fără beneficiar. În 2014 UE a alocat peste 136 milioane de euro pentru compensarea pierderilor și a subvenționat exportul în țări terțe. 

    5. Avem nevoie de culoare de transport mărfuri și să nu blocăm circuitul, fluxul de materii prime și produse finite de la ferme la consumator. Situația este asemănătoare și trebuie să aplicăm aceași strategie. Să fim cu un pas înaintea celor din UE și să sprijinim exportul de produse lactate (produse alimentare) în piețele terțe. În aceste momente este necesar că toți atașații comerciali și economici din ambasade să lucreze concret pentru economia românească. 

    6. Trebuie să lucrăm pe două fronturi bugetar: Să cerem sprijin la Comisia Europeană și de la Guvern, prin bugetul de stat. Ministerul Agriculturii este deschis la colaborare și susține toate demersurile noastre. Sper că și comercianții vor înțelege că producția internă este mult mai sigură pentru ei în aceste condiții de pandemie. 

    Concluzie: Avem nevoie să ne recâștigam piața internă și să exportăm urgent! ​ Acum trebuie să fim solidari și să colaborăm pe întreagă filiera “de la furcă la furculiță”! Industria alimentară are nevoie acum de sprijin. Trebuie să gândim și să anticipăm ce va fi după terminarea epidemiei, să aplicăm acum măsuri de protejare și susținere a producției interne! Pentru cei care se întreabă de ce este nevoie de toate aceste măsuri, le reamintesc că industria alimentară, împreună cu zootehnia și agricultura, se apropie de 12% din PIB-ul României. 

    Dorin Cojocaru, președinte APRIL


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat