• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sorin Minea, Romalimenta: PLAFONAREA PREȚURILOR trebuie să fie TOTALĂ, pe tot lanțul alimentar!

    agrointeligenta.ro -

    Sorin Minea, președintele Federației reprezentative a Industriei Alimentare din România, Romalimenta, a detaliat pentru DC News cum s-ar putea plafona prețurile la alimente în perioada aceasta de criză a coronavirusului.

    Citiți și: Când populismul nu poartă mască de protecție. Plafonarea prețurilor alimentelor, un dezastru și pentru consumator și pentru producător!

    ”Plafonarea prețului la alimente a fost discutată la două capete. În primul rând, s-a făcut o propunere de plafonare a prețurilor la nivelul supermarketurilor, propunere cu care eu nu sunt de acord, pentru că dacă nu plafonezi prețurile pe tot lanțul ajungi la un dezastru. În mod normal, dacă se plafonează prețurile sau se dă un preț maximal e foarte de discutat, pentru că comerțul în Europa este liber și nu depinde numai de noi. Dar dacă nu plafonezi prețul la intrare, prețul materiei prime, prețul la producție, deci prețul nostru, și prețul supermarketului, nu ai rezolvat nimic. Dacă plafonezi numai prețul supermarketului și materia primă crește, cel dezavantajat net voi fi eu, pentru că supermarketul nu va cumpăra mai scump de la mine dacă nu poate să-și mărească prețul. E o chestie normală”, a explicat Sorin Minea, pentru DCNews.

    Prețurile pot fi plafonate pe o anumită perioadă, dar și guvernul trebuie să blocheze creșterile utilităților. ”E o chestie foarte problematică și nu poți să o faci decât punctual. Dacă vrei să faci plafonarea prețului pe tot ceea ce înseamnă mâncare, pe tot ceea ce înseamnă dezinfectanți, s-ar putea să fie foarte greoaie și nu știu cine o controlează. Iar dacă nu o dai în lanț și nu spui ‘pe o perioadă de o lună de zile vă cer blocarea de prețuri și vă dăm blocarea de costuri energie și așa mai departe’… Dar mai rămâne imprevizibilul euro! Deci e foarte greu de dat. Nu pot să spun că o susțin sau nu o susțin (plafonarea prețurilor la alimente – n.r.), dar dacă faci o plafonare, trebuie să o faci pe întregul lanț, nu într-un singur punct”, a spus Minea.

    Creșteri de preț speculative

    ”A fost o discuție în care s-a spus că e gândită plafonarea la nivel de supermarket pentru a-și pierde ei profitul. E o chestie iluzorie. În general, cei care vorbesc de profitul altora sunt tipi care habar n-au de economie. Se zvonește acum că supermarketul va scumpi… dar supermarketul nu va scumpi, că nu-i tâmpit! Dar, în schimb, materia primă a început să miște. Ce creșteri sunt până acum o parte este pur speculativă. Scot un ban. Micul producător este cel care speculează prețul la ora actuală și zbiară sus și tare că el e sănătos!”, este de părere șeful federției Romalimenta.

    Propuneri ajunse la ministrul Agriculturii

    ”Am avut o discuție, ieri, la Ministerul Agriculturii, foarte lungă și foarte constructivă cu trei secretari de stat despre ce cere industria alimentară și agricultura și ce ar fi normal să ni se dea acum. Problemele sunt destul de dure. Dacă acum există o vânzare pe industria alimentară, vânzarea de acum ne va ieși pe nas, pentru că după aceea nimeni nu va mai cumpăra. În clipa în care oamenii vor sta în casă, totul se va prăbuși. Am ajuns la o concluzie la minister, care, astăzi, am semnat-o și pe care am trimis-o ministrului ce urmează să o susțină în Cameră” încheiat Sorin Minea, președintele Federației reprezentative a Industriei Alimentare din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale