• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cristian Ion Popescu, avocat: Declarația pe propria răspundere poate fi olografă, adică scrisă de mână!

    agrointeligenta.ro -

    Declaraţia pe propria răspundere este documentul pe baza căruia producătorii – agricultorii, crescătorii de animale și apicultorii, se pot deplasa fără restricții în această perioadă pentru a efectua lucrările esențiale ce țin de activitatea agricolă de primăvară. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat tipizatele pentru declarația pe propria răspundere, dar și pentru adeverința pe care angajatorii o pot elibera ca act justificator pentru deplasările profesionale în afara locuinței pe perioada stării de urgență cauzată de noul coronavirus COVID-19.

    Modelele de declarație/adeverință se regăsesc aici: Declaratie_si_adeverinta

    În mediul rural, puțini sunt românii care au în gospodărie o imprimantă pentru a printa modelul de declarație pe propria răspundere. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura cu cunoscutul avocat Cristian Ion Popescu pentru a afla dacă redactarea de mână a declarației are aceeași valoare legată cu completarea declarației-tip.

    Mă bucur că m-ați contactat pentru că, într-adevăr, problema pe care o ridicați este una ce necesită o clarificare la acest moment, inclusiv din punct de vedere juridic. În cazul persoanelor care nu au posibilitatea de printa/tipări formatul de declarație transmis de către autorități, în cazul fermierilor fiind vorba despre Ministerul Agriculturii, redactarea declarației, păstrând conținutul, are aceeași putere juridică. Aș spune că declarația olografă este chiar mai puternică din punct de vedere juridic”, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO avocat Cristian Ion Popescu din cadrul Cabinetul de Avocatura ”Ion Cristian Popescu”.

    Declarația scrisă, semnată și datată de către cel interesat conține TOATE elementele necesare pentru a fi legală și poate produce consecințele necesare atât față de autoritățile locale cât si față de agenți economici!„, a întărit avocatul Cristian Ion Popescu. 

    Dacă redactați declarația pe propria răspundere, aveți în vedere câteva recomandări:

    Vă reamintim că începând de astăzi, duminică – 22 martie, a intrat în vigoare Ordonanța Militară care limitează deplasările în afara locuinței/gospodăriei.

    Iată de prevede Ordonanța Militară nr. 2 cu privire la deplasările în afara locuinței/gospodăriei, inclusiv cu privire la deplasările profesionale esențiale:

    Art. 3. – (1) Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane.
    (2) Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

    Art. 4. – În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
    a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
    b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
    c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
    d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
    e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

    Art. 5. – (1) În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.
    (2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
    (3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
    (4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
    (5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till