• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri agricole
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Acațiu Mora, „regele hameiului“, s-a extins: Acum deține trei sferturi din producţia locală

    agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

    Acaţiu Mora, antreprenorul român din spatele firmei Moragroind din judeţul Mureş, rămâne și anul acesta cel mai mare cultivator local de hamei cu o suprafaţă de 185 de hectare ce acoperă trei sferturi din totalul cultivat pe plan local.

    Prin intermediul companiei sale, cu activităţi în cultivarea, procesarea hameiului şi construcţii civile, Mora a rulat anul trecut 1,5 milioane de euro.

    „Cheltuielile pentru hamei sunt de 10-15 ori mai mari în comparaţie cu producţia de grâu, spre exemplu, dar şi încasările sunt cam la acelaşi nivel. Lu­crez cu mai mulţi procesatori printre care şi companii multinaţionale“, explică fermierul.

    Producţia de hamei, o materie primă folosită în industria berii, este o cultură de nişă în Ro­mânia, iar agricultorii care investesc pe acest segment pot fi număraţi pe degetele de la o singură mână.

    hamei

    “Un hectar de hamei produce cât 20-25 ha de cereale. Problema este că pentru a reînfiinţa o plantaţie pe o infrastructură existentă deja ai nevoie de 5.000-6.000 de euro la hectar în primul an. În următorii doi ani îţi trebuie alţi 4.000-5.000 de euro, iar banii ţi-i scoţi abia peste 3-4 ani, perioadă în care trebuie să rezişti”, declara Mora anul trecut, citat de agrointel.ro.

    Pe fondul degradării infrastructurii sistemelor metalice de susţinere a culturilor de hamei, suprafeţele au scăzut. Ast­fel, de la vârful de 2.350 de hectare din urmă cu 20 de ani, suprafaţa a ajuns să fie de zece ori mai mică în prezent.

    În ce priveşte investiţia necesară pentru înfiinţarea unui hectar de hamei, Mora susţine că aceasta poate fi amortizată în 5-6 ani de la intrarea pe rod, iar cultura poate fi exploatată chiar şi peste 20 de ani. În România, cele mai bune zone de cultură sunt în Transilvania. Seminţele de hamei se cultivă în două perioade, fie în septembrie şi recoltatul se face în iunie, fie în martie şi se recoltează în iulie.

    Recolta totală de hamei de anul trecut este estimată la 200 de tone, adică o piaţă de circa 1,2 mil. euro, potrivit estimărilor ZF.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Abonare gratuită la știri

    Te-ar mai putea interesa

    KORVETTO – NOUA soluție tehnologică pentru controlul buruienilor din cultura de rapiță Recomandările FMC pentru perioadele de stres termic și hidric ale culturilor de cereale păioase LIVE. Eveniment AIPROM: ”Fascinanta călătorie a tomatelor de la sămânță la farfurie”

    Ultimele știri

    Agricultura ecologică, o oportunitate certă în vreme de criză. Soluții și idei oferite de Agro-Est Muntenia NOUA ORDONANȚĂ MILITARĂ: Exportul cerealelor – INTERZIS! Grâul, porumbul, făina și zahărul RĂMÂN ÎN ROMÂNIA! ORDONANȚA MILITARĂ NR. 8: Circulația apicultorilor la stupină și în pastoral, doar cu acte doveditoare!

    Căutare în articole