• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR, ANSVSA, ce păziți? A intrat în România carne de pui cu risc de Salmonella, la preț de dumping, din Polonia!

    Vlad Macovei -

    Am primit la redacție, de la o sursă anonimă, o serie de alerte care tocmai circulă pe grupul de WhatsApp al decidenților MADR și al personajelor-cheie din mediul asociativ, cu notificări legate de situațiile de urgență din agricultură și industria alimentară. Concret, este vorba de importuri de carne de pui din Polonia care riscă să destabilieze România, atât din punct de vedere al sănătății publice, cât și din perspectiva producătorilor autohtoni, care sunt loviți crunt de concurența neloială.

    În urma verificărilor pe care le-am făcut, am confirmarea autenticității mesajelor și, pentru că prezintă o situație gravă, de interes public, am decis să le public integral, păstrând anonimitatea celor care au făcut aceste afirmații.

    Mesaj 1

    În atenția conducerii MADR. Avicultorii au stocuri de carne și ouă din ce în ce mai mari, în timp ce din Polonia intră carne de pui la prețuri de nimic și în fiecare săptămâna în Polonia apar focare de gripă aviară și Salmonella. Prețul la poarta fermei in Polonia este 1,45 euro/kg , iar în România se aduce cu transport cu totul la 1 euro/kg. Crede cineva ca se mai poate produce in România în aceste condiții? Prețurile la inputuri au crescut și tot nu se găsesc suficient. Luptam cu un virus pe o parte și introducem altul pe de altă parte. Abia s-a închis focarul de gripa aviară din Satu Mare și vrem să deschidem altul?

    Mesaj 2

    Buna ziua, de acord. În plus, dorim să atragem atenția asupra creșterii numărului de loturi de carne de pasare și produse retrase în martie – cu origine Polonia, ajunse pe piețele din UK, Spania, Letonia și Polonia. Bulgaria nu a mai raportat cazuri pentru că are proceduri întărite de control și a achiziționat cantități mai mici. Autoritatea veterinara are rolul cel mai important pentru a proteja consumatorul. Noi nu știm cum se controlează carnea care vine din Polonia – vine operatorul cu probe la DSVSA, se recoltează din depozite? Cum se procedează și câte controale au fost făcute în luna martie?

    Mesaj 3

    Din informațiile pe care le avem, în Polonia există multe focare cu Salmonella patogenă. De aceea riscă să vândă carnea  cu orice preț.  Există un mare risc pentru consumatorul român, de aceea ar trebui, credem, sa aplicăm  procedura de control a Bulgariei. Exista un procent în care trebuie să ne încadrăm pentru controalele intracomunitare – dar atunci cand există risc, pot fi testate toate camioanele, cum a făcut Bulgaria.

    Foto de pe sistemul european de alertă, care arată clar creșterea numărului de loturi retrase, cu risc mare, în luna martie


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse