• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Utilizarea formei de coroană Trident în livadă

    Răzvan Coțianu -

    Forma de coroană Trident are multiple avantaje: simplitate la formare şi întreţinere, număr mai redus de pomi la unitatea de suprafaţă, număr ridicat de structuri productive pe hectar, divizarea vigorii pomului pe trei direcţii de creştere, calitate ridicată a fructelor, producţie susţinută şi constantă.

    Pentru exploatațiile pomicole comerciale este importantă atât creşterea densităţii de plantare, cât şi reducerea taliei pomilor. Introducerea portaltoilor de vigoare scăzută la specia măr, la specia păr, dar și la alte specii (cireş, prun, cais, piersic) a permis realizarea unor densităţi de plantare de peste 4.000 – 5.000 pomi/ha. La astfel de valori ale densităților de plantare, specialiști din diverse centre de cercetare din lume au încercat să proiecteze multe forme de coroană, în special coroane cu mai multe braţe conduse oblic (Drilling, Mikado). Primele astfel de coroane au sporit ponderea costurilor cu palisarea şi în general cu sistemul de susținere pentru plantație.

    Pornind de la experienţa folosirii pe scară largă a axului vertical, s-a proiectat o coroană cu trei braţe verticale, paralele, numită Trident sau Candelabru cu trei braţe. Caracteristicile coroanei Trident precum şi rezultatele cercetărilor întreprinse privind utilizarea acesteia la diferite specii de pomi fructiferi au fost publicate, în ultimii ani, de colectivul de cadre didactice și de cercetători ai Facultății de Horticultură din cadrul USAMV București.

    Cercetarea adaptabilității coroanei Trident la principalele specii pomicole din România a început în anul 2008. Cercetările au vizat studiul comportării mai multor soiuri altoite pe diferiţi portaltoi şi dirijate sub formă de Trident, în ceea ce priveşte creşterea şi fructificarea în câteva zone de cultură, in special din sudul ţării.

    În cazul părului, soiurile studiate s-au comportat bine sub forma de coroană Trident, cea mai mare producţie fiind realizată de soiul Abate Fetel (21,0 Kg/pom), urmat de soiul Conference (17,3 Kg/pom), apoi de Kaiser (15,3 Kg/pom) și de soiul martor Williams (14,9 Kg/pom).

    Prin dirijarea unor soiuri de cais sub formă de Trident nu s-au înregistrat diferenţe semnificative între secţiune transversală a trunchiului la cei doi portaltoi. Cele mai viguroase soiuri s-au dovedit Farfia altoit pe Mirobolan 29 C şi Sweetcot altoit pe Ishtara. Pentru marea majoritate a parametrilor măsuraţi, vigoarea de creştere a fost distribuită uniform pe cele trei brațe ale pomului. Farfia a fost soiul cel mai precoce şi productiv. Cele mai mari fructe au fost produse de soiul Flavorcot cu o medie de aproximativ 107 g./fruct.

    Este important ca prin tăierile şi operaţiile efectuate în verde la speciile drupacee, să se menţină echilibrul lăstarilor şi distribuţia uniformă a acestora de jur-împrejurul brațelor. În luna iunie, se elimină prin scurtarea la 4-5 frunze, lăstarii prea viguroşi care formează anticipaţi. Se obţin astfel 3-4 creşteri de vigoare mijlocie care vor forma ramuri mixte. La tăierile în uscat, ramurile anuale nu se scurtează. Cele prea viguroase se elimină prin tăierea în cepi de 5-10 cm.

    În cercetările de la stațiunea Istriţa, județul Buzău, prin conducerea cireşului sub formă de Trident, soiul Van a înregistrat cea mai mare producţie şi cei mai mari indici de productivitate. Fructe excelente au fost obţinute de soiurile Giant Red, Early Red şi Firm Red. Esenţial în conducerea cireşului ca Trident este să se obţină brațe ramificate pe toată lungimea, fapt posibil prin realizare unor incizii transversale deasupra mugurilor de pe brațe pentru a-i stimula să pornească în vegetaţie. Toate operaţiile de eliminare a ramurilor viguroase sau de prisos de pe ax se vor face prin scurtarea acestora în cepi de 15-20 cm, cu cel puţin 1 -2 muguri vegetativi.

    Coroana Trident poate fi folosită cu succes la specii sau combinaţii soi/portaltoi de vigoare medie şi mare, în plantaţii intensive, dirijate sub formă de garduri fructifere, plantate la 4,0-4,5 m între rânduri şi 2,5-3,0 m între pomi.

    Specialiștii recomandă plantarea la locul definitiv a pomilor preformaţi în pepinieră cu câte 3 lăstari la 50-60 cm. In timpul formării pomului este esenţial să se asigure echilibru între cele trei braţe verticale.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”