• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apelul fermierului Claudiu Breazu către guvernanți: ”Dacă vreți să mai avem legume românești, acționați acum!”

    Ramona Dascălu -

    Producția de salată, ceapă verde și ridichi se va duce pe apa sâmbetei, este semnalul de alarmă venit din partea fermierilor care cultivă legume în spații protejate! Val de nemulțumiri privind plafonul alocat în anul 2019 pentru Sprijinul Cuplat Vegetal în spații protejate! După ce zilele trecute am publicat poziția președintelui OIPA Legume-fructe Aurel Tănase și a preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel, vizavi de reducerea plafonului alocat producătorilor de legume în spații protejate, acum a venit rândul producătorilor din județul Buzău și Ialomița să-și exprime nemulțumirea privind micșorarea acestui plafon destinat spațiilor protejate.

    În acest sens, Claudiu Breazu, președintele Cooperativei Agricole Legume de Glodeanu Sărat și reprezentantul Bazinului legumicol Glodeanu Sărat, jud. Buzău, împreună cu Roxana Roșculeț, președintele Cooperativei Agricole Ialomițeana și reprezentanta Bazinului legumicol Ialomița, au luat decizia de a se adresa guvernanților țării, și în special ministerului Agriculturii, prin intermediul unei scrisori deschise.

    Fermierul Claudiu Breazu

    Cei doi reprezentanți ai bazinelor legumicole din Glodeanu Sărat și Ialomița susțin că din cauza micșorării plafonului acordat cultivării legumelor în spații protejate, producția de salată, ceapă, spanac și ridichi se va duce pe apa sâmbetei.

    Draftul de Hotărâre de Guvern privind Sprijinul Cuplat aferent anului 2019 nemulțumește întregul corp de producători în spații protejate prin plafonul alocat. Valoarea de 3.457.080 euro alocată pentru legumele în spații protejate pentru anul 2019 reprezintă 30% din valoarea alocată în anul 2018. Se invocă o notificare din iulie 2019 de care nimeni nu știe. Este inadmisibil să se aloce mai puțin la categoria spații protejate, în timp ce la tomatele destinate industrializării, castraveții cultivați în câmp pentru industrializare, plafoanele cresc, la cartoful timpuriu pentru industrializare, cartoful de sămânță se mențin. Asta înseamnă 2.300 Euro pentru un hectar de spații protejate!

    Citeam zilele acestea îndemnul ministrului Agriculturii și al premierului Orban de a cultiva fiecare metru pătrat de pământ și de a mări producția. Cum să putem să facem toate acestea când statul micșorează până și sprijinul cuplat acordat producatorilor ce cultivă legume în spații protejate. Cum să putem să facem asta când producția de salată, ceapă, spanac și ridichi s-a dus pe apa sâmbetei? Cu ce să putem să înființăm ciclul ll la tomate, castraveți și ardei dacă vânzările la legume au scăzut cu 60-70%? Ne este groază de ce ne așteaptă. Am aflat de la producatorii din Matca că de 4 zile nu au avut cui să dea castraveții. Am aflat de la producătorii din Olt că au vândut 10% din cantitatea de verdețuri.

    Statul ar trebui acum, în perioadă de criză, să se gândească la starea de sănătate a populației și la alimentație. Gripa asta o să treacă. Poate în iunie, poate în iulie, si-atunci fiecare om o să simtă nevoia să meargă la cumpărături. Din păcate, pe rafturi legume românești o să fie puține. Puține cred că o să fie și cele din import, pentru că acolo, chiar daca statul îi susține, nu au forță de muncă. Este timpul sa vă treziți, dragi guvernanți. Acum, măcar, în ultimul ceas să aplicați politici de susținere în agricultură. Dacă UE spune că un fermier poate să ia 100.000 euro, de ce să nu fie posibil și pentru fermierul român? Nu pe degeaba, pe baza unor analize: producție nevândută, culturi înființate, culturi pe rod și așa mai departe. Vă rugăm să solicitați prin direcțiile agricole, primării, suprafețele cultivate de fiecare producător, culturi existente, culturi prognozate, pierderile avute până la acest moment. Dacă vreți să avem legume-produs românesc, acum este timpul să acționați”, se arată în scrisoarea deschisă, semnată de Breazu Claudiu, președintele Cooperativei Agricole Legume De Glodeanu Sărat și reprezentantul Bazinului legumicol Glodeanu Sărat, jud. Buzău, și Roșculeț Roxana, președintele Cooperativei Agricole Ialomițeana și reprezentanta Bazinului legumicol Ialomița.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor