• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Situație disperată: Plantele de grâu se ofilesc ireversibil! ”Vom pierde toate hectarele semănate în toamnă!”

    Ramona Dascălu -

    Seceta a făcut ravagii în sud-estul țării, acolo unde acum fermierii se luptă și cu temperaturile scăzute și cu fenomene de iarnă! Nina Gheorghiță, administratora unei ferme de 500 de hectare din comuna Roșiori, județul Brăila, ne-a adus la cunoștință. înainte de venirea episodului de iarnă, că atât ea cât și ceilalți fermieri din zonă trec printr-o perioadă cumplită din cauza secetei care a pus stăpânire pe culturile agricole de toamnă.

    Brăileanca lucrează o suprafață de aproape 500 de hectare, iar jumătate din terenul agricol a fost însămânțat în toamnă cu grâu. Acum este pe cale de a pierde tot ce a însămânțat.

    Astăzi în fermă ar fi trebuit să aplicăm primul tratament cu fungicid la grâu, dar am renunțat ca să nu ne mai încărcăm costurile. Procesul de ofilire este prezent. Se poate vedea cum frunzele se răsucesc, în vederea micșorării suprafeței de evapo-transpirație. În câteva zile, solul va atinge nivelul coeficientului de ofilire și plantele se vor ofili ireversibil. Probabil săptămâna viitoare vom pierde o suprafață de 237 de hectare de grâu”, a declarat Nina Gheorghiță, antreprenoare din județul Brăila, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Dat fiind că este al treilea an de secetă, pământul este secătuit, susține Nina Gheorghiță: ”De la 1 august și până astăzi aici în zona noastră au căzut 130 l/mp, însă trebuie reținut că 75 l/mp, adică mai mult de jumătate din această cantitate, au fost ploi de 3-5 l/mp, adică ploi foarte scurte. Și ținând cont că este al treilea an de secetă, pământul este secătuit. Am fost și am băgat cazmaua și exact cum e la suprafață țărână la fel e și cât a intrat cazmaua, 25-30 de centimetri.  Sub 30 de centimetri nu mai intră nici cazmaua. Mai jos este atât de tare încât trebuie să te duci cu târnăcopul. Și aceste geruri care au venit în ultimele zile și diferența foarte mare de temperatură dintre noapte și zi au dăunat foarte mult, au degerat frunzele plantelor”.

    Brăileanca îi roagă pe toți fermierii români care se confruntă cu situații critice în ceea ce privește starea culturilor de toamnă să nu fie delăsători și să anunțe autoritățile în cazul în care vor fi nevoiți să întoarcă culturile.

    Fermierul nu are niciun mijloc să se apere de această secetă acută. Rog autoritățile statului să ne fie alături de noi și să pună în practică cadrul legislativ de așa manieră încât pe zone mai mici sau mai mari să ne ajute, să formeze comisii ca noi fermierii să putem să demonstrăm forța majoră pentru a evita falimentul. Dacă am fi avut contracte futures, și este primul an în 10 ani de zile în care noi nu avem vândută cel puțin jumătate din producția viitoare a culturii de grâu, marii traderi ne executau. Dacă nu ai document oficial prin care să apelezi la forța majoră, să te poți apăra în instanță, nu ai ce să mai faci. Deci, dacă noi de aici de jos nu sesizăm problemele noastre în scris către primării, primăriile către direcții, direcțiile către minister, ministerul nu poate să ne ajute cu nimic pentru că trebuie demonstrat cu cifre ce suprafață s-a întors pe o anumită zonă. Fiecare fermier care se află în această situație trebuie să măsoare și să anunțe suprafețele pe care le va întoarce. Mulți sunt dezamăgiți de autorități și nu mai fac contestație, se țin la distanță și autoritățile s-au obișnuit așa cu noi”, a spus Nina Gheorghiță pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Aceasta se gândește serios să renunțe să mai semene floarea-soarelui date fiind condițiile cu care se confruntă zona în care se află ferma sa.

    Calendaristic vorbind se apropie epoca de semănat la floarea-soarelui, dar ai curaj să semeni în țărână? Este uscat tot. Suntem într-o zonă de secetă pedologică extremă, pe adâncimea de 0-100 cm. În aceste condiții, vă rog să fiți alături de noi, fermierii, cum ați fost de fiecare dată și să ne susțineți cauza”, este rugămintea pe care ne-a adresat-o Nina Gheorghiță.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an