• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Inconștiență politicianistă! Plafonarea prețurilor la media ultimelor trei luni înseamnă faliment pentru crescătorii de animale!

    agrointeligenta.ro -

    Mai mulți lideri politici, atât de la Putere cât și din Opoziție, au cerut azi plafonarea prețurilor la produsele alimentare. Reprezentanții sectorul zootehnic atrag atenția că, deși este nevoie de protecția consumatorului în fața scumpirilor nejustificate, drumul spre faliment este garantat prin plafonarea fără cap a prețurilor. Publicăm reacția lui Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), trimisă în exclusivitate pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Aflăm astăzi cu surprindere despre măsuri propuse a fi luate în contextul COVID-19,  care vor afecta grav producătorii români pe termen scurt și mediu. Vorbim despre un ultimatum dat pentru plafonarea prețurilor la alimente și nu oricum, ci la media pe ultimele trei luni – în contextul în care este o regulă de piață că primele trei luni  ale anului să aibă prețuri sub producție – fie că vorbim de porc sau pasăre. În aprilie, prețurile încep să urce, practic această măsură de plafonare la nivelul celor mai proaste prețuri este împotriva producătorilor români.

    Astăzi, achiziționăm un purcel cu 120-125 de euro la 25 kg și îl vindem la 150-170 de euro la 100 kg. Suntem dependenți de piața comunitară și chiar la aceste prețuri imense, s-ar putea să nu mai avem de unde cumpăra purcei și pui de o zi! Peste 60% din necesarul de consum carne de porc îl asigurăm din achiziții intracomunitare, iar restul de 40% din achiziții de purcei comunitari la 25 kg, pe care ii îngrășam – și pentru care depindem de burse străine – cum să plafonați prețul la produsul final?

    Dependență de achizițiile intracomunitare duce la instabilitate în asigurarea siguranței alimentare, că parte integrantă a siguranței naționale. Aici este problema majoră cu care ne confruntăm de ani de zile. Dați drumul la legile reproducției și bugetați-le cum se cuvine, să ne facem singuri carnea! Să fim primul stat european care oprește exporturile de produse alimentare?! Ce se va  întâmplă dacă Germania, Franța, Spania  vor opri livrările alimentare către România? Știați că suntem  un stat dependent alimentar mai bine de 70% de piață comună?

    Gazul plafonat la limita prețului mediu din ultimele trei luni, când în luna martie a scăzut cu aproximativ 35% ?! Îl plafonăm cu media pe ultimele trei luni în interesul cui? Supermarketurile nu fac  majorări de prețuri de pe o zi pe altă, dar obligă producătorii să respecte cantitățile contractate – în caz contrar, le aplică penalități  sau îi delistează. Prețul nostru, al producătorilor de carne, se vrea plafonat, în contextul în care, doar pentru soia din furaje, de săptămâna trecută plătim cu 35% mai mult. Prin astfel de măsuri, nu poate fi menținut viabil sectorul agroalimentar românesc.

    Solicităm guvernului să continue măsurile  de protecție pentru cetățenii României în raport cu COVID-19 dar și să acorde sprijin sectorului de producție agroalimentară. Reconsiderarea sectorului zootehnic și a întregului lanț alimentar ar trebui să fie o prioritate, mai ales în această perioadă. Modificarea art. 4 al propunerii de HG pentru acordarea de certificate de situații de urgență – este urgent necesară și solicităm, cu această ocazie, introducerea sectorului strategic de producție alimentară, care este primordial pentru consumatorul român.

    Iar piața trebuie lăsată liberă, pentru că, dacă nu există cerere afară, nu se știe ce se va întâmpla – așa cum s-a întâmplat la gaz, unde prețul a scăzut cu 35%.

    Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat